Ne adja fel az edzést! - Tippek a kitartáshoz!

Szerző: WEBBeteg - Vasas Ferenc, fordító

Az edzést elkezdeni könnyű, az igazi nehézség kitartani és nem feladni. Aki véghezviszi, amit eltervezett, joggal lehet büszke magára! Segítünk, hogy végig megőrizze elszántságát és valóban örömét lelje a mozgásban.

1. Az edzés elkezdése/újrakezdése előtt vizsgáltassa meg magát sportorvossal. Egy alapos felmérés megmutatja, hogy melyik sport a megfelelő az Ön számára és milyen erősen szabad terhelnie magát.

2. Ne eddzen meggondolatlanul!: Aki hirtelen ötlettől vezérelve őrült tempóban futni kezd vagy konditeremben erőlködik, sokszor kudarc éri és könnyen lehet, hogy többet árt a testének, mint amennyit használ. A tapasztalt edzők is fokozatosan építették fel edzettségi állapotukat.

3. Reális célokat tűzzön ki! Ezek a célok legyenek pont olyan könnyűek, amennyire kell, és olyan konkrétak, amennyire csak lehetséges. Aki egyből magasra teszi a lécet, hamarabb kudarcot vall. Egy kis kihívást azonban vállaljon be, különben hiányzik az ösztönzés.

• A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai
Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai>>

4. Keressen magának egy sporttárscsapatot! Másokkal együtt nagyobb móka a sport. És ha alkalmanként fogytán a kedve a sporthoz, a csapattársak ösztönzése segíthet hozzákezdeni.

5. Kezdetben hetente 2-3 alkalommal eddzen 30-60 percig, laza tempóban, hogy elérjen egy alapkondíciót. Eddzen inkább hosszabb ideig és visszafogottan, semmint rövid ideig és intenzíven.

6. Vásároljon megfelelő öltözéket! Esőben és hóban is kiválóan lehet sportolni, ha a dzseki és nadrág nem ereszti át a vizet, de az izzadságot engedi elpárologni. A futáshoz nélkülözhetetlen az olyan jó cipő, ami tompítja az ütődést és segíti a láb gördülését.

7. Válassza ki azt a sportot, amit igazán élvez! Nem kell, hogy a futás legyen a jó Önnek csak azért, mert a kollégái is futnak. Nyugodtan próbálkozzon olyan különlegesebb sportokkal, mint a vívás vagy az aquajogging (vízi kocogás).

8. Előre dolgozzon ki stratégiát az olyan csábítások ellen, amik a sporttól visszatarthatják! Például otthon végezzen erősítő gyakorlatokat abban az esetben, ha az időjárás nem teszi lehetővé a kinti edzést.

9. Fix időpontokat válasszon a sportoláshoz! Így szép lassan tartós részévé válik életének a sport.

10. Ha rossz a kedve, ne az ablak előtt üldögéljen, hanem húzza fel a sportcipőjét és induljon el futni! Már tíz perc után észre fogja venni, hogy mennyit javult a hangulata. Használja ki ezt a hatást, és az edzés egyre inkább az életének a részévé fog válni.

11. Akkor is öltse magára sportruháját, ha fáradtan és kimerülten ér haza a munkából és voltaképpen semmi kedve sincs már edzeni. Ez a trükk sokszor segít, hogy összeszedjük magunkat.

12. Jutalmazza meg magát, ha sikerült leküzdenie régi rossz szokásait! Örüljön a kellemes fáradtságnak, a megdolgoztatott lábaknak és a pirospozsgás bőrének.

13. Elemezze ki a kudarcait! Ha nem jött össze a sportolás, nézze meg, min múlhatott. Nem volt már kedve a munka után hazamenni és átöltözni sportruhába? Ha a gyenge pontokat felismerte, el tudja kerülni őket - és például már reggel elviheti magával a sportruházatát.

14. Melegítsen be, így óvja magát a sérülésektől.

15. Kímélje a testét betegség vagy sérülés esetén, különben a panaszok rosszabbodhatnak. Kétség esetén kérdezze meg orvosát, hogy sportolhat-e.

16. Jutalmazza meg magát, ha egy adott időn keresztül rendszeresen edzett vagy egy bizonyos célt elért! Legyen nagyon büszke önmagára. Dicsekedjen sikerével barátainak és kollégáinak. Ön egy hős!

(WEBBeteg – Vasas Ferenc, fordító, Forrás: stren.de)

Módosítva: 2014.05.03 09:41, Megjelenés: 2014.05.03 09:41
Címkék: Sport, Mozgás, Edzés
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Problémás testtájak edzése nőknél

A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a...

A rendszeres edzés jelentősége...

A huszonévesek leginkább a kinézetük miatt kezdik el az edzést, és az esztétikát tartják szem előtt, bele sem gondolva abba, hogy a fiatalkori...

Miért sérülünk le, ha nem...

A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből...

Sport: Így érdemes elkezdeni!

A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen vagy már régen abbahagyták azt. A...

Tanácsok kezdő sportolóknak

A kezdő sportolók számára eleinte a legnagyobb kihívást a kitartás jelenti. Adunk néhány tippet, melyeket figyelembe véve könnyebben legyőzi majd a...

Hogy kerülheti el az edzés utáni...

A szakértők körében még folyik a vita arról, hogy tulajdonképpen mi is okozza az izomlázat. Ma már nem tartja magát az az elképzelés, miszerint az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.