Lézerrel az időskori vakság ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy londoni tudós olyan úttörő lézeres kezelést fejlesztett ki, amellyel gyógyítható, sőt megelőzhető az időskori vakság egy formája, a sárgafoltsorvadás. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható beszámoló.

A nyugati világban a 60 év felettieknél fellépő vakságot első sorban a sárgafoltorvadás okozza.

A sárgafoltsorvadás akkor lép fel, amikor idős korban a szem hátulsó falán egy membrán eltömítődik azzal a természetes hulladék anyaggal, amelyet a fényérzékeny sejtek termelnek. Ettől homályossá válik a látás.

A sárgafolt-sorvadás

Az időskori makuladegeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafoltsorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását. Makula degeneratio (sárgafoltsorvadás)

A fiatal szemben a hulladékot enzimek eltakarítják, de idős korban a rendszer már nem működik zavartalanul.

A londoni King''s College egyetem szemészprofesszora, John Marshall pulzáló lézerrel fiatalkori állapotba hozza vissza a szemfeneket, mert kiváltja azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek eltakarítják a hulladékot. Az eljárás nem károsítja azokat a sejteket, amelyeknek a látást köszönhetjük.

Sikerrel a sárgafoltsorvadás ellen

A módszert mintegy 50 olyan cukorbetegen próbálta ki sikerrel, akinél a betegség a látás csökkenéséhez vezetett. Azért diabeteszesek szolgálnak modellül, mert az ő állapotuk gyorsabban alakul ki, mint az időskori sárgafoltsorvadás.

Marshall professzor most azt tervezi tanulmányozni, hogy hogyan hat a módszere azoknál a betegeknél, akiknek az egyik szemükben már megindult az időskori sáratestsorvadás.

A tapasztalat szerint ha a sárgafoltsorvadás az egyik szemben fellép, akkor másfél-három év múlva a másik szemben is folytatódik. A professzor azt reméli, hogy a még jó szem kezelése megállítja a betegség előrehaladását.

A londoni professzor feltételezi, hogy a módszerét 2-5 év múlva már a gyakorlatban is be lehet vezetni.

(FH)

Cikkajánló

Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász; Dr. Fodor Erzsébet, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.