Hogyan okoz a marihuána emlékezetzavart?

Független Hírügynökség
megjelent:

Spanyol kutatók megfejtették, hogyan okoz memóriazavart a marihuána. A felfedezés megkönnyítheti olyan gyógyszer kifejlesztését, amely hasznosítja a marihuána kívánatos fájdalomcsillapító hatását, de a nem kívánt emlékezetrontó mellékhatás nélkül.

Régóta ismert tény, hogy a kannabisz emlékezetromlást idéz elő, amikor hatást gyakorol az agynak a legtöbb szellemi tevékenységünket irányító részére, a hippokampuszra. De arról már régóta nagy vita folyik, hogy az emlékezetromlás csak átmeneti vagy hosszú távú-e, és hogy mi a biokémiai alapja.

A barcelonai Pompeu Fabra Egyetem két kutatója kísérleti egereken megtalálták a marihuána fő hatóanyagának, a THC-nek a hatásmechanizmusát. A kutatók genetikai módosítással olyan kísérleti egereket hoztak létre, amelyek agyában hiányoznak a CB1 jelű kannabinoidreceptorok. Ilyen receptorok - amelyekhez kapcsolódni tudnak a kannabinoidok - az agyban több helyen is találhatók, a hippokampuszban két helyen koncentrálódnak.

A genetikailag módosított egerek egy csoportjánál az egyik helyen, a másiknál a másik helyen hiányoztak a CB1 receptorok.

Egereken működött a kísérlet

Az egerek annyi THC-t kaptak, amely embereknél nagy adag marihuánának felel meg. Az egyik egércsoportnál a memóriatesztekben az ismert feledékenység jelentkezett. Viszont nem hatott a kábítószer a másik csoportra, amelynél a CB1 receptor az úgynevezett gamma-amino-vajsav (GABA) neurotranszmitterből hiányzott. Ez alapján elméletileg már lehetséges olyan molekulát létrehozni, amely nem tud kapcsolódni a gamma-amino-vajsavas idegsejtekhez.

A marihuánának mint kábítószernek vitatott a megítélése és jogi státusa. Vannak olyan országok - köztük az Egyesült Államok -, ahol a marihuánát fájdalomcsillapítóként alkalmazzák az orvoslásban, rákos, glaukómás vagy AIDS-es betegeknél. De az orvosi marihuána azonosítható forrásból származik, és THC-szintje ismert.

Drogok és veszélyeik cikksorozat

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.