Lézerrel az időskori vakság ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Egy londoni tudós olyan úttörő lézeres kezelést fejlesztett ki, amellyel gyógyítható, sőt megelőzhető az időskori vakság egy formája, a sárgafoltsorvadás. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható beszámoló.

A nyugati világban a 60 év felettieknél fellépő vakságot első sorban a sárgafoltorvadás okozza.

A sárgafolt-sorvadás

Az időskori macula degeneratio az éleslátásért felelős sárgafoltsorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását. >>Makula degeneratio (sárgafoltsorvadás)

A sárgafoltsorvadás akkor lép fel, amikor idős korban a szem hátulsó falán egy membrán eltömítődik azzal a természetes hulladék anyaggal, amelyet a fényérzékeny sejtek termelnek. Ettől homályossá válik a látás.

A fiatal szemben a hulladékot enzimek eltakarítják, de idős korban a rendszer már nem működik zavartalanul.

A londoni King''s College egyetem szemészprofesszora, John Marshall pulzáló lézerrel fiatalkori állapotba hozza vissza a szemfeneket, mert kiváltja azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek eltakarítják a hulladékot. Az eljárás nem károsítja azokat a sejteket, amelyeknek a látást köszönhetjük.

Sikerrel a sárgafoltsorvadás ellen

A módszert mintegy 50 olyan cukorbetegen próbálta ki sikerrel, akinél a betegség a látás csökkenéséhez vezetett. Azért diabeteszesek szolgálnak modellül, mert az ő állapotuk gyorsabban alakul ki, mint az időskori sárgafoltsorvadás.

Marshall professzor most azt tervezi tanulmányozni, hogy hogyan hat a módszere azoknál a betegeknél, akiknek az egyik szemükben már megindult az időskori sáratestsorvadás.

A tapasztalat szerint ha a sárgafoltsorvadás az egyik szemben fellép, akkor másfél-három év múlva a másik szemben is folytatódik. A professzor azt reméli, hogy a még jó szem kezelése megállítja a betegség előrehaladását.

A londoni professzor feltételezi, hogy a módszerét 2-5 év múlva már a gyakorlatban is be lehet vezetni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mire figyeljünk...

A gyártók egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.