A jövő úszóbajnokai

szerző: Tóth András, újságíró; Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy uszodában edzeni az olimpikonokkal, látni a verseny előtti felkészülésüket, hallani az edzői tanácsokat - életre szóló élmény lehet egy hat-nyolc éves gyermek számára. A debreceni Hunyadi János Általános Iskolában nem csupán a jövő élsportolóit nevelgetik, hanem a sport és a mozgás szeretetére is megtanítják a diákokat.

Iskola a Nagyerdő szélén, szemben a Debreceni Sportuszoda, mellettük a számos sporteseménynek helyet adó Főnix Csarnok és a Hódos Imre Sportcsarnok, a közelben a sportiskola centruma. Kell ennél frekventáltabb helyszín egy sportági képzést nyújtó iskolának?

úszó gyerekek

Az iskolások reggelente egy uszodában edzenek az olimpiai bajnok Risztov Évával és az újonnan a cívisvárosba igazolt Biczó Bence ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes úszóval, így motivációban sem lehet hiány.

Gyakran találkoznak velük, sőt, az edzőtáborok alkalmával olyan olimpikonokkal is, mint Jakabos Zsuzsanna, Cseh László vagy Gyurta Dániel.

A legemlékezetesebb pillanatokat pedig akár minden nap felidézhetik a diákok, a fényképek ugyanis az iskola folyosójának falait díszítik.

Kevesebb a kifogás

Mit jelentett az iskolai közösség számára Risztov Éva bravúros és emberfeletti londoni teljesítménye? Nem elég, hogy Éva 10 kilométeres úszása és az aranyérem ösztönzőleg hatott tanulóinkra, azóta valahogy kevesebb a kifogás, a nyafogás az úszóedzéseken - meséli Soltész Judit, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatónője, akinek szobáját számos, az iskola egykori és jelenlegi csapatai által nyert serleg és érem díszíti. Le sem tagadhatná, hogy egy sportot szerető, a sportnak fontos helyet adó oktatási intézményben vagyunk.

Mit nyújt az úszás?

Az úszás egy alapsportág. Az egyik legegészségesebb, leghatékonyabb mozgásforma. Elősegíti a harmonikus testi-lelki fejlődést. Fontos szerepe van az egészség megőrzése, fejlesztése valamint a rehabilitáció szempontjából. A gyermekeknek gyakran ajánlott sportág a légzésproblémák, a testtartás-deformitások leküzdése ellen. Számos élversenyző emlékezik vissza arra, hogy annak idején kifejezetten orvosi javaslatra ismerkedett meg az úszással.

(Debreceni Sportcentrum-Sportiskola)

A közel 480 gyerek többsége sportol valamit: vagy versenyszerűen, vagy a diáksport keretein belül, netán csak úgy, a maguk kedvtelésére: fociznak, kézilabdáznak, úsznak vagy vízilabdáznak. A mindennapos testnevelés szeptemberi bevezetése a hunyadisoknak nem jelentett nagy megpróbáltatást, hiszen a sportági osztályokban az edzésekkel azelőtt is biztosították a heti ötszöri testmozgást.

"Tálcán kínálják" a jó úszókat

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola (DSC-SI) úszószakosztálya 2007 őszén kezdett újjászerveződni. A Debreceni Sportuszoda 2006. októberi átadása után került előtérbe az a gondolat, hogy "piramisszerűen" építkezve, az utánpótlás felkarolásával újra kineveljenek egy generációt. Egy olyan generációt, amely méltón képviselhetné Debrecen városát a magyar úszósportban.

Sántics Béla, az úszószakosztály igazgatója, vezetőedzője a SportolOK érdeklődésére elmondta, hogy a hat lépcsős rendszerű önfinanszírozó, tanfolyami oktatási programnak, illetve a Hunyadi iskolában újjászervezett úszóosztályoknak köszönhetően mára már több korosztályban tudnak versenyzői csoportot kialakítani.

Az úszóovi az egyik alappillére a programnak, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermekek a Hunyadi iskolában folytathatják tanulmányaikat és a sportolást. Az iskola úszóosztályába képességfelmérés és egészségügyi alkalmassági vizsgálat alapján kerülhetnek be a gyerekek.

úszásedzésAz eredményes munka feltétele a megfelelő sportszakmai háttér, beleértve a fejlett uszodai infrastruktúrát. Oktatóink, edzőink részére továbbképzéseket szervezünk, hogy megismerkedhessenek a legmodernebb edzésmódszerekkel. Élversenyzőink sportélettani vizsgálatokon vesznek részt, amelyek segítségével szabályozható az edzés folyamata, és felgyorsítható lesz a rehabilitáció - tette hozzá Sántics Béla.

Az olimpikonok és a 64 igazolt versenyző mellett közel 300 tanfolyamos gyermek látogatja az edzéseket a sportuszodában.

A Hunyadi János Általános Iskola úszó tanulói, kiscápái jelenleg százan vannak. Soltész Judit igazgatónő beszámolt arról, hogy az alsó tagozat minden évfolyamán van egy-egy ilyen osztály, az elsősök hetente háromszor edzenek, majd a második félévtől a nagyobbakhoz - így a másodikosokhoz és a harmadikosokhoz - hasonlóan már hetente ötször 60 percben róják a távokat, a 3.c osztályba járó, kiemelkedően teljesítő gyerekek pedig naponta 90 percet töltenek az uszodában. Az edzéseket több alkalommal kondicionáló gyakorlatok zárják a testnevelés óra keretében. Az iskola diákjai elmehetnek a közeli atlétikai pályára is, ahol profi körülmények között testnevelésóra tartható.

"Mindenem a víz!"

A másodikos Pozsár Zalán óvodás kora óta úszik, több versenyen is sikerrel szerepelt már. A szülei is jó úszók, egyrészt innen a tehetsége. A legerőssebbnek hátúszásban érzi magát. A szintén másodikos Katona Klaudia úgy véli, mindene a víz, ha medencét lát, biztosan beleugrik, a mélység sem akadály számára.

A negyedik évfolyam vízválasztó a sportági képzés tekintetében is, ugyanis ekkora már kiderül, kiben van annyi tehetség, kitartás és motiváció, hogy versenyszerűen folytassa az úszást, vagy más sportot űzzön: például a lányok kézilabdát, a fiúk pedig vízilabdát vagy focit. Ötödik évfolyamtól éppen ezért a tanulók az iskola szakosztályi keretein belül sportolhatnak tovább.

Elkezdeni sosem késő

Bárki, aki egészséges, bármely korban elkezdheti a rendszeres testedzést, a sportolást – véli és hirdeti Monspart Sarolta tájfutó világbajok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. „Olyan sportágat válasszunk, amelyben sikeresek lehetünk, van legalább egy kicsi adottságunk hozzá, elérhető (távolságban és pénzben), esetleg korábban már eredményesek voltunk benne, az ősi családi tradíciói közé tartozik, vagy családtagjaink együttesen űzhetik és elősegíti az egészséget, a jó közérzetet.” – javasolja a sportolónő.

Monspart Sarolta úgy látja, egyesek számára egészen érthetetlen, hogy hogyan képesek emberek rendszeresen sportolni, de sokkal többen vannak azok, akik azt nem értik, miért nem sportol mindenki rendszeresen. "A sportban fontos a rendszeresség, a fokozatosság, a türelem, előbb a mennyiségi, majd később a minőségi terhelés növelése, a szórakoztató, örömszerző érzés, az egyéni teljesítmény javulása, illetve a versenyzés élménye" – emlékeztetett Monspart Sarolta.

A sportra való ráhangolódás kapcsán a sportolónő elmondta: elsődlegesen divattá kellene tenni, hogy a rendszeres testedzés, a sportolás „trendi”. Ezért a celebek, a politikai döntéshozók, a példaképek, a kereskedelmi tévécsatornák folytatásos „szappanopera” szereplőinek kellene rendszeresen sportolniuk.

Négy évvel ezelőtt, már a Médiaunió első kampányában is részt vett szakmai segítőként a sportolónő, aki évek óta töretlen lelkesedéssel buzdít fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat egyaránt a sport szeretetére. „A mostani kampány a szívem közepe, hiszen „A sport mindenkié!”. Ez a hivatalos munkám, ez a hobbim, ez a szabadidőm nagy része, ez az életem. Ha csak pár ezer embert sikerül a rendszeres sportolás irányába terelnem, már megérte.” – véli Monspart Sarolta.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

"Egészséges felnőttekké válnak"

úszásVannak reménységek, kiemelkedő diákok, akik városi, országos és nemzetközi szinten is kiváló eredményeket produkálnak. A DSC-SI úszószakosztályának tagjai közül ilyen például az 1998-as születésű Hajdú Bence, aki a Head Trophy nemzetközi úszóbajnokságon 3. lett 2010-ben, vagy a 2001-es születésű Kovács András, aki szintén két éve a Diákolimpia országos 1. helyét szerezte meg.

Az ifjabb korosztályból Varga Márk, Lukács Levente Zsolt és Pozsár Zalán, a lányok közül pedig Molnár Viktória tehetsége is kimagasló, amit az országos ranglistán elért eredményük is igazol. Róluk még biztosan sokat hallunk a jövőben.

Ne feledkezzünk el azonban azokról a fiatalokról sem, akik nem sportolnak ugyan versenyszerűen, de éppen a rendszeres mozgásnak köszönhetően ritkábban betegszenek meg év közben, kitartóbbak a tanulmányok tekintetében, minden nap megújult energiával veszik az akadályokat, legyen az egy matek írásbeli dolgozat vagy egy irodalomfelelés. Így idővel egészséges felnőttekké válnak, később pedig majd gyermekeikkel is megszerettetik a mozgást és a saját sportágukat. Ez a célja több nemzetközi és magyarországi szervezetnek, többek között a Médiaunió kampányának is.

(Webbeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.