Hány kalóriát éget el az úszás?

Szerző: drportal.hu

Mivel a legtöbb ember különféle úszásnemekben és változó intenzitással úszik, elég nehéz kiszámítani az elégetett kalóriák mennyiségét.

Az, hogy hány kalóriát égetünk el úszás közben, függ a távtól, az úszásnemtől, a tempótól, az intenzitástól, az időtartamtól, a nemünktől, és attól is, hogy mennyire vagyunk jó úszók.

Például egy 68 kilós sportoló 272 kalóriát éget el, ha gyorsúszásban 1400 métert úszik fél óra alatt. Pillangóúszásban mindez 38 százalékkal több kalóriát éget, mellúszásban 25 százalékkal többet, hátúszásban pedig 12-vel kevesebbet. Egy 58 kilogrammos sportolónál ugyanez a táv gyorsúszásban csupán 218 kalóriát éget el.
Általában egy sportoló minél gyorsabban úszik, annál több kalóriát éget el.

Az alábbi adatok egy nagyjából 68 kilós ember óránkénti kalóriaveszteségét mutatják:

  • Nyugodt tempójú úszás: 272 kalória
  • Úszás óceánban, folyóban, tóban: 408 kalória
  • Medencében,hosszok úszása közepes tempóban: 476 kalória
  • Hátúszás: 476 kalória
  • Úszás gyors tempóban: 680 kalória
  • Mellúszás: 680 kalória
  • Pillangóúszás: 748 kalória
  • Gyorsúszás erős tempóban: 748 kalória

Minél nehezebb egy ember, annál több kalóriát éget el testmozgás közben. Mivel a legtöbb ember képtelen folyamatos pillangóúszásra, azt mondhatjuk, hogy a gyorsúszás égeti el a legtöbb kalóriát az úszásnemek közül. Óránként 540 és 750 közötti kalóriamennyiséget.

Érdekes módon a versenyúszóknak nagyjából öt százalékkal több zsír van a szervezetében, mint például egy futónak, annak ellenére, hogy az úszással az ember ugyanannyi, vagy akár több kalóriát is éget edzés közben, mint a futással.
Az is érdekes, hogy a nőknek függetlenül az úszástudásuktól és a testsúlyuktól, kevesebb kalóriájukba kerül leúszni egy hosszabb távot, mivel a testükben magasabb a zsír aránya, ezért alapvetően kevesebb energiájukba kerül a víz felszínén maradniuk.

Fél óra úszás elegendő egy kezdőnek, de a legjobb, ha egy órán át tudunk úszni. Próbáljuk meg variálni az úszásnemeket. Melegítsünk be a könnyebbekkel, és mikor már a pulzusunk elég gyors, átállhatunk néhány hossz erejéig a nehezebb úszásnemekre. Ha tudunk, építsünk bele az úszásba pár hossz pillangóúszást is. Ha a hosszok végén bukófordulóval tudunk megfordulni, viszonylag folyamatosabbá tehetjük az edzésünket.

Ne feledjük el, hogy annak ellenére, hogy vízzel vagyunk körülvéve, a testünk folyamatosan izzad és megfelelő mennyiségű folyadékra van szükségünk, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Az úszás egy nagyszerű sport, rengeteg izomcsoportot átmozgat, és folyamatosan magasan tartja a pulzusunkat. Az úszás minden fajtája éget kalóriát, így nem kell feltétlen a legnehezebb kihívások elé állítanunk magunkat. A legfontosabb tény, hogy az a sport fogja a legtöbb kalóriát égetni, amit a leginkább élvezünk, mert azt fogjuk a legtovább, a legnagyobb odaadással űzni.

(DRportal)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-halálozás COVID-halálozás

Így lehet félremagyarázni a COVID-halálozási statisztikákat.

A testmozgás hiánya lehet a súlyos...

Az utóbbi, valamivel több mint egy évben számos szakember igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás lehet a COVID-19 elleni...

Hátfájás - Melyik úszásnem a jó...

Az úszás a legmegfelelőbb sportok egyike azok számára, akik hátfájástól szenvednek. Egyrészt erősíti a törzsizmokat, másrészt nem terheli meg...

Hogyan jógázzunk otthon...

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos...

Az emberi test harisnyája: fókuszban...

Mostanában egyre többször találkozhatunk a fascia kifejezéssel, de sokan még mindig nem értik, miért van ekkora jelentősége: nem tudják, mit jelent...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.