Az önbecsülés szerepe a stresszkezelésben

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A stressz kialakulásának talaja az önbizalom- és az önértékelés hiánya. Ha Ön is túl sokat kételkedik képességeiben, újra és újra azon aggódik, vajon helyt tud-e állni minden élethelyzetben, akkor nagy valószínűséggel jól ismeri, hogy mi is az a stressz. Ha hiányzik az önbizalom, hiányzik az erő is, amivel legyőzheti a stresszt.

Aki mindig csak igent mond, nemet soha, nem biztos benne, hogy jól oldotta meg feladatait, folyton időhiánnyal küzd, az igencsak stresszes életet él. Noha a közvetlen kiváltó ok minden embernél más és más, mindenkiben közös, hogy hiányzik az önbizalmuk. Az önértékelés hiányának felismerése az első lépés a gyógyulás felé. Ezen nem könnyű változtatni, de nem is lehetetlen.

Tanulja meg becsülni önmagát!

Legyen figyelmes és elnéző Önmagával szemben, szánjon rá időt, hogy tisztázza gondolatait! Ez kezdetben nehéz, és egy darabig lehet, hogy semmilyen változást nem észlel majd, de egy kis kitartással és türelemmel eredményt fog elérni.

Pozitív megerősítéssel növelje önbizalmát! Mondogassa magának: Igenis képes vagyok a jó dolgokra. A legjobb, ha közben a tükörbe néz, lehet, hogy ez eleinte nem megy, sőt az is előfordulhat, hogy kínosnak érzi, de ne adja fel! Megéri kitartani, mert az önértékelés megtanulható. Hamarosan jobban fogja magát érezni, és a pozitív gondolatok kerülnek előtérbe. A kényes, stresszes szituációkban kamatostul megtérül a befektetett energia.

Találjon helyet az örömforrásoknak!

Írjon egy listát azokról a dolgokról, amiket örömmel végez, amikben sikere volt, amiket el tudott érni. Ne mondja, hogy nincs ilyen! Az emberek hajlamosak elfelejteni a jó dolgokat, és csak a kudarcokra emlékeznek. Vegye észre a jót maga körül, emlékezzen, hogy mennyi jó dolgot elért már az életben!

Sok stresszes életet élő ember úgy érzi, épp arra nem jut ideje, amit saját maga szeretne, túl fáradt a kikapcsolódáshoz. Pedig rá kell vennie magát egy kis szórakozásra, szakítson időt régi hobbijaira vagy tanuljon valami újat! Az alkotás öröme, a sport, a pozitív tapasztalatok mindig segítenek leépíteni a stresszt.

Az önbecsülés megtanulásához időre van szükség. Többnyire, amikor az emberek kimondják, hogy változtatniuk kell, már több évi kétségbeesés és stressz áll a hátuk mögött. Ezért a gyógyulás sem megy egyik napról a másikra. Mindenkinek megvan a lehetősége változtatni. Kezdje el most!

(WEBBeteg – B. M., Forrás: experto.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.