A "néma" stroke

MTI
megjelent: 2009.05.13.

Az idősebbek nem mindig fogják fel, hogy agyi érkatasztrófán, azaz stroke-on estek át, vagy egyszerűen nem emlékeznek az átéltekre, így nem lehet őket megbízható információs forrásnak tekinteni - vélik amerikai kutatók.

Christiane Reitz, a New York-i Columbia Egyetem Orvostudományi Központjának kutatója kollégáival 717 hatvanöt év feletti ember mágneses rezonancia-felvételét (MRI) tanulmányozta, akik az idősek államilag finanszírozott egészségügyi programja keretében estek át a vizsgálaton.

Az önkénteseket kifaggatták egészségügyi állapotukról, majd neurológiai vizsgálatot és pszichológiai tesztet végeztek rajtuk.

Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?

A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor

A betegek és gondozóik kitöltöttek egy kérdőívet is, amelyben az esetlegesen átélt agyi érkatasztrófáról faggatták őket, illetve arról, hogy milyen tüneteket észleltek, vagy mondta-e kezelőorvosuk, hogy stroke-ot szenvedtek.

"A stroke az esetek 75 százalékában a 65 évesnél idősebbeknél fordul elő" - indokolták a kutatók a célcsoport összetételét tanulmányukban, amely az Archives of Neurology című szaklapban látott napvilágot.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?

Mint kiderült, a vizsgálat alanyainak csupán 12 százaléka, szám szerint 85 személy számolt be stroke-ról, ám az MRI-felvételek tanúsága szerint 225 páciens (30 százalék) esett át agyi érkatasztrófán.

"A stroke-ot általában mozgáskorlátozottsággal asszociálják, ám attól függően, hogy az agy mely részén alakul ki, okozhat memória-, érzékelés- és beszédzavarokat.

Ez viszont korlátozhatja az egyént abban, hogy pontosan beszámoljon a kórelőzményről" - hangsúlyozták a New York-i kutatók.

A "néma" stroke

Előfordulhat úgynevezett néma stroke is, amelyet általában klinikailag nem diagnosztizálnak, csupán a képalkotó eljárások mutatják ki.

A vizsgálat szerint a saját kórelőzményüket nem ismerő páciensek zöme memória-, esetleg beszédzavarral küszködött, vagy az agyi érkatasztrófa olyan rizikófaktorai voltak kimutathatóak náluk, mint a magas vérnyomás és a szívroham. A vizsgálatban részt vevő fiatalabb páciensek általában helyesen számoltak be állapotukról.

"Az elhallgatott stroke-ok egy része a néma agyi érkatasztrófák kategóriájába tartozott" - közölték a kutatók, akik arra a következtetésre jutottak, hogy az idősebb betegek esetében az orvosnak az MRI-felvételekre, nem pedig a beteg beszámolójára kell támaszkodnia, hogy pontosan megismerje páciense kórtörténetét.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Stroke után - A leggyakoribb kérdések

Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

A stroke korai jelei (a TIA tünetei)

A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA (transient...

Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai...

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.