• Csont- és porcsérülések kezelése gyógymasszázzsal

    Farkas Lehel
    Szerző: WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr

    A sportésrülések közül cikkünkben a csonthártyagyulladással, bursitisekkel, porc- és csontsérülésekkel foglalkozunk, melyek eredményes és hatékony kezelésében nagy szerepe van a gyógymasszázsnak.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Csonthártyagyulladás – Periostitis

    Szinte mindig sípcsonton jelentkezik. E fájdalom-szindróma oka vitatott. Úgy tartják, hogy a tractiós (húzásos) Periostitis microfracturákat (apró töréseket) okoz a tibiában.
    Főleg olyan sportolókat érint, akik tavasszal és ősszel más játékteret használnak és váltogatják technikájukat és sporteszközeiket. Érintettek lehetnek a kemény felszínen (beton) intenzíven edző, lábujjhegyen futó, szöges cipőt használó, kifelé fordult lábú, lúdtalpas sportolók.

    Hirdetés

     Sportsérülések kezelése gyógymasszázzsal


    4/1 Rehabilitáció metodikája sportsérülések esetében
    4/2 Csont- és porcsérülések kezelése gyógymasszázzsal
    4/3 Ficamok kezelése gyógymasszázzsal
    4/4 Gyógymasszázs szerepe a sportsérülések kezelésében

    Periostitisre kell gondolni, ha:

    • Terhelés közben fájdalom jelentkezik a sípcsont belsejében.
    • Terhelés növekedésével a fájdalom is fokozódik.
    • Sípcsont belső-elülső élén (tibia margo ant.) nyomásérzékenység és duzzanat jelentkezik.

    Kezelés:

    • Pihenés – az izomzat bokamozgás nélküli kerékpározással fejleszthető.
    • Helyi melegkezelés, hőszigetelő bandage.
    • Szakorvos bevonása. A tünetek nagyon hasonlóak a fáradásos törések tüneteihez, Rtg, csontszcintigráfia eldönti a kérdést, hatékonnyá teszi a kezelést.
    • Adhesiv strapping, Taping.

    Megelőzés

    Talajhoz igazított edzés- és versenymódszerek.
    Megfelelő sportcipők használata.
    A játéktér és edzésintenzitás átgondolt, fokozatos változtatása.

    Bursasérülések, Bursitisek

    Bursa bevérzését rendszerint ütés (esés, zúzódás) okozza. A vérömleny kémiai izgató hatása adhesiókat (letapadás), akár szabadtest keletkezést is okozhat. Kezeletlen esetben krónikussá válik.  Gyakori kontaktsportágakban (kézilabda, röplabda), ahol sűrűn esnek kemény talajra a játékosok.

    Mechanikus bursitis– dörzsöléses tömlőgyulladás:

    A bursája felett ismétlődően elmozduló Achilles-ín okozza teniszezőknél, futóknál. Előfordul még vállban, könyökben, csípőben, térdben.

    Kémiai bursitis:

    Inak gyulladásai kapcsán lerakódott sókristályok (mész, húgysav) okozzák. Jellemzően 30 év feletti ütőt, dobást igénylő sportolóknál (baseball) fordul elő, főleg a supraspinatus-ín gyulladása miatt.

    Tünetek:

    Bursa gyorsan kialakuló duzzanata, kezdetben fluktuáció (folyadékgyülem).
    Extrém nyomásérzékenység jellemzi.
    Erős fájdalom, funkciókárosodás.
    Felette bőrkárosodás, legalábbis bőrpír látható.

    Kezelés:

    Rice-therapy (hűtés csökkenti a vérzést, kompressziós bandage, pihentetés).
    Orvos a bursát megpungálja (punctio-megszúrás).
    Krónikussá vált bursitist általában csak az exstirpatio (kiirtás) old meg.

    Porcsérülések, csontsérülések

    A csonttörések ellátása


    A csonttörések ellátásaSzerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál? A csonttörések ellátása>>

    A porc és csontsérülések főleg a labdajátékokban (labdarúgás, kézilabda, rugby), jégkorong, sí, lovaglás sportágakban fordulnak elő.

    Traumás porckárosodásra jellemző, hogy bizonytalan térdpanaszok jellemzik, néhány hét alatt javulnak, majd hosszabb idő után visszatérnek, és fokozatosan súlyosbodnak. Jellemzőek a lépcsőn járáskor súlyosbodó fájdalmak. A sérült porcfelszín felrostozódik, fésűszerű szálkás szerkezetet vesz fel, fényevesztett lesz. A folyamat végstádiuma a csontig kopás, a porcfekély. A levált kis porcfoszlányok krónikus synovialis izgalmat, synovitist tartanak fenn.

    A porc bonyolult felépítése, sejtszegénysége, érmentessége, nagy mechanikai igénybevétele miatt nem képes teljes értékű gyógyulásra, regeneratiora. Károsodott üvegporc területén sosem keletkezik összefüggő, kielégítő vastagságú csúszófelület.

    Sportágra jellemző a kopás, törés, sérülés típusos helye:

    • Lábszár, térd – labdarúgók, síelők
    • Alkar, csukló– tornászok
    • Kulcscsont, könyök – lovasok

    Gyermekkorra a zöldgallytörés és epiphysis-sérülések jellemzők.

    Potenciálisan súlyos sérülések, mert általában nem csak a csont, de a környező lágyrészek (bőr, erek, izom, idegek) is sérülnek. A nyílt törések infectiós (elfertőződési) hajlama nagy, a fertőzött csont érszegény lévén rosszul gyógyítható.

    Törés – Fractura: a csontszövetben erőhatásra létrejövő folytonosság-megszakadás.

    Helyi tünetei:

    • Duzzanat
    • Vérömleny
    • Fájdalom
    • Működészavar

    Biztos tünetek:

    • Kóros mozgathatóság (jelentős tengelyeltérés).
    • Ropogás (crepitatio).
    • Csontvégek tapinthatóvá, láthatóvá válása.
    • Véres liquor ürülése orrból, fülből, garatból, fejsebből.

    Törések ideiglenes ellátása sportpályán:

    Sérült testrészről a ruha eltávolítása, a pontosabb vizsgálat és a jobb rögzítés érdekében.
    Nyílt törésnél a kiszúrt sebet steril lappal fedjük le. Sérült végtag sínben, vagy másként (pl. ép testrészhez) történő rögzítése (masszőr felszerelése!). Sérült végtag felpolcolása, szükség szerint fájdalomcsillapítás. Kórházba szállítás megszervezése (MENTŐK)

    (WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr)

     
    Módosítva: 2012.08.18 15:11, Megjelenés: 2012.08.18 15:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Sportmítoszok

    Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

    Sérülések az úszósportban

    Az úszás az egyike azoknak a sportágaknak, amelyekben a legkevesebb sérülés következik be. Ha azonban egy úszó megsérül, akkor minden tízedik sérülés olyan súlyos, hogy a felépülés két hétnél hosszabb időt vesz igénybe.

    Sportsérülések az atlétikában

    Az atlétika több különféle sportág összefoglaló neve. Mivel különböző sportágakról van szó, a sportolók sérülései is nagyon sokfélék lehetnek. Összegyűjtöttük az egyes versenyszámokra leginkább jellemző tipikus sportsérüléseket.

    Sportsérülések fajtái és kezelésük gyógymasszázzsal

    A sportolók körében gyakran fordulnak elő balesetek, sérülések. Versenysportoknál nagy szerepet kapnak a sportorvosok, traumatológusok, fizioterapeuták és a gyógymasszőrök, sportmasszőrök, akik sokat segítenek a sérülések kezelésben, a sportolók gyorsabb felépülésében.

    Ficamok, szalag-, izom- és ínsérülések kezelése gyógymasszázzsal

    A gyógymasszázst az olimpiai játékok szemszögéből szeretném bemutatni, ahol lényeges szerepünk van a megelőzésben, felkészítésben és a sérülések ellátásában, vagyis rehabilitációjában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.