Risztov Éva sportorvosa: Tudatos volt minden

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Már nem ezüstlány többé Risztov Éva, aranyérmet nyert ugyanis a hosszútávúszók 10 km-es számában a londoni olimpián. Dr. Pikó Károly sportorvost kereste meg a WEBBeteg.

A Debreceni Sportcentrum versenyzője gyakorlatilag végig vezetett, nagy tempót diktálva legtöbb riválisát leszakította, bár egy kisebb csapat végig szorosan a nyomában volt, végül nagy hajrával - az amerikai Haley Andersont négy tizedmásodperccel megelőzve - diadalmaskodott.

Dr. Pikó Károly, Risztov Éva sportorvosa az öröm pillanataiban a WEBBetegnek elmondta, hogy tudatos élettani felkészítés áll a siker hátterében, napi kontroll alatt volt Évi, ebben ő maga is hitt, és nagyon tudatosan készült az olimpiára.

Nagyon fontosak a folyamatos orvosi vizsgálatok, az ellenőrzések, a meglévő betegségek feltárása, a nyugalmi pulzus és vérnyomás mérése, a nyugalmi és terheléses EKG vizsgálat, a tüdő és a szív szerkezetének és működésének nyomonkövetése. Nem beszélve a terheléses vizsgálatokról, amelyek nagyon fontosak a teljesítőképesség értékeléséhez. Ezek mind-mind megbízható kontrollt biztosítanak a felkészülés adott szakaszában.

Risztov Éva

Évi aznapi teljesítménye attól függ, hogy kipihent vagy sem. Ezért fontos a folyamatos pulzuskontroll, egy jelátviteli funkcióval ellátott pulzusmérő óra segítségével bármikor megismerhető a sportoló állapota, ennek függvényében alakítható ki az edzésterve - magyarázza Pikó doktor. Emellett a táplálkozására is odafigyel az orvosa, nem mindegy, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben eszik, illetve iszik, szigorú szabályokat kell betartania.

Beigazolódott, hogy a magyar sportnak is szüksége van az alapos orvostudományi háttérre, enélkül nem megy a felkészülés, a versenyzés, nem érhető el siker.

A debreceni úszó korábban 800 méteren a 13., 400-on a 16., a 4x100-as gyorsváltóval pedig a 15. helyen végzett, ezek a versenyszámok mentális felkészülések voltak, ráhangolódott az igazi megmérettetésre, a saját számára, a nyílt vízi 10 kilométerre, amely közel 2 órán át hihetetlen tejesítményre késztette az olimpikont.

A sortolónak állóképességre és a monotonitás nagyfokú tűrésére is szüksége van egy ilyen hosszú távon. Fejes Enikő sportpszichológus ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Évi hitt abban, hogy ő megnyeri ezt a számot. A hit mellett pedig ott volt a kitartás, az erő, valamint - ahogy a sportorvos is mondta - a tudatosság. Fejes Enikő úgy véli: az úszó tudta, hogy ő nyeri meg ezt a távot, úgy ugrott be a vízbe.

Risztov Évát egy hatalmas meglepetés érte Londonban, méghozzá az édesanyja váratlan látogatása. Ennél nagyobb ajándék nem is kell az aranyérem mellé. Pénteken érkezik Debrecenbe az olimpikon.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.