Hirdetés
   • Információ-áradat: észrevétlen függőség

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Az internet és a mobil technológiák nagyban megkönnyítették életünket, ám ha a mindennapos információáradat túl nagy méreteket ölt, az agyunkban is elváltozásokat okoz.

    Az egyre növekvő információáradat és az effektív munka a folytonos telefonhívások miatti félbeszakítása rendkívül megterheli agyunkat. A mobiltelefon és az internethasználat már régen betört privát szféránkba.

    Hirdetés

    A legújabb technológiák - amellett, hogy megkönnyítik életünket - könnyedén rabságba is ejthetnek. A monitor előtt töltött aránytalanul nagy idő nem marad következmények nélkül: a számítógép- és internet-függők száma, valamint a magatartási zavarokkal küzdők száma drasztikusan nőhet a következő években - jósolják a szakértők. Mindenekelőtt a gyerekek és a fiatalkorúak számítanak a legveszélyeztetettebbnek.

    Ugyanakkor a digitális médiumok nem "hülyítenek el", mint azt a kritikusok korábban feltételezték, sokkal inkább "az extrém, és ártalmas viselkedésformákat" erősítik a társadalomban. A mai "modern" ember egoista, és kerüli a másokkal való közvetlen kapcsolatot" - mondja Wolfgang Bergmann, gyermek- és családterapeuta.

    21. századi ártalmak

    A számítógép-, internet, és mobiltelefon-függők száma nem pontosan ismert, hiszen nehezen dönthető el az is, hol is kezdődik a függőség határa és mi tartozik még az egészséges mennyiséghez. A médiafüggőség az "anyagfüggetlen" káros szenvedélyek közé sorolható, de nem kevésbé ártalmas, mint a kábítószer-függőség vagy az alkoholizmus.

    A digitális médiumoktól való függés óriási társadalmi következményekkel járhat - erősíti meg Wolfgang Bergmann: "a függők mindent elhanyagolnak - egészségüket, családjukat és barátaikat is - és amikor nem tudnak elég időt digitális környezetben lenni, valóságos fizikai elvonási tüneteket produkálnak. Nyugtalanná válnak, kezük remeg, alvászavarokkal küzdenek és rendkívül izzadékonnyá válnak." Bergmann szerint nem "csak" a számítógép-függők tábora fog a közeljövőben nagyban kiszélesedni, hanem a figyelemzavarral küzdőké is.

    Az amerikai Californiai Egyetem kutatóinak egyik tanulmánya szerint átlagosan tizenegy percet tudunk egy-egy átlagos munkanapon egy feladatra fordítani anélkül, hogy csörögni kezdene telefonunk, előugrana egy ablak, hogy új e-mail érkezett, vagy valaki skype-on, messengeren "ránk rontana" - a személyesen felbukkanó kollégákról már nem is beszélve…

    Agyunk ilyen sokféle információt már nem tud kellően értelmezni, aminek a teljesítőképesség látja kárát. Edward Hallowell, a terület szakértője figyelemcsökkenési tényezőnek (Attention Deficit Trait -ADT) hívja a jelenséget, amely a - főképp gyerekeknél megfigyelt - figyelemzavarból származtatható. Az intenzív médiahasználat a figyelemzavarhoz hasonló tüneteket okozhat: az érintettek arra panaszkodnak, hogy nem tudnak kellően egyetlen dologra koncentrálni, figyelmük hamar elterelődik, valamint csökken a frusztrációtűrő-képességük is.

    A folyamatos információáradat nem csak a koncentráción ronthat, hanem egyre inkább megfigyelhető, hogy arra készteti az embereket: munkájukat újra és újra szakítsák félbe, és halasszák feladataikat későbbre. "A halogatásra való hajlam szoros összefüggésben van a Hallowell említette figyelemcsökkenési tényezővel" - véli Gary Bente kölni médiapszichológus. "Manapság, amikor úgy érezzük, hogy figyelmünk lankad, egy rövid szünet helyett gyorsan elolvasunk és megválaszolunk pár emailt, vagy átfutunk néhány cikket a neten.

    Eközben persze a többség figyelme elkalandozik, és csak sokkal később tér vissza a félbehagyott munkához - ha egyáltalán a folytatás mellett dönt, és nem halasztja máskorra. Az elintéznivalók halogatása azonban krónikus esetekben alvászavarokhoz, csökkent önértékeléshez és depresszióhoz vezethet. A chicagoi DePaul Egyetem egyik friss tanulmánya odáig is elmegy, hogy azt állítja: a feladatok és időpontok tologatása miatt minden ötödik embernek terápiás kezelésre lenne szüksége.

    Van kiút

     

     Az internet átalakítja az agyat


    Small szerint ma ahhoz fogható evolúción esik át az emberi agy, mint sok ezer éve az eszközhasználat kialakulásakor. Akkor a szerszám használata változtatta át az embert jobb- vagy balkezessé. A professzor szerint ilyen ugrásszerű agyi fejlődés azóta sem ment végbe, egészen napjainkig. Bővebben az internet szerepéről agyunk fejlődésében.

    A szakértők szerint is nehéz megmondani, mikor jön el az a pont, amikor valaki orvosi segítségre szorul, ugyanis mindenki másképpen húzza meg azt a határt, amennyi időt számítógép mellett, mobillal a fülén kell töltsön. A jócskán felduzzadt mennyiségű információ mellett jelentős az elvárás okozta nyomás is, hogy lehetőleg a legrövidebb idő alatt reagáljunk a hozzánk befutott információkra. Amikor azonban a ránk ömlő dolgokat már soknak érezzük, a legegyszerűbb megoldás a kikapcsoló gomb azonnali megnyomása.

    Edward Hallowell szerint a figyelemcsökkenés tipikus tünetei csak akkor jelentkeznek, amikor az érintett a dolgozik, és az éves szabadság idején azonnal eltűnnek. De persze ez nem figyelhető meg minden esetben; a krónikus halogatóknak orvosi segítségre van szükségük, hogy eltorzult viselkedésüknek hosszú távon ne legyen financiális és személyiségbeli következménye.

    Emellett az internet- és számítógép-függők sincsenek irigylésre méltó helyzetben: "az ilyen szenvedélybetegeknek a szenvedélyen kívül nincsenek igazi céljaik, életük már csak virtuális szinten mozog, nincsenek közöttünk, a való világban" - mondja a pszichológus Wolfgang Bergmann -"és a visszaútra csak terápiás segítséggel találnak rá."

    Az ő esetükben általában nagyon sokáig tart, amíg elhatározzák magukat, mivel vagy szégyellik, ami velük történt, vagy egyáltalán nincsenek is tudatában, hogy problémákkal kell szembenézniük. Ha ezeken túl is esnek, a többség nem tudja, hogy a gondjaival kihez is fordulhatnak. Első állomásként azonban mindenképp a háziorvos és utána egy szakértő pszichológus ajánlott. A gyógyszeres kezelés - Bergmann szerint - szóba sem jöhet: "a legtöbb kémiai alapú gyógyszernek több mellékhatása is van, és így az orvosság hosszú távon többet árt, mint használ."

    Médiahasználat: változások az agyban

    A médiumok mindig is óriási hatással bírtak az emberi viselkedésre . Agyunk igazodik az új kihívásokhoz és a megváltozott viselkedési mintákhoz is, s ezáltal újabb és újabb kommunikációs formák és információtovábbítási lehetőségek születnek. A gyerekek és fiatalkorúak manapság még gyorsabban, spontánabbul és kritika nélkül fogadóbban reagálnak az újdonságokra, mint akár 15 évvel ezelőtt. A szakemberek egybehangzó állítása szerint általánosan nagyon ügyesnek bizonyulnak abban, hogy az információkat vizuálisan feldolgozzák. Amit pedig egyre kevésbé tudnak: másokra hosszabb ideig odafigyelni, társalogni, egy könyvben elmélyedni.

    A problémák leginkább az iskolában éreztetik hatásukat. Bár számos szakértő állítja, hogy általános intelligenciavesztésről van szó, Bergmann nem ért egyet ezzel a tézissel: "sokkal inkább a társadalmi következmények az aggasztóak, amelyekkel a jelenség jár". "Mindez odáig vezethet" - ével Gary Bente is "hogy egy szabályos szakadék alakul ki, amelynek egyik oldalán azok állnak, akik a médiumokat produktívan használják, ugyanakkor kritikusan szemlélik; a másikon mindazok, akik a túlzott egyoldalú használat következtében társadalmi és kognitív problémákkal kell megküzdjenek".

    Bergmann még ennél is továbbmegy: "félő azonban, hogy a jövő társadalmában a figyelemcsökkenési tünetekkel rendelkezők számítanak majd társadalmilag elismertnek".

    (WEBBeteg - K. J.; Forrás: focus.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2010.10.30 08:17, Megjelenés: 2010.10.30 08:17
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A száraz novemberről

    Immár ötödik éve, hogy a Kék Pont Alapítvány meghirdeti a Száraz november elnevezésű kihívását, melyben arra buzdít, hogy ebben a hónapban egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt. Célja, hogy a résztvevők felmérjék, milyen a viszonyuk az alkoholhoz: milyen élethelyzetekben kívánják, mennyire vált a napi rutin részévé, esetleg okoz-e kellemetlenségeket a nélkülözése. A kampány egyre nagyobb publicitást kap, évről évre egyre többen csatlakoznak hozzá.

    Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai

    A dohányzással járó ártalmak csökkentésének számos módja létezik. Nem kérdés, hogy az egészség megőrzése érdekében az arany standard a rászokás elkerülése és a leszokás támogatása. A dohányzás ártalmait ugyanis csak a rá nem szokás zárhatja ki, rászokás esetén pedig a mihamarabbi leszokás csökkentheti. (x)

    Az internetfüggők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    Fesztiválozók: Az egészség ügy

    A cívis város legnagyobb zenei fesztiválját látogató fiatalok csaknem kétharmada használja az internetet egészséggel kapcsolatos információk keresésére, derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. és a WEBBeteg.hu közös felméréséből.

    Az internet valóban elmagányosít?

    Hain Ferenc, főiskolai docens a Pszinapszis egyik előadójaként elsősorban szociálpszichológusi szemszögből vizsgálódott aziránt, hogy milyen lehetőséget hordoznak magukban a közösségi internetes oldalak. Gazdasági (hirdetői) és magánemberi oldalról nézve érdekes megvizsgálni egyrészt a társas, társadalmi láthatóság és a hálózati gondolkodás fejlődésének kérdését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.