Dohányzásmentes övezet - álom vagy elérhető valóság?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy-két éven belül javuló tendenciát eredményezhetnek a szigorítások, csökkenhet a dohányzás következtében elhunytak száma. Hazánk jelenleg világelső a tüdőrák halálozását tekintve.

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek forgalmazásainak egyes szabályairól szóló törvény első olvasatra szigorúnak tűnik, és egy dohányos, aki eddig magasról tett a szabályokra, szabadon füstölt bárhol, bármikor, nem nézi majd jó szemmel a bírságolókat. A Füstölgők Társasága, bár számos ponton nem tartja életszerűnek a dohányzási szabályok szigorításáról szóló törvényt, jogkövető viselkedésre kér minden dohányost. Legyünk optimisták?

Dr. Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos a WEBBeteg kérdésére elmondta, az egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a vendéglátóhelyeket fogják ezután is előnyben részesíteni, itt lehet gyakrabban szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számítani. Ahol a türelmi időszak ellenőrzéseikor, esetleg többszöri panaszbejelentés nyomán azt tapasztalták, hogy nem tartják be a jogszabályban foglaltakat, és emiatt határozatot is kellett hozniuk, oda április első napjaiban ismét kimennek ellenőrizni. Ha továbbra sem tartják be a szabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki, ennek összege magánszemélyek esetében akár 50 ezer forint, intézményeknél pedig 2,5 millió forint is lehet.

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Valójában minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen. A dohányzás káros hatásai

Az ellenőrzéseket az ÁNTSZ munkatársai, pontosabban a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek szakemberei végzik, de egyes városokban, ahol helyi rendelet is szabályozza a dohányzást, ott külön ellenőrizhetnek a közterületesek is. Ilyen például a közösségi közlekedés állomásai, az alujárók vagy a játszóterek.

Az ÁNTSZ adatai szerint 3 hónap alatt 16 000 ellenőrzést végeztek, közel 2000 munkatárs járta a településeket. Január 2. és március 11. között mintegy 4500 munkahelyre, 2600 egészségügyi szolgáltatóhoz, 2300 közforgalmú intézménybe és 2000 szórakoztató, vendéglátó-ipari egységbe mentek el az ÁNTSZ munkatársai. Emellett ellenőriztek büntetés végrehajtási intézményben, közösségi közlekedési eszközökön, közterületeken, szállodákban, valamint pszichiátriai intézetekben.

Ez utóbbi intézményben, zárt légtérben csak az arra kijelölt helyen megengedett a dohányzás. Szabó Enikő hangsúlyozza, csak a pszichiátriai betegek dohányozhatnak a kijelölt helyen, a dolgozók és a látogatók nem. Az adott intézmény vezetője dönthet arról, hol alakítanak ki ilyen területet, korábban az erkélyen lehetett dohányozni, megengedett egy szoba vagy kórterem is, de figyelni kell a tűzvédelmi szabályok betartására.

Az egészségügyi szolgáltatónál - például a kórházaknál és a rendelőknél, valamint ahol egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak, függetlenül az intézmény rendeltetésétől, így például egy gyógyszállóban - szintén nem lehet dohányozni, csak a bejárattól számított 5 méteres távolságon kívül.

Vannak olyan intézmények, amelyek több hektáron terülnek el, kiváló példa erre a debreceni klinika. A főbejáratnál kifüggesztett tábla jelzi, hogy tilos a klinika egész területén dohányozni. Kérdés, lesz-e ideje a nővérnek kiszaladni a kapun kívülre, hogy elszívjon egy cigit. Más kérdés, mi lesz a sok eldobált csikkel? Van-e elegendő csikktartó, tiszta lesz-e a környezet? Ezek is fontos kérdések.

Felvetődött sokunkban, mi a helyzet azokkal a hotelekkel, ahol gyógyászat is működik. A szállodákban kijelölhető külön szint vagy rész a dohányzóknak, ez azonban nem alkalmazható egy gyógyszállóban.

Hol lehet akkor füstölni?

Továbbra is lehet dohányozni a már működő, a hatóság által engedélyezett szállodai szivarszobákban, a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Figyelni kell azonban arra, hogy amennyiben a kerthelyiség közvetlenül az étterem vagy a kocsma mellett van, ne lehessen rágyújtani a bejáratnál.

A buszmegálló is kényes kérdés, be kell tartani az 5 méteres távolságot, bár van olyan megálló, ahol a buszvárónál van kihelyezve a csikktartó, ehhez pontosan 5 méterre található a buszmegálló táblája. Itt talán más megközelítés lett volna a helyes. Amikor a megállóhoz közelítünk, gondoljunk arra, hogy más is várakozik ott és nem szívesen fogadja be a füstünket. Érdemes a megálló közelében (betartva az 5 méteres távolságot) rágyújtani, olyan helyen, ahol van csikktartó vagy szemetes. Ne az utca kövén tapossuk el a csikket.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró, MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.