• A Callanetics-torna

    Szerző: Juhász Nóra - Attitüd Mozgásstudió, Callanetics oktató

    A 90-es években az Egyesült Államokból Európába érkezett Callanetics az utóbbi években valóságos reneszánszát éli. A tornát elsősorban azoknak ajánlják, akik nem a dinamikus mozgást szeretik, hanem a lassú, kontrollált izommunkán alapuló gimnasztikát részesítik előnyben.

    A Callanetics célja tehát elsősorban nem a súlycsökkentés, hanem az izomtónusok kiemelése révén a sportos testalkat kialakítása.

    A Callanetics programot, az ún. Callan-módszert a táncos múlttal rendelkező Callan Pickney balett- és jógagyakorlatok felhasználásával állította össze, eredetileg azzal a céllal, hogy veleszületett hátproblémáin enyhítsen. Pickney teóriája szerint a népszerű mozgásformák többsége csak a felszíni izmokat dolgoztatja meg, az azok alatt található mélyizomrostokat nem.

    Hirdetés

    A Callanetics-torna során a lassú, kicsi, de célzott mozdulatokkal mindenekelőtt a csípő, a has és a fenék mélyizmaira koncentrálnak. A Callanetics alapelve a gyakori ismétlés. A kezdők illetve azok, akik korábban keveset sportoltak, tíz-húsz alkalommal ismételnek egy-egy mozdulatsort, a haladók esetében ez a szám akár az ötvenet, sőt százat is elérheti! A gyakorlatok során a hátat és a gerincet nem éri túlzott terhelés, rendszeres elvégzésük pozitív hatást gyakorol a testtartásra.

    A gyakorlatok túlnyomó többségéhez nem szükséges speciális segédeszköz. Egy egyszerű sportmatrac és elegendő hely esetén a torna minden további nélkül otthon is elvégezhető. (Egyes gyakorlatok labdával is végezhetők.) Mivel azonban a mozdulatokat nagyon pontosan kell végrehajtani, kezdőknek mindenképpen ajánlatos az alapokat oktatóval elsajátítani.

    A torna napjainkra sokat változott az egykor nagy sikerű könyvek és videók gyakorlataihoz képest. A programot - mindenekelőtt az alapmódszer néhány hiányosságának kiküszöbölése céljából - folyamatosan fejlesztik tovább. A klasszikus Callanetics például nem fektetett nagy hangsúlyt a bemelegítésre, ami növelte a sérülésveszélyt. Nyújtógyakorlatok sem szerepeltek az eredeti programban, mivel a torna bizonyos mértékű hajlékonyságot eleve igényel a résztvevőktől.

    Az ún. New Callanetics gyakorlatsor a felsőtest izmainak (hát, kar, mell) erősítését helyezi előtérbe, a Cardio Callanetics pedig az aerob elemek beiktatásával teszi hatékonyabbá a zsírégetést. Egyre fontosabb szerepet kap a „női izmok” edzése is, ami segít az inkontinencia megelőzésében, a szülésre való felkészülésben, valamint a szülés utáni felépülésben. Szintén változás, hogy a kor igényeihez igazodva - bár eredetileg zene nélkül történt az oktatás, hogy a mozdulatokat ne befolyásolja semmilyen meghatározott ritmus – ma már egyre több helyen zene mellett végzik a gyakorlatokat. A klasszikus Callanetics torna így egyre inkább egy átfogó, a teljes testet megmozgató mozgásformává válik.

    Kiknek ajánlott a Callanetics?

    Kímélő jellege miatt minden korosztály számára ajánlható. Elsősorban azon sportolni vágyóknak ideális, akiknek az Aerobic túl gyors, a jógát viszont túl lassúnak találják. Rehabilitációs célra önállóan nem, inkább kiegészítő terápiaként alkalmazható, természetesen ebben az esetben célszerű szakember tanácsát kikérni. A terhesség első három hónapjában nem ajánlott, ezt követően bizonyos gyakorlatok - fokozott óvatossággal - végezhetők.

    Mint minden tornára, erre a módszerre is igaz, hogy látványos eredményt csak sok gyakorlással és kitartó munkával lehet elérni, a csodavárók számára tehát a Callanetics sem hoz megváltást. Azok, akik unalmasnak találják a számtalan ismétlésből álló gyakorlatokat, inkább változatosabb, dinamikusabb tornát válasszanak.

    Callanetics vagy Pilates?

    A két program hasonló, sokszor össze is keverik őket, mert mindkettő azt ígéri, hogy képes az izmokat feszessé, kontúrossá alakítani. De vajon melyik mozgásforma hatékonyabb? Nos, bár természetesen megoszlanak a vélemények, az talán megállapítható, hogy a Pilates gyakorlatai valamivel lágyabbak, és különösen hátfájdalmak esetén kímélőbbek. A túlsúlyosaknak és a kevésbé sportosaknak érdemes tehát Pilates-szel kezdeni – annál is inkább, mert az ízületek és a gerinc az ő esetükben nagyobb figyelmet érdemelnek.

    A Pilates-gyakorlatok kevésbé megerőltetőek, általuk lassabban jutunk a fizikai teljesítőképesség határaihoz, ami a motiváció fenntartása szempontjából sem utolsó szempont. A fittebbek, a sport- vagy táncmúlttal rendelkezők számára viszont egyértelműen a Callanetics hozhat gyorsabb és látványosabb eredményeket.

    (Juhász Nóra - Attitüd Mozgásstudió, Callanetics oktató)

    Legutóbb frissült: 2016.01.03 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Mi is valójában a Pilates torna?

    Ha izomláz és sportsérülések nélkül erős, feszes izomzatra, kitűnő testi erőnlétre és rugalmasságra vágyunk, a Pilates módszerrel elérhetjük a célunkat.

    Pilates edzés: Fogyókúra kiegészítője is lehet

    A pilates egy speciális mozgásforma, amely nem csak a testre, hanem az elmére is jótékony hatásokat fejt ki. Nem terheli meg az ízületeket, mégis szerepet játszik a gerincbántalmak megelőzsében. Fogyókúrás programok kiegészítésére is alkalmas.

    Pilates: Egy ízületeket kímélő, hatásos mozgásforma

    Sokan csak negyvenes, ötvenes éveikben kezdik úgy érezni, hogy valamit sportolniuk kellene. Ám gyakran itt megakadnak, mert nem tudják, mely mozgásfajta lenne az ideális számukra. Mások fiatalabb korukban aktívan sportoltak, de már régen abbahagyták az edzést, és nehezen kezdik újra a mozgást. Nekik (is) ajánlható a Pilates!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.