Hathavi kezelés elég a drogfüggőknek a leszokáshoz?

MTI
megjelent:

Herointól, kokaintól vagy mindkettőtől függővé vált emberek leszoktató kezelésének eredményét tette közzé a Lancet brit orvosi folyóirat legutóbbi számában: a függők fele hat hónap után elhagyta a szert.

Brit kutatók összesen 14 600 angliai szenvedélybeteg sorsát követték nyomon, akik herointól, kokaintól vagy mindkettőtől függővé váltak.

A heroinfüggők metadont kaptak legalább hat hónapon át 2008 januárja és novembere között, valamint tanácsadáson is részt vettek. Mivel a kokainnak nincs helyettesítő szere, ezért a kokainfüggők csak pszichológiai terápiában részesültek.

Drogok és veszélyeik

Hat hónap elteltével a heroinfüggők 42 százaléka számolt be arról, hogy már nem szúrja magának a drogot, a kokainfüggőknek pedig 57 százaléka mondta, hogy leállt a szerrel.

Azok közül, akik mindkét kábítószert használták, körülbelül minden másodiknak sikerült elhagyni vagy csökkenteni a drogok fogyasztását.

A kábítószerről leszoktató program évente és személyenként 5 ezer fontjába (mintegy 1,5 millió forintot kitevő összegbe) kerül a brit kormánynak.

Szakértők úgy vélik, hogy az eredmények biztatók, ám a drogfüggőknek hat hónapnál hosszabb kezelési időre van szükségük a visszaesés elkerülése érdekében.

(MTI)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.