Dizájner drogok: több tucat vegyület a tiltó listán

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Töretlen a dizájner drogok, azaz a szintetikus drogok (NPS) vonzereje világszerte. Az igazságügyi szakértők mellett a laboratóriumok, közegészségügyi tisztviselők és a bűnüldöző szervek folyamatos erőfeszítéseivel próbálnak lépést tartani a gyorsan változó trendekkel.

Az elsődlegesen dizájner szereket használók 46 százaléka intenzív használó: 31 százalékuk naponta, további 15 százalékuk heti 2-6 nap között fogyasztott ilyen szereket – derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont legutóbbi jelentéséből.

  • A legelterjedtebb szerek a kannabiszt követően az ecstasy/MDMA (39%), az amfetamin (34%) és a kokain (28%).
  • A megkérdezettek egyötöde (21%) használt varázsgombát az elmúlt évben, míg 15 százalékuk LSD-t.
  • Metamfetamint és új pszichoaktív szereket 10, illetve 10 százalékuk, ketamint 7 százalék fogyasztott.
  • A leggyakrabban előforduló hatóanyag az N-etil-hexedron volt önmagában, második helyen a CMC állt (klór-metkatinon), harmadik leggyakoribb hatóanyag az N-etil-heptedron volt.

Fürdősó, herbál, varázsdohány…

A jellemzően „kristály”, „kréta”, „zene” vagy éppen „fürdősó” és „kerá” utcai neveken ismert dizájner stimulánsok – szintetikus amfetamin- és katinonféle szerek – általában por formájában kerülnek forgalomba, melyek közül az etil hexedron a legelterjedtebb vegyület.

Még mindig népszerű dizájner drognak számít a szintetikus marihuána, azaz a „herbál”, amelyet különböző füvekből és fűszerekből kevernek össze, tudatmódosító összetevővel fűszerezve.

Ma már divatos az adott hatóanyagot dohánypapírra, papírra impregnálni és így elszívni (varázsdohány, papír).

Mi a gond a dizájner drogokkal?

A tiltott molekulákon elvégzett apró változtatás már elegendő ahhoz, hogy az így előállított szerek a törvényt megkerülve legális státuszba kerülhessenek, így egyszerűbbé válik a terjesztésük. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egészségre gyakorolt hatásaik sokszor súlyosabbak és veszélyesebbek, mint a klasszikus kábítószereké, ugyanis a molekula szerkezetének megváltoztatásával az élettani hatás is jelentősen változhat.

  • Ismeretlen a pontos hatásmechanizmusuk és mellékhatásprofiljuk a klasszikus kábítószerekkel ellentétben.
  • Egyre gyakrabban derítenek fel olyan dizájner drogokat, amelyek rendkívül magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek vagy hatásuk az eredeti molekulához képest akár 50-100-szoros is lehet.
  • Az új típusú szerek egyik legnagyobb veszélye, hogy a rutin vér- vagy vizelettesztek negatív eredményt adnak – így egy túladagolás esetén nem, vagy csak nehezen állapítható meg, hogy milyen típusú hatóanyag okozza azt.

Gábor története

Egy évig rendszeresen, havonta több alkalommal is használtam az ecstasy nevű tablettát, nem volt olyan elektronikus parti, ahol ne került volna elő a zsebből. Az interneten szereztem be, 1-2 nap alatt megérkezett, általában a belvárosban vettem át, majd kezdődhetett a pörgés. Volt hatása, órákig tartó eszméletlen ütemet éreztem a szívemben, többször mondtam a haveroknak, hogy mindjárt szétrobbanok, annyira érzem a zenét. Egy alkalommal 3-4 tablettát is bevettem, jól időzítve, hogy kitartson az adag egész éjjel.
Aztán fáradtan, leamortizálva indultam haza, nem nagyon emlékszem semmire, csak a másnap volt borzalmas, kiszáradt a szám, amelyet előző este teljesen szétrágtam, iszonyúan szomjas voltam és gyenge, nem beszélve a depresszióról, amely sokszor környékezett. Napokig ki sem mozdultam, bezárkóztam.
Mostanában nem használok szereket, elvagyok a buliban egy-két pohár sörrel. Nem akarok senkit le- és rábeszélni, tiltani pedig semmiképpen sem szeretnék, de legyünk tudatosak és óvatosak.

Listán a vegyületek és vegyületcsoportok

A nemzeti drogstratégia már nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tartalmazó, úgynevezett C-listája elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza, illetve naprakész információval szolgál. Erre a listára egy új vegyület törzsképlete kerül fel, és egy évig ott is marad. Ez idő alatt a laboratóriumok kutathatják, hogy a kérdéses vegyület kábítószer-e, azaz kiválthat-e függőségi állapotot, hatással van-e a központi idegrendszerre, létrehozhat-e hallucinációkat vagy ítélőképességi, magatartásbeli, esetleg felfogóképességi zavarokat. Ha drognak bizonyul, akkor átkerül a kábítószerlistára, és tiltottá válik, ha nem, akkor lekerül a C-listáról – erről is nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója.

Ezeket a szereket valamely kábítószernek minősülő, szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre, a lényeg, hogy hatásuk hasonló legyen az eredeti kábítószeréhez, valamint legálisan lehessen forgalmazni, főként a világhálón. A hatóságok a C-lista megjelenése előtt lépéshátrányban voltak, abban a pillanatban, hogy egy szer felkerült a tiltólistára, azonnal megjelent egy másik, kémiailag ugyanabba a családba tartozó szer, amely így legális lett. Ma már erre a listára került szerek már büntetendők a törvény szerint.

Ha új anyag jelenik meg, bővül a jegyzék

Amennyiben a belföldi vagy külföldi forgalomban új pszichoaktív anyag jelenik meg, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma a rendőrség és a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság előzetes megkeresését követően vizsgálódik, majd kezdeményezi a szakminiszternél a feltételezett új pszichoaktív anyag felvételét a jegyzékbe.

A drogfogyasztás jelei

Ha a felsorolt jelek közül ugyanabban az időperiódusban legalább hatot észlel gyermekénél, feltétlenül beszéljen vele, s kérje szakember segítségét! A kamaszkori drogfogyasztás figyelmeztető jelei

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.