• Nem a tünetek kerülnek előtérbe, a sérülés okait szüntetik meg

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Az Amerikai Egyesült Államok olimpiai csapatánál, valamint a Pittsburgh Steelers játékosainál és Forma 1-es pilótáknál is alkalmazzák azt a diagnosztikai és terápiás készüléket, amelynek hatására kiegyensúlyozottan működik a mozgásszervi rendszer, ezáltal nő a fizikai és mentális teljesítmény. Hazánkban még újdonságnak számít a berendezés, a cél, hogy minél több élsportolónál alkalmazzák.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A sportsérüléseknél csökkennek a funkciók, nagyfokú fájdalom jelentkezik, ezek pedig a teljesítményre is hatással vannak. Fontos, hogy pontos, gyors és fájdalommentes kezelést kapjanak az élsportolók. Egyre komplexebb terápiára van szükség ahhoz, hogy az egyik legfontosabb faktort, az időt is kiszolgáljuk – mondja Seregély Judit, az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornásza, aki úgy véli: minél célzottabb és pontosabb a diagnosztika, annál hatékonyabb a terápia.

    Hirdetés

    Olyan sérüléseknél, mint a tenisz- és golfkönyök, az izomhúzódások, ízületi instabilitás, ízületi és egyéb lágyrészek okozta funkcionális mozgáspálya beszűkülése, vagy az izmok eredési és tapadási pontjainak fájdalma, kiválóan alkalmazható egy, a hazánkban még különlegességnek számító diagnosztikai és terápiás készülék, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztettek ki.

    Kettő az egyben

     Alkalmazási területek

    Elemzési lehetőségek

    Gerincszelvények rugalmasságának vizsgálata, izomgörcs, gerincszelvények szöveti állapota.

    Terápiás lehetőségek

    Ízületek mobilizálása, kiropraktikai gerinckorrekció, csigolyák közötti porckorongterápia, Mechanoreceptor (tapintás) ingerlése, Trigger-pont terápia.

    Az Európában Spineliner néven forgalmazott készülék a mérést egy számítógéppel összekötve, oszlopdiagramm megjelenítésével rögzíti. Így a pontos diagnózist követően azonnali es ellenőrzött terápiát végezhetünk – magyarázza a gyógytornász. A kezelés fizikai hátterében egy mechanikus rendszerben lévő, nagy amplitúdójú rezgés áll.

    Előnye, hogy még teljesebb diagnosztikai képet kap a kezelő az adott terápia előtt, valamint azt követően ismét ellenőrizheti az adott területen végzett terápia eredményét.

    A készülék olyan elváltozások kezelésére szolgál, ahol az ízületek mozgathatóságát kívánják javítani, a nem teljes ficamot lehet vele csökkenteni, illetve a mechanikai receptorok ingerlésével megfelelő funkcionális javulást lehet elérni, valamint a Trigger-pont, a fajdalom kisugárzási pontok terápiájára is használható. Nem a tüneteket helyezzük előtérbe, hanem a sérülés okait szüntetjük meg, tehát oki terápiát végzünk – magyarázza a gyógytornász.

    Fájdalommentes kezelés

    A kezelés közbenNem csak élsportolóknál alkalmazható a készülék, hanem mindazoknál, akik sportolás közben lesérülnek. Seregély Judit hangsúlyozza: a készülék nem képviseli a „mindenre jó” kategóriát. Hitelessége és korszerűsége is éppen ebben áll. Természetesen a terápia előtt mérlegelni és konzultálni kell a sportorvossal, a kezelőorvossal, aki egyértelműen kizárja az ellenjavallat lehetőségét.

    Mind a diagnosztika, mind a terápia fájdalommentes.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az elemzés és a terápia alapvetően igen rövid időt vesz igénybe. A diagnosztika 1-2 perc, a kezelés ideje a sérülés időbeni megjelenésétől, súlyosságától, kiterjedésének mértékétől is függ.

    Jelenleg a készülék a Budai Egészségközpontban (Országos Gerincgyógyászati Központ) található, a nemzetközileg is elismert dr. Varga Péter Pál igazgató jóvoltából került hazánkba a berendezés. Az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban több ezer készüléket használnak az egészségügyben.
     

     Juhász Rolandnál is alkalmazták

    A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, a belga RSC Anderlecht játékosa nyár elején szerzett egy komolyabb sérülést, „beszakadt a vádlija”. Az Achilles-ín a lábszárhajlító izmot rögzíti a sarokcsonthoz. Ennek az ínszalagnak a szakadása igen hamar bekövetkezik, robbanásszerű a fájdalom kialakulása. Seregély Judit gyógytornász elmondta, hogy az Achilles-ín szakadása már traumatológiai esetnek számít.

    Juhász Rolandnál az ischiocruralis izomzatban lévő eredési és tapadási pontok terápiáját, valamint a Trigger-pont terápiát alkalmazták. A focista igen feszes izomzattal rendelkezik, ezért is történhetett nála ilyen sérülés. Számára az a legfontosabb, hogy szinte dupla olyan mennyiségű streching gyakorlatot végezzen, mint a többi sportoló. Az előkészített, bemelegített izomzatnál kisebb a lehetőség az ilyen mértékű sérülésre, kivéve erős behatásnál  – tette hozzá a szakember.

    (WEBBeteg-Tóth András)

     
    Legutóbb frissült: 2012.08.19 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    A köszvény okai és hajlamosító tényezői

    A köszvény egy több szervet érintő betegség, melyben megemelkedik a húgysav szintje a vérben, ami az ízületek gyulladását okozhatja, ilyenkor pedig az ízületek deformálódhatnak, és akár mozgáskorlátozottság is kialakulhat. Mi okozza és milyen hajlamosító tényezőket ismerünk?

    Az Achilles-ín gyulladása

    Annak ellenére, hogy az Achilles-ín a legnagyobb az emberi testben lévő inak közül, meglepően sérülékeny, a leggyakrabban elszakadó ín. A futók és az ugrók különösen félnek ennek az ínnak az elszakadásától, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Az Achilles-ín gyulladása még gyakoribb jelenség.

    A bokaficam nem banális sérülés! Ne vegye félvállról!

    A bokaízület szenved el leggyakrabban sportsérülést, a sportsérülések 25 százaléka ugyanis a bokaízületet érinti. A sérülés mechanizmusától függően a külső és/vagy belső oldali szalagok részlegesen vagy teljesen elszakadnak.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.