Hogyan okoz a marihuána emlékezetzavart?

Független Hírügynökség
megjelent:

Spanyol kutatók megfejtették, hogyan okoz memóriazavart a marihuána. A felfedezés megkönnyítheti olyan gyógyszer kifejlesztését, amely hasznosítja a marihuána kívánatos fájdalomcsillapító hatását, de a nem kívánt emlékezetrontó mellékhatás nélkül.

Régóta ismert tény, hogy a kannabisz emlékezetromlást idéz elő, amikor hatást gyakorol az agynak a legtöbb szellemi tevékenységünket irányító részére, a hippokampuszra.

De arról már régóta nagy vita folyik, hogy az emlékezetromlás csak átmeneti vagy hosszú távú-e, és hogy mi a biokémiai alapja.

Drogok és hatásaik

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait!
Tudjon meg többet a drogok és hatásaikat a WEBBetegen!

A barcelonai Pompeu Fabra Egyetem két kutatója kísérleti egereken megtalálták a marihuána fő hatóanyagának, a THC-nek a hatásmechanizmusát. A kutatók genetikai módosítással olyan kísérleti egereket hoztak létre, amelyek agyában hiányoznak a CB1 jelű kannabinoidreceptorok. Ilyen receptorok - amelyekhez kapcsolódni tudnak a kannabinoidok - az agyban több helyen is találhatók, a hippokampuszban két helyen koncentrálódnak.

A genetikailag módosított egerek egy csoportjánál az egyik helyen, a másiknál a másik helyen hiányoztak a CB1 receptorok.

Egereken működött a kísérlet

Drogok és veszélyeik cikksorozat

Az egerek annyi THC-t kaptak, amely embereknél nagy adag marihuánának felel meg. Az egyik egércsoportnál a memóriatesztekben az ismert feledékenység jelentkezett. Viszont nem hatott a kábítószer a másik csoportra, amelynél a CB1 receptor az úgynevezett gamma-amino-vajsav (GABA) neurotranszmitterből hiányzott.

Ez alapján elméletileg már lehetséges olyan molekulát létrehozni, amely nem tud kapcsolódni a gamma-amino-vajsavas idegsejtekhez.

A marihuánának mint kábítószernek vitatott a megítélése és jogi státusa. Vannak olyan országok - köztük az Egyesült Államok -, ahol a marihuánát fájdalomcsillapítóként alkalmazzák az orvoslásban, rákos, glaukómás vagy AIDS-es betegeknél. De az orvosi marihuána azonosítható forrásból származik, és THC-szintje ismert.

(FH)

Cikkajánló

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

Túl sok stressz Túl sok stressz

Hogyan jelezheti testünk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve?

Marihuána a pattanásos bőr ellen

A marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatását tárta...

A férjem füvezik, lehet baja a leendő gyerekünknek ebből?

Férjem 10 éve fogyaszt marihuánát, mostanában már napi rendszerességgel füvezik. Babát szeretnénk, a kérdésem az: károsodhat az ő füvezése miatt a leendő...

Mennyi idő alatt ürül ki a THC a szervezetből? - Az orvos válaszol

"Férjemmel babát szeretnénk vállalni. Elég gyakran használt mindkettőnk marihuánát több éven keresztül. Két hónapja egyáltalán nem élünk vele. Mennyi idő alatt...

A naponta füvezők egészségügyi rizikói

Azok közül, akik valaha is kipróbálták a marihuánát, 9 százalék függő lesz. Bár ez a szám csak töredéke az alkoholfüggők számának, a marihuána hatásai sokkal...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.