• Miből áll a könny?

        Szerző: WEBBeteg - T. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

        Szervezetünk bizonyos funkciói olyan magától értetődő szerepet töltenek be, hogy sokan nem is ismerik a pontos működési elvüket, összetételüket. Ilyen például a könnytermelés is. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy pontosan milyen összetevőkből áll a könny, és hogy milyen funkciói vannak.

        A szemünk felszínét folyamatosan könnyfilm réteg borítja, melynek 3 rétege van: a legbelső a nyákos mucinréteg, a középső a vizes réteg (ez a legvastagabb) és a legkülső olajos lipidréteg.

        A könnycsepp összetevői

        Szemkönnyezés

        A szemkönnyezésnek (epiphora) számos oka lehet. A szemek könnyezése lehet az időskor velejárója, allergia tünete, illetve paradox módon a szemszárazság is fokozott könnytermeléssel jár. A kellemetlen panasz sok más betegség kísérője is lehet. Melyek ezek, és mit tehet a könnyezés ellen?

        Szemkönnyezés: Mi okozhatja?

        • Víz: tulajdonképpen egy sós folyadék, ami különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amik elengedhetetlenek az egészséges sejtműködéshez. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok ahhoz is szükségesek, hogy a szem felületén található sejtek külső rétege – az úgynevezett hámszövet – egészséges maradjon.

        • Elektrolitok (nátrium, kálium, klorid, bikarbonát, magnézium és kalcium), melyek a könny sós ízéért felelősek.

        • Fehérjék (lizozim, laktoferrin, lipokalin és IgA): a könny a vérplazma fehérjetartalmának körülbelül egytizedét tartalmazza.

        • Mucinok (nyákanyagok): egy vékony réteget képezve bevonják a szem teljes felületét.

        • Lipidek: a könny olajtartalma megakadályozza, hogy a könnycseppek elpárologjanak. Előfordul, hogy a szemben túl sok, vagy éppen túl kevés olaj termelődik, ez utóbbi szemszárazsághoz vezethet. Amennyiben a könny olajtartalma nem megfelelő, úgy a könnycseppek nagyon gyorsan (kb. 10-szer olyan gyorsan, mint normális esetben) felszívódnak, elpárolognak.

        Hirdetés

        A könny fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében: megakadályozza a szem kiszáradását, továbbá megóvja azt a kórokozóktól és a sérülésektől. A könnycseppek mindezek mellett természetes antibiotikumokat, úgynevezett lizozimeket is tartalmaznak. A lizozimek felveszik a harcot a baktériumokkal és kórokozókkal, hozzájárulva ezzel a szem egészségének megőrzéséhez.

        Mivel a szaruhártyában nem találhatók vérerek, ezért a könny szállítja a sejtekhez az ásványi anyagokat és vitaminokat.

        Mikor könnyezünk? A könnyezés típusai

        Kötőhártya-gyulladás gyermekeknél

        A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődményeket.

        Mikor gondoljon kötőhártya-gyulladásra gyermekénél?

        Irritáció okozta reflexkönnyek

        Amikor irritáció éri a szemet, úgynevezett reflexkönny kezd termelődni egészen addig, amíg a szembe került idegen anyag nem távozik. Ezt a folyamatot tapasztalhatjuk meg hagymaszeletelésnél, vagy ha porszemet fúj szemünkbe a szél.

        Az öröm és a bánat könnyei

        Az érzelmek által kiváltott könnyek lényegesen több fehérjét tartalmaznak, mint az irritáció okozta könnycseppek. Egy korábbi tanulmány azt is bebizonyította, hogy az öröm vagy éppen a szomorúság könnycseppjeinek magasabb a hormonszintje is; több bennük a prolaktin, az adrenokortikotrop hormon és a leucinenkefalin nevű anyag.

        Könnyezés alvás közben

        Amikor alvás közben könnyezni kezdünk, olyankor könnycseppjeink jóval kevesebb sót és fehérjét tartalmaznak, azonban az átlagosnál magasabb az antitest- és vírusölő sejt tartalmuk.

        A korral változik a helyzet

        Ahogy idősödünk, úgy a könnyeink is megváltoznak. Idősebb korban kevesebb könny termelődik a szemben, amely szemszárazsághoz vezethet.  Ezen kívül a könnycseppek fehérjetartalma is csökken az idő előrehaladtával.

        A könnyfilm és a száraz szem
        Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre, mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.

        A könnyfilm és a száraz szem

        WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
        Szerző: T. Zs.; verywell.com
        Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

        Módosítva: 2019.08.10 17:36, Megjelenés: 2017.11.29 14:55
      • Cikkajánló

        Szív- és érrendszer

        Szív- és érrendszer

        Dr. Molnár Dóra

        Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a kardiológiát? Olvassa el cikkünket!

        Füstmentes jövő?

        Füstmentes jövő?

        Szponzorált tartalom

        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

        Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

        Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

        A látás hónapján a szem védelme lesz a fókuszban

        A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik - közölte a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

        Szemkönnyezés: Mi okozhatja?

        A szemkönnyezésnek (epiphora) számos oka lehet. A szemek könnyezése lehet az időskor velejárója, allergia tünete, illetve paradox módon a szemszárazság is fokozott könnytermeléssel jár. A kellemetlen panasz sok más betegség kísérője is lehet. Melyek ezek, és mit tehet a könnyezés ellen?

        Állandóan könnyezik a szemem - Az orvos válaszol

        Hat hónapja könnyezik mindkét szemem, többféle szemcseppet és gélt is kipróbáltam, de egyik sem hatott. Állítólag be van szűkülve a könnycsatornám - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.