Risztov Éva sportorvosa: Tudatos volt minden!

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Már nem ezüstlány többé Risztov Éva, aranyérmet nyert ugyanis a hosszútávúszók 10 km-es számában a londoni olimpián. Dr. Pikó Károly sportorvost kereste meg a WEBBeteg.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A Debreceni Sportcentrum versenyzője gyakorlatilag végig vezetett, nagy tempót diktálva legtöbb riválisát leszakította, bár egy kisebb csapat végig szorosan a nyomában volt, végül nagy hajrával - az amerikai Haley Andersont négy tizedmásodperccel megelőzve - diadalmaskodott.

Dr. Pikó Károly, Risztov Éva sportorvosa az öröm pillanataiban a WEBBetegnek elmondta, hogy tudatos élettani felkészítés áll a siker hátterében, napi kontroll alatt volt Évi, ebben ő maga is hitt, és nagyon tudatosan készült az olimpiára.

Nagyon fontosak a folyamatos orvosi vizsgálatok, az ellenőrzések, a meglévő betegségek feltárása, a nyugalmi pulzus és vérnyomás mérése, a nyugalmi és terheléses EKG vizsgálat, a tüdő és a szív szerkezetének és működésének nyomonkövetése. Nem beszélve a terheléses vizsgálatokról, amelyek nagyon fontosak a teljesítőképesség értékeléséhez. Ezek mind-mind megbízható kontrollt biztosítanak a felkészülés adott szakaszában.

Évi aznapi teljesítménye attól függ, hogy kipihent vagy sem. Ezért fontos a folyamatos pulzuskontroll, egy jelátviteli funkcióval ellátott pulzusmérő óra segítségével bármikor megismerhető a sportoló állapota, ennek függvényében alakítható ki az edzésterve - magyarázza Pikó doktor. Emellett a táplálkozására is odafigyel az orvosa, nem mindegy, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben eszik, illetve iszik, szigorú szabályokat kell betartania.

Risztov ÉvaBeigazolódott, hogy a magyar sportnak is szüksége van az alapos orvostudományi háttérre, enélkül nem megy a felkészülés, a versenyzés, nem érhető el siker.

A debreceni úszó korábban 800 méteren a 13., 400-on a 16., a 4x100-as gyorsváltóval pedig a 15. helyen végzett, ezek a versenyszámok mentális felkészülések voltak, ráhangolódott az igazi megmérettetésre, a saját számára, a nyílt vízi 10 kilométerre, amely közel 2 órán át hihetetlen tejesítményre késztette az olimpikont.

A sortolónak állóképességre és a monotonitás nagyfokú tűrésére is szüksége van egy ilyen hosszú távon. Fejes Enikő sportpszichológus ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Évi hitt abban, hogy ő megnyeri ezt a számot. A hit mellett pedig ott volt a kitartás, az erő, valamint - ahogy a sportorvos is mondta - a tudatosság. Fejes Enikő úgy véli: az úszó tudta, hogy ő nyeri meg ezt a távot, úgy ugrott be a vízbe.

Risztov Évát egy hatalmas meglepetés érte Londonban, méghozzá az édesanyja váratlan látogatása. Ennél nagyobb ajándék nem is kell az aranyérem mellé. Pénteken érkezik Debrecenbe az olimpikon.

(WEBBeteg - Tóth András)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Sérülések az úszósportban

Az úszás az egyike azoknak a sportágaknak, amelyekben a legkevesebb sérülés következik be. Ha azonban egy úszó megsérül, akkor minden tízedik...

Hogyan készült Londonra Ryan Lochte?

Az 2012-es olimpián eddig remeklő úszót, Ryan Lochtét egy söröshordó és egy hatalmas hajó lánca segítette abban, hogy megszerezze az Egyesült...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.