Hány kalóriát éget el az úszás?

Szerző: drportal.hu

Mivel a legtöbb ember különféle úszásnemekben és változó intenzitással úszik, elég nehéz kiszámítani az elégetett kalóriák mennyiségét.

Az, hogy hány kalóriát égetünk el úszás közben, függ a távtól, az úszásnemtől, a tempótól, az intenzitástól, az időtartamtól, a nemünktől, és attól is, hogy mennyire vagyunk jó úszók.

Például egy 68 kilós sportoló 272 kalóriát éget el, ha gyorsúszásban 1400 métert úszik fél óra alatt. Pillangóúszásban mindez 38 százalékkal több kalóriát éget, mellúszásban 25 százalékkal többet, hátúszásban pedig 12-vel kevesebbet. Egy 58 kilogrammos sportolónál ugyanez a táv gyorsúszásban csupán 218 kalóriát éget el.
Általában egy sportoló minél gyorsabban úszik, annál több kalóriát éget el.

Az alábbi adatok egy nagyjából 68 kilós ember óránkénti kalóriaveszteségét mutatják:

  • Nyugodt tempójú úszás: 272 kalória
  • Úszás óceánban, folyóban, tóban: 408 kalória
  • Medencében,hosszok úszása közepes tempóban: 476 kalória
  • Hátúszás: 476 kalória
  • Úszás gyors tempóban: 680 kalória
  • Mellúszás: 680 kalória
  • Pillangóúszás: 748 kalória
  • Gyorsúszás erős tempóban: 748 kalória

Minél nehezebb egy ember, annál több kalóriát éget el testmozgás közben. Mivel a legtöbb ember képtelen folyamatos pillangóúszásra, azt mondhatjuk, hogy a gyorsúszás égeti el a legtöbb kalóriát az úszásnemek közül. Óránként 540 és 750 közötti kalóriamennyiséget.

Érdekes módon a versenyúszóknak nagyjából öt százalékkal több zsír van a szervezetében, mint például egy futónak, annak ellenére, hogy az úszással az ember ugyanannyi, vagy akár több kalóriát is éget edzés közben, mint a futással.
Az is érdekes, hogy a nőknek függetlenül az úszástudásuktól és a testsúlyuktól, kevesebb kalóriájukba kerül leúszni egy hosszabb távot, mivel a testükben magasabb a zsír aránya, ezért alapvetően kevesebb energiájukba kerül a víz felszínén maradniuk.

Fél óra úszás elegendő egy kezdőnek, de a legjobb, ha egy órán át tudunk úszni. Próbáljuk meg variálni az úszásnemeket. Melegítsünk be a könnyebbekkel, és mikor már a pulzusunk elég gyors, átállhatunk néhány hossz erejéig a nehezebb úszásnemekre. Ha tudunk, építsünk bele az úszásba pár hossz pillangóúszást is. Ha a hosszok végén bukófordulóval tudunk megfordulni, viszonylag folyamatosabbá tehetjük az edzésünket.

Ne feledjük el, hogy annak ellenére, hogy vízzel vagyunk körülvéve, a testünk folyamatosan izzad és megfelelő mennyiségű folyadékra van szükségünk, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Az úszás egy nagyszerű sport, rengeteg izomcsoportot átmozgat, és folyamatosan magasan tartja a pulzusunkat. Az úszás minden fajtája éget kalóriát, így nem kell feltétlen a legnehezebb kihívások elé állítanunk magunkat. A legfontosabb tény, hogy az a sport fogja a legtöbb kalóriát égetni, amit a leginkább élvezünk, mert azt fogjuk a legtovább, a legnagyobb odaadással űzni.

(DRportal)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Hátfájás - Melyik úszásnem a jó...

Az úszás a legmegfelelőbb sportok egyike azok számára, akik hátfájástól szenvednek. Egyrészt erősíti a törzsizmokat, másrészt nem terheli meg...

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Tíz ok, hogy elkezdjük az úszást

Bár jóval több, mint tíz oka van, hogy az úszást válasszuk a legújabb hobbinknak, azért összeszedtük a tíz legfontosabbat.

Debreceni úszó Eb: az egészségügyi...

Egy hét az úszásról szólt Debrecenben, befejeződött a 31. Úszó Európa-bajnokság, amelyen a magyar úszók szerezték a legtöbb érmet. A magyar...

Hogyan hat az úszás a szervezetre?...

Hazánkban az úszás gyökerei az 1800-as évekbe nyúlnak vissza. Hajós Alfréd úszó szerezte a magyar történelem első két olimpiai aranymedálját...

Schirilla György - Embert próbáló...

A hétvégén, Szarvason, a Holt-Körösben folytatja 15 éve elkezdett sorozatát Schirilla György úszó, aki egy szép hagyományt visz tovább, édesapja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.