Miért rossz a nyári kocogás?

DRportal
megjelent:

Fittség, egészség, kardio tréning. Divatos kifejezések, ahogy a kocogás is divatos még mind a mai napig. De a kocogás nyáron nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk.

Bár roppant egészséges a kocogás, és a filmekben, reklámokban mindig mosolygó, egészséges embereket látunk kocogni a napfényes parkokban, sok olyan tényező van, ami keservessé teheti azt a pár órát, amit joggingolással töltünk.

Nap

A nap a legjobb barátunk és a legrosszabb ellenségünk is. Bár a D-vitamin pótlásához nagyszerű, de a bőrre és a szemekre is ártalmas lehet a túl erős napfény. Arra kényszerülünk így, hogy vagy kora reggel, vagy sötétedéskor – ami nyáron elég kései ugyebár – kocogjunk. Viszont sokan csak napközben érnek rá futni. Nekik fontos hogy fizikailag és krémekkel is védjék magukat a napsugárzástól. A sapka és a napszemüveg ugyan jó megoldás, ha napvédő krémet is használunk, de a legjobb, ha olyan helyen tudunk kocogni, ahol a táv nagy részén árnyékban maradhatunk.

Kiszáradás

Ha a nyári hőségben hosszú távot futunk le, egyértelmű, hogy foglalkoznunk kell a kiszáradás kérdésével. Vagy vigyünk magunkkal egy palack vizet, vagy úgy állítsuk össze az útvonalunkat, hogy kutak essenek az utunkba.

Pollen

Ez egy hatalmas probléma. Aki allergiával küszködik, annak a nyári és tavaszi hónapokban valószínűleg több száz papír zsebkendővel kell nekiindulnia a kocogásnak. Lehet ugyan orvosi maszkban kocogni, és megpróbálhatjuk elkerülni a parkokat és egyéb pollenforrásokat, de hazánkban elég különösen mutatnak a maszkban kocogó emberek, és ahol nincs pollen, ott erős szmogra számíthatunk cserébe.

Vízhólyagok

Ha a felület, amin futunk jó, a talpunk kemény, a cipőnk kényelmes és a technikánk is megfelelő, nem lesz gondunk a vízhólyagokkal. Viszont ha egyszer felhólyagosodik az ember lába, a másnapi kocogás már bizony elég fájdalmas lehet.

Rovarok

Amikor az ember futás közben hevesen lélegzik, nagyon rossz érzés, ha egy kisebb bogár is csatlakozik a belégzéshez. Erre is jó megoldás a maszk. Az érdeklődő darazsaktól viszont az nem nagyon óv meg minket.

Izzadás

Ha nincs vízálló fejhallgatónk, akkor az MP3 hallgatás csak a kocogás elején lesz lehetséges. Aki kocog, az elkerülhetetlenül izzad. Télen is, de nyáron még inkább.

Ez csak néhány, a nyári kocogás idegesítő tényezői közül. Természetesen továbbra is igaz, hogy a kocogás egészséges és jó kikapcsolódás is. De ne higgyük, hogy csak az állóképességünkkel kell szembenéznünk, amikor felkapjuk a futócipőket!

(DRportal)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.