Dohányzás - Az első slukk rákkeltő hatásai

Medipress
megjelent:

Amerikai kutatók szerint azok a bizonyos első slukkok a cigarettából már perceken belül okozhatnak rákkal összefüggő genetikai károsodást.

A szakértők szerint a hatás valójában olyan gyors, hogy olyan, mintha az anyagot közvetlenül a véráramba fecskendeznék. A kutatás eredményei erőteljes figyelmeztetést jelentenek a dohányosoknak. A Chemical Research in Toxicology szaklapban közzétett tanulmány első alkalommal vizsgálja emberekben, hogyan okoznak DNS-károsodást a dohányban előforduló anyagok.

A kutatók tizenkét dohányos önkéntes segítségével a dohányfüstben fellelhető policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH) vizsgálták, amelyek a széntüzelésű erőművekben és a túlsütött grillhúsokban is megtalálhatók. A cigarettafüstben található fenantrént követték a vérben, amely toxikus anyaggá, úgynevezett hulladék DNS-sé alakul, amely mutációt kiváltva rákot okozhat.

„A dohányosokban az anyag maximális szintje alakult ki olyan rövid idő alatt, ami még a kutatókat is meglepte: mindössze 15-30 perccel az után, hogy az alanyok abbahagyták a dohányzást” – áll a tanulmányban. „Ezek az eredmények azért fontosak, mert a PAH diol epoxidok könnyen reakcióba lépnek a DNS-sel, mutációt indukálnak, és a cigarettafüstben lévő policiklikus aromás vegyületek alapvető rákkeltő anyagainak tekinthetjük ezeket.”

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.