Milyen a jó zsírégető edzésterv? - A szakértő válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Az erősítő gyakorlatoktól ugyanúgy lehet fogyni, mint az aerobik ugrálós mozgásoktól? Ha zsírt akarok égetni, akkor a kardios gyakorlatok a jók? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Az úgynevezett erősítő gyakorlatok – mint ahogyan nevükben is benne foglaltatik – izmaink erősítésére, illetve izomtömegünk megóvására alkalmasak, zsírégető hatásuk elhanyagolható.

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer.
Hogyan érdemes mérni a pulzust? >>

Zsírégetésre legalkalmasabbak az aerob típusú gyakorlatok: tempós séta, kerékpározás stb.

Az aerob edzésnél a kardió (pl. futás) intenzívebb, de ez szintén jó megoldás lehet, mindössze annyi a veszélye, hogy ilyenkor nagyobb mértékben fogyunk izomból, mint aerob edzést végezve.

Edzésterv és diéta

Zsírégetéshez legalkalmasabb ezek kombinálása, tehát például heti 5 napos edzésterv esetén végezzünk két súlyzós és három aerob vagy kardió edzést a héten. Ne tegye ugyanarra a napra őket, mindig csak az egyiket végezze aznap.

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

Vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel.
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>

Fogyni nem maguktól a gyakorlatoktól lehet, a diéta komplex dolog, ügyelni kell a megfelelő (napi legalább 5-szöri) táplálkozásra , hogy ne éhezzen a szervezetünk, és ne raktározzon.

Egyáltalán ne fogyasszunk egyszerű szénhidrátokat (cukrozott dolgok, pékáruk) és telített zsírokat sem. A rost- és folyadékbevitelre fokozottan ügyeljünk ilyenkor. Legjobb rostforrásaink a zöldségek és a zab. Testtömegtől függően napi 3-5 liter víz fogyasztása ajánlott.

Teniszkönyök, golfkönyök - Hogy kerülje el?

Ha a csukló befelé hajlításában szerepet játszó izmok vannak túlerőltetve, golfkönyökről beszélünk, hiszen leggyakrabban e sportág művelői között fordul elő a kórkép, bár az érintettek mintegy fele nem golfozik, és mást sem sportol.

Golfkönyök fennállása esetén a könyök belső felszíne nyomásérzékeny, a kézfej behajlítása nagyfokú fájdalommal jár, és súlyos esetben a fájdalom nyugalomban sem szűnik. A beteg nem tudja megfogni a tárgyakat, minden kiesik a kezéből. Akkor, ha az alkar feszítő izmai voltak kitéve a túlzott igénybevételnek, teniszkönyök alakul ki. A könyök külső felszíne az érintett izomzat tapadási helyén fájdalmas, gyulladt.

A teniszkönyök jóval gyakoribb, mint a golfkönyök, az emberek körülbelül 2-3 százalékát érinti életük során. Elsősorban középkorú nőknél gyakori. Ha teniszkönyöke van a betegnek, akkor a könyök, a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor nagyon erős fájdalmat érez. Nehézséget okoz a tárgyak megfogása, a kézfogás, még egy üveg kinyitása is. Érdekesség, hogy mindkét kórkép elsősorban megerőltető sportot űzők között lép fel, a nehéz fizikai munkát végzőkön azonban csak igen ritkán.
Teniszkönyök, golfkönyök - Hogy kerülje el? - Praktikus tanácsok a WEBBetegen >>

(WEBBeteg szerkesztőség)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.