Lézerrel az időskori vakság ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Egy londoni tudós olyan úttörő lézeres kezelést fejlesztett ki, amellyel gyógyítható, sőt megelőzhető az időskori vakság egy formája, a sárgafoltsorvadás. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható beszámoló.

A nyugati világban a 60 év felettieknél fellépő vakságot első sorban a sárgafoltorvadás okozza.

A sárgafolt-sorvadás

Az időskori makuladegeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafoltsorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását. >>Makula degeneratio (sárgafoltsorvadás)

A sárgafoltsorvadás akkor lép fel, amikor idős korban a szem hátulsó falán egy membrán eltömítődik azzal a természetes hulladék anyaggal, amelyet a fényérzékeny sejtek termelnek. Ettől homályossá válik a látás.

A fiatal szemben a hulladékot enzimek eltakarítják, de idős korban a rendszer már nem működik zavartalanul.

A londoni King''s College egyetem szemészprofesszora, John Marshall pulzáló lézerrel fiatalkori állapotba hozza vissza a szemfeneket, mert kiváltja azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek eltakarítják a hulladékot. Az eljárás nem károsítja azokat a sejteket, amelyeknek a látást köszönhetjük.

Sikerrel a sárgafoltsorvadás ellen

A módszert mintegy 50 olyan cukorbetegen próbálta ki sikerrel, akinél a betegség a látás csökkenéséhez vezetett. Azért diabeteszesek szolgálnak modellül, mert az ő állapotuk gyorsabban alakul ki, mint az időskori sárgafoltsorvadás.

Marshall professzor most azt tervezi tanulmányozni, hogy hogyan hat a módszere azoknál a betegeknél, akiknek az egyik szemükben már megindult az időskori sáratestsorvadás.

A tapasztalat szerint ha a sárgafoltsorvadás az egyik szemben fellép, akkor másfél-három év múlva a másik szemben is folytatódik. A professzor azt reméli, hogy a még jó szem kezelése megállítja a betegség előrehaladását.

A londoni professzor feltételezi, hogy a módszerét 2-5 év múlva már a gyakorlatban is be lehet vezetni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Frakcionált lézeres bőrfiatalítás

Rengeteg nő, de manapság sok férfi is álmodik harmincas évei után fiatalos, rugalmas és selymes arcbőrről. Sajnos előbb vagy utóbb mindenkit utolér...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.