• Nemzetek sportjai: Ki mit kedvel?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A különböző nemzetekhez kötődő sportágak éppoly színesek és változatosak, mint a különféle országok kultúrái. Tekintsük át, hogy az egész világban űzött és kedvelt sportágak gyökerei mely nemzetekhez nyúlnak vissza a futballtól az íjászaton át a birkózásig, és néhány kevésbé ismert sportág mely országokban népszerű.

    Futball

    A futball a legkedveltebb sportág Európa, Afrika, Dél-Amerika és Ázsia számos országában, többek között hazánkban is. Nem mindenhol a futball az első számú kedvenc, mivel ahogy sok másról, a sportról is elmondható, hogy a kulturális különbségek is befolyásolják, hol mi számít népszerűnek. A modern futball szabályait Angliában fektették le, de hasonló játékot évszázadokkal ezelőtt már Kínában és Mexikóban is űztek.

    Hirdetés

    Rögbi

    Az elsősorban Franciaországban és nagy-Britanniában kedvelt rögbi mutat némi hasonlóságot a futballal, a játék célja, hogy a tojásformájú labdát eljuttassák az ellenfél térfelének alapvonala mögé.

    Baseball

    A baseball az USA nemzeti sportja. De előszeretettel játsszák Kubában, Japánban, Venezuelában és Tajvanon is.

    Kosárlabda

    A kosárlabda szintén az Egyesült Államokban örvend a legnagyobb népszerűségnek, de a Fülöp-szigeteken és a balti államokban is közkedvelt.

    Jégkorong

    A jégkorong Kanada, Oroszország, Csehország, Svédország, Svájc és Finnország kedvelt sportága.

    Gyeplabda

    Tudásteszt


    Nyári olimpiával kapcsolatos kérdéssorunk 15 kérdésből áll. Tesztelheti, hogy tudása aranyat ér-e vagy van-e még rajta csiszolnivaló. Nyári olimpia tudásteszt>>

    A gyeplabda India nemzeti sportja, más országokban azonban alig ismert. A játék elve hasonló a jéghokiéhoz, természetesen azzal a különbséggel, hogy nem a jégen, hanem füves pályán játsszák.

    Krikett

    A krikett Nagy-Britanniában, Indiában és Pakisztánban népszerű. A játékot krikettütővel és speciális labdával játsszák.

    Hurling

    Az írek nemzeti sportja, a hurling, szintén labdával játszott csapatsport.

    Asztalitenisz

    Kínában az asztalitenisz toronymagasan vezeti a népszerűségi listát.

    Íjászat

    Kínában és Butánban nagy hagyományi vannak az íjászatnak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a honfoglalás körüli időszakban a magyarok messze földön híresek voltak kiváló íjásztudományukról.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kickbox

    Az ázsiai országok élenjárnak a küzdősportokban. A kickbox főleg Kambodzsában és Laoszban népszerű.

    Taekwondo

    Korea nemzeti sportja a taekwondo. Ez a küzdősport hasonlít a karatéra, de sokkal gyorsabb és dinamikusabb annál, és a sportolók sokkal többet dolgoznak a lábukkal.

    Birkózás

    A birkózás közkedvelt Mongóliában. Az ottani szabályok megfelelnek az európai birkózás szabályainak.

    Lacrosse

    A lacrosse-t Kanadában űzik hálós végű botokkal és gumilabdával.

    Rodeó

    A rodeó Chile első számú kedvenc sportja. A cél a ló vagy a bika gyors és minél elegánsabb megülése.

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: n24.de)

    Legutóbb frissült: 2012.08.13 19:11
    Címkék: Sport, Olimpia,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Megtudtuk, miért futnak a nők

    A futás népszerűsége évek óta töretlenül növekszik Magyarországon. Mára sokak számára természetes, hogy a nők szeretnek sportosan és egészségesen élni, számukra a mozgás örömet és pozitív élményeket jelentő hétköznapi tevékenység. A Budapest Sportiroda és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány országos kutatása első alkalommal mérte fel azt, hogy miért futnak a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.