Dizájner drogok: több tucat vegyület a tiltó listán

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ugrásszerűen megnőtt a nagyrészt interneten forgalmazott, újszerű vegyületek forgalma. A héten hatályba lépett és rendeletben megfogalmazott komoly szankciók gátat szabhatnak az úgynevezett dizájner drogok internetes forgalmának.

Ugrásszerűen megnőtt a nagyrészt interneten forgalmazott, újszerű vegyületek forgalma. A héten hatályba lépett és rendeletben megfogalmazott komoly szankciók gátat szabhatnak az úgynevezett dizájner drogok internetes forgalmának.

Hatályos a kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint az anyagok jegyzékbe vételéről és módosításáról szóló rendelet. A nemzeti drogstratégia már nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tartalmazó, úgynevezett C listája elsősorban az internetes kereskedelmet szorítja vissza - mondja dr. Zacher Gábor toxikológus, aki a WEBBetegnek nyilatkozva üdvözli a szakma által régóta várt jegyzék elkészítését és hatályba lépését.

Aki engedély nélkül végez tevékenységet ezekkel a szerekkel, akár 3 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. A tiltás megnyithat majd kiskapukat, de mindenképpen időt nyerünk. Szükség van a jogszabályokra, hiszen megnehezítik a kereskedéseket, ezáltal kevesebb fiatal válik "áldozattá" - véli dr. Ladányi Andrea, a debreceni Drogambulancia pszichiátere, aki azt tapasztalja, hogy éppen a tiltásoknak köszönve, a jelenlegi egy csendesebb időszak a dizájner drogok tekintetében.

Listán a vegyületek és vegyületcsoportok

Ezeket a szereket valamely kábítószernek minősülő, szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre, a lényeg, hogy hatásuk hasonló legyen az eredeti kábítószeréhez, valamint legálisan lehessen forgalmazni, főként a világhálón. A hatóságok eddig lépéshátrányban voltak, abban a pillanatban, hogy egy szer felkerült a tiltólistára, azonnal megjelent egy másik, kémiailag ugyanabba a családba tartozó szer, amely így legális lett.

Dr. Ladányi Andrea azt mondja, a mostani szerek kevésbé biztonságosak, nem ismerjük ugyanis a hatásokat és a mellékhatásokat. 2011-ben tiltólistára került a Kati néven ismert mefedron, ezután terjedt el az MDPV. Az új rendeletben a szerek kémiai alapkomponenseit határozták meg négy alapcsoportban, külön kiemelve azokat a pontokat, amelyekben a molekulákat módosítani lehet.

MDPV, Gina, feketepiaci szerek

Az MDPV kémiai neve a Methylenedioxypyrovalerone, vegyületei pedig a (RS)-1-(Benzo[d][1,3]dioxol-5-yl)-2-(pyrrolidin-1-yl)pentan-1-one. A Gina kémiai neve gamma-Butyrolactone, vegyülete Dihydrofuran-2(3H)-one. A Bűnügyi Szakértői- és Kutatóintézetben többféle feketepiaci kábítószer-készítményeket is vizsgáltak az elmúlt években. Ezekről is készült egy lista.

Gina és társai

Az MDPV (C16H21NO3) egy pszichoaktív drog, amelynek hatása leginkább a Kokainra és az Amfetaminra hasonlít - írja az egyik webshop, amely a mai napig elérhető. A port orrba szívják fel, vagy szájon át fogyasztják 10-20 mg-os adagokban. Állítólag akár 6 órán keresztül is hatásos, végig lehet vele egy egész bulit szórakozni.

Tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettség

Amennyiben feltételezett új pszichoaktív anyag, illetve ismert szer új visszaélési módjának, formájának megjelenését észleli egy egészségügyi intézmény, például egy toxikológiai laboratórium, köteles értesíteni az Országos Addiktológiai Centrumot, a Nemzeti Drog Fókuszpontot vagy az Europol Nemzeti Irodát.

(Magyar Közlöny)

Arra buzdít az egyik webshop, hogy vásároljunk megbízható forrásból, azaz tőlük. 100 százalékban ellenőrzött a minőség és a mennyiség, korrekt és gyors a kiszolgálás. Egy gramm ára 2400 forintnál kezdődik.

A GBL-t az iparban használják, elsősorban oldószerként, tisztítószerként, festékek, és ragasztók feloldására. Az úgynevezett Gina a központi idegrendszerre hat. Maró hatása miatt folyadékba keverik, de nem alkoholba. Ára szintén 2400 forinttól indul, grammonként.

Zacher Gábor elmondta, hogy ezeknek a szereknek az igazi veszélye abban rejlik, hogy megváltoztatnak. A szerencsésebbek egy átbulizott éjszaka után az ágynak esnek és másnapra kiheverik, de vannak olyanok, akik a kórházban kötnek ki.

Ha új anyag jelenik meg, bővül a jegyzék

Amennyiben a belföldi vagy külföldi forgalomban új pszichoaktív anyag jelenik meg, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma a rendőrség és a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság előzetes megkeresését követően vizsgálódik, majd kezdeményezi a szakminiszternél a feltételezett új pszichoaktív anyag felvételét a jegyzékbe. A kockázatértékelés során egyebek mellett azt vizsgálják, hogy a kérdéses anyag kiválthat-e függőségi állapotot, hatással van-e a központi idegrendszerre, létrehozhat-e hallucinációkat vagy ítélőképességi, magatartásbeli, esetleg felfogóképességi zavarokat.

A kamaszkori drogfogyasztás figyelmeztető jelei

Ha a lentebb felsorolt jelek közül ugyanabban az időperiódusban legalább hatot észlel gyermekénél, feltétlenül beszéljen vele, s kérje szakember segítségét! A kamaszkori drogfogyasztás figyelmeztető jelei

Gábor története

Egy évig rendszeresen, havonta több alkalommal is használtam az ecstasy nevű tablettát, nem volt olyan elektronikus parti, ahol ne került volna elő a zsebből. Az interneten szereztem be, 1-2 nap alatt megérkezett, általában a belvárosban vettem át, majd kezdődhetett a pörgés. Volt hatása, órákig tartó eszméletlen ütemet éreztem a szívemben, többször mondtam a haveroknak, hogy mindjárt szétrobbanok, annyira érzem a zenét. Egy alkalommal 3-4 tablettát is bevettem, jól időzítve, hogy kitartson az adag egész éjjel.

Aztán fáradtan, leamortizálva indultam haza, nem nagyon emlékszem semmire, csak a másnap volt borzalmas, kiszáradt a szám, amelyet előző este teljesen szétrágtam, iszonyúan szomjas voltam és gyenge, nem beszélve a depresszióról, amely sokszor környékezett. Napokig ki sem mozdultam, bezárkóztam.

Mostanában nem használok szereket, elvagyok a buliban egy-két pohár sörrel. Nem akarok senkit le- és rábeszélni, tiltani pedig semmiképpen sem szeretnék, de legyünk tudatosak és óvatosak. Nyugat-Európában ismét elterjedni látszik az ecstaxy, nálunk inkább más anyagokat használnak a fiatalok, amelyekről alig tudni valamit.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró /MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.