Tíz ok, hogy elkezdjük az úszást

Szerző: drportal.hu

Bár jóval több, mint tíz oka van, hogy az úszást válasszuk a legújabb hobbinknak, azért összeszedtük a tíz legfontosabbat.

1. Hűsít a hőségben
Mint a legtöbb helyen, hazánkban is forró a nyár. Ismerős érzés, amikor bárhogyan legyezzük magunkat, a tikkasztó hőség nem kímél minket? A legjobb megoldás, megmártózni a jó hűvös vízben.

2. Jó a szívnek
Az úszás az egyik legjobb kardió tréning. Remekül erősíti a szív izmait és ráadásul azok is úszhatnak, akiknek más sportokat nem lenne szabad űzniük. Azoknak is remek választás, akik szeretnék formába hozni magukat, de mégsem akarnak túlzottan kimerítő, fáradtságos edzésekkel vesződni.

3. Jó a hátnak
Az úszás az a sport, amiben a legkevesebb a sérülés. Ezért is gyakran ajánlják azoknak, akiknek gerinc, vagy ízületi problémáik vannak.

4. Tartásjavító
Az úszás amellett, hogy építi az izomzatot, jót tesz a tartásunknak. Üljünk mindig egyenesen, és kezdjünk úszni!

5. Építi az önérzetet
Kevéssé fontos, mint az egészségünk, de azért nagyon sokat számít, hogy hogyan nézünk ki. Miért is? Ha nem vagyunk elégedettek a küllemünkkel, kevés az önbizalmunk, ez kihat a társasági életünkre és a munkánkra is. Az úszással, ahogy formába hozzuk a testünket, az önbizalmunkat is felépítjük.

6. Remek kikapcsolódás
A jóga mellett az úszás is azok között a hobbik között van, amikkel kiválóan lehet relaxálni. A víz valahogy még a legfeszültebb munkamániásokat is megnyugtatja. Egy nehéz nap után egy kis úszás a legjobb módja, hogy a stresszt elengedjük.

7. Cápává válhatunk
Gyerekként csak a képzelet szabhat határt a játékoknak. Egy lubickoló kisgyerek lehet akár cápa, kisdelfin, vagy bármi. A kreativitás a jó játék kulcsa.

8. Akár jobb futók is lehetünk
Persze nem csak a futásra igaz. Aki aktívan sportol, az ismeri a cross training fogalmát. Akár biciklisták, akár táncosok, futók, vagy egyéb sportolók vagyunk, az úszás remek kiegészítő edzés. Tehát, ha sportolunk, és növelni szeretnénk a teljesítményünket, az úszás akkor is jó megoldás.

Úszás kontaktlencsével

A kontaktlencsével való úszás kicsivel nagyobb odafigyelést és elővigyázatosságot igényel, mintha anélkül úszna. Könnyen kaphat el fertőzést, vagy akár szemkárosodást is szenvedhet. Tovább a cikkre>>

9. Versenyezhetünk
Akár más úszókkal versenyzünk, akár csak az órával, újra és újra megdöntve a saját rekordunkat, a versengés kiváló motiváció. Mindenesetre ne legyünk túl szigorúak magunkkal, de ha van kedvünk, fűszerezzük meg a versengés izgalmával a kikapcsolódást.

10. Remek szórakozás
Kézenfekvő, de nagyon fontos tény: az úszás nagyon jó szórakozás. A másik kilenc érv is meggyőző, de ez a legfontosabb. Érezzük jól magunkat! Irány a medence, vagy a part! Jó eséllyel az úszás lesz a kedvenc új hobbink.

(DRportal.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Hátfájás - Melyik úszásnem a jó...

Az úszás a legmegfelelőbb sportok egyike azok számára, akik hátfájástól szenvednek. Egyrészt erősíti a törzsizmokat, másrészt nem terheli meg...

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Hány kalóriát éget el az úszás?

Mivel a legtöbb ember különféle úszásnemekben és változó intenzitással úszik, elég nehéz kiszámítani az elégetett kalóriák mennyiségét.

Debreceni úszó Eb: az egészségügyi...

Egy hét az úszásról szólt Debrecenben, befejeződött a 31. Úszó Európa-bajnokság, amelyen a magyar úszók szerezték a legtöbb érmet. A magyar...

Hogyan hat az úszás a szervezetre?...

Hazánkban az úszás gyökerei az 1800-as évekbe nyúlnak vissza. Hajós Alfréd úszó szerezte a magyar történelem első két olimpiai aranymedálját...

Schirilla György - Embert próbáló...

A hétvégén, Szarvason, a Holt-Körösben folytatja 15 éve elkezdett sorozatát Schirilla György úszó, aki egy szép hagyományt visz tovább, édesapja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.