Bionikus szemmel láthat újra egy makuladegenerációban szenvedő brit férfi

MTI
megjelent:

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makuladegenerációban szenvedő betegnek manchesteri sebészek bionikus szemprotézis beültetésével.

A 80 éves Ray Flynn a makuladegeneráció úgynevezett száraz formájában szenved, és a betegség miatt teljesen elvesztette központi látását. A Manchesteri Királyi Szemkórház sebészei ültették be a retina implantátumot, amely a férfi szemüvegére erősített minikameráról kap jeleket.

A műtét után két héttel Ray Flynn képes volt az implantátum segítségével felismerni függőleges, vízszintes és átlós vonalakat, ma már képes emberek és tárgyak körvonalait látni.

A férfi azt reméli, hogy idővel annyira javul a látása, hogy képes lesz a mindennapos feladatokat, mint a bevásárlás, kertészkedés önállóan ellátni.

A Second Sight amerikai cég által készített Argus II implantátumot már felhasználták korábban a vakságot okozó retinitisz pigmentózisban szenvedő betegek látásának helyreállítására, a manchesteri műtét volt azonban az első, amikor bionikus szemet időskori makuladegenerációban szenvedőnek ültettek be, ez a betegség a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás leggyakoribb oka, és több millió embert sújt világszerte.

Paulo Stanga szemsebész professzor, aki a négyórás műtétet vezette, elmondta, hogy az eljárás "új korszak kezdetét jelenti a látássérült betegek számára".

Az implantátum nem képes arra, hogy visszaadja a nagyon éles látást, de korábbi tanulmányokból kiderült, hogy segíti a betegeket jellegzetes formák felismerésében.

(MTI; forrás: www.bbc.com/news)

Cikkajánló

Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.