Olimpia 2012: óvszer, alkohol és orgiák?

Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika

Az óvszer az olimpiai falu legfontosabb kelléke – jelentette ki az ötkarikás játékok előtt Ronda Rousey, amerikai dzsúdós, aki szerint a londoni olimpiai falu, akárcsak bármelyik másik korábbi játékokon, a pajzán kalandok melegágya lesz. De miért ez a hatalmas tesztoszteronháború, miért van szükség 15 ezer óvszerre a sportolóknak?

Létezik-e olyan személy, akinek még mozgatta meg a fantáziáját egy tökéletes testű sportoló vagy sportolónő látványa, az erőtől duzzadó izzadságtól csillogó izmok? De hogyan birkóznak meg e „vágyak tárgyai” a párkapcsolatok és a sport korántsem zökkenőmentes összeegyeztetésével, s pláne az egy-egy olimpián feltűnő több tízezer tökéletes test látványával?

Sport és egészség a WEBBetegen

A gyönyörű Ronda Rousey így fogalmazott: „Rengeteg gyönyörű és tökéletesen kidolgozott testű sportoló a világ minden tájáról, élete legjobb formájában, egy pici faluban összezárva. Ennek csak egyetlen dolog lehet a vége.”

Miután Rousey is saját bőrén tapasztalta az olimpiai falu hangulatát, szavai hitelességét nehéz lenne megkérdőjelezni, állítása szerint a sok vonzó egyéniség a felszabadult feszültségek és a szabadon hozzáférhető alkohol hatására egyszerűen „megőrül”. Az „óvszerolimpiaként” elhíresült 2004-es athéni játékokon például napi átlag 1000 ingyenes óvszer fogyott az olimpiai faluban.

Kell a törődés

Az élsportolók szexuális élete azért korántsem ilyen egyszerű. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus a Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek című könyvben azt írja, a teljesítőképesség határait feszegető erőpróbák után a test és a lélek rendszerint kiköveteli magának a törődést, a jutalmat.

A versenyzés előtti szexet viszont sok vita övezi: van ugyanis, akit megnyugtat, ezáltal hozzásegíti a jobb teljesítményhez; van, akit feltölt és energizál, de van olyan is, akit legyengít. Van, akit a szexmegvonás agresszívvá tesz , de mások pont ettől „harapnak” – éheznek a sikerre.

A szex és a sport összefonódása sokkal szorosabb, mint gondolnánk. A szexuálpszichológus szerint a szexualitás a teljes és boldog élet része, így annak problémái felboríthatják a pszichés egyensúlyt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A szexuális élet minősége meghatározza tehát a sportolók általános állapotát, hangulatát, nem utolsó sorban pedig önértékelésükre is kihat. Azonban a szex fizikai hatásainak ismeretében („felér egy edzéssel”) mérlegelendő sportolók esetében a szexuális aktivitás formája és időtartama, amely kihat a testi állapotra (fittség, fáradtság, izomláz, stb.), ezáltal befolyásolja a következő (pl. másnap reggeli) sportteljesítményt is.

Ez azonban még nem magyarázat önmagában a felfokozott szexuális aktivitásra. Az áttolt vagy félreértelmezett izgalom jelensége szerint a szexuális izgalom – mint a neve is utal rá – izgalom, ezért olyakor hajlamosak vagyunk más forrásból származó izgalmunkat is szexuális érdeklődésnek címkézni, értelmezni.

A versenyek hangulata mindenképp magas izgalmi szituációt jelent a versenyzők számára, ezáltal egyfajta „extra motivációt”, fokozott vágyat is kínál a szexus csillapítására. A versenyizgalom tehát áttolódik, átminősül csillapítandó szexuális izgalommá. A versenyizgalom miatt azonban könnyen lehet kudarc a vége a szexuális együttlétnek, s ekkor az ágybéli kudarc máris kihat a teljesítményre.

Már megint a kémia

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A sport és a szex nagyon sok mindenben hasonlít egymáshoz, s nem csak azért, mert a szex maga is sport. Ha tudjuk, hogy mindkettő során ugyanolyan hormonok szabadulnak fel, nem is lepődünk meg azon, hogy mi is folyik az olimpiai faluban.

  • Hevesi Krisztina munkája alapján a tesztoszteron az egyik legfontosabb „szexhormon” – szervező és aktiváló szerepe van. A sportban gyakran hangsúlyozzuk a szükséges agresszivitást, ami szintén a megemelkedett tesztoszteronszintnek köszönhető. Nem csoda, hogy a tesztoszteron kiváltotta kétféle hatás olyakor összekeveredik.
  • Az állatvilágban, s így őseinknél is nem ritka, hogy erőszak, agresszió vezeti fel a közösülést (harc a nőstényért).
  • A szex és az agresszió további érdekes együttjárása, hogy stresszhelyzetben mindkét nemnél genitális izgalom jelenhet meg. Férfiaknál ennek evolúciós magyarázata lehet a fallikus erőfitogtatás. A versenyizgalom szexuális izgalommá alakulása így egyáltalán nem meglepő.
  • A versenyhelyzetben jelentkező adrenalin szintén szükséges a szexuális izgalom kialakulásához.
  • A sport során felszabaduló dopamin kitartó motivációt (jelen esetben szexuális hajtóerőt) eredményez. A flörtölés 50 százalékkal emeli a dopaminszintet, ami a vágyak kiváltója. E feldobódott állapotban pedig a sportoló rendkívüli teljesítményekre lehet képes.

Összefoglalva tehát, a magas agresszivitást igénylő sportoknál a rövid távú szexmegvonás miatt megemelkedő tesztoszteronszint „harcosabb” viselkedést eredményezhet, és a magas adrenalinszint is egy „felspanoltabb”, fokozott kereső, élénk figyelmi teljesítményt válthat ki. A szex viszont oldja a szorongást és a stresszt.

Ha mindezt számításba vesszük, s hozzáadjuk azt, hogy az edzők túlnyomó többsége tiltja a verseny előtt a szexet, nem kell csodálkoznunk, hogy az aranyéremért menő küzdelmek mellett legalább annyi párnacsata is zajlik az olimpiai faluban.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Mi történik, ha az oltás két dózisa között alakul ki?

Mi lesz a kiskorú lányokkal, akik...

A testileg és lelkileg még éretlen leányok, tinik esetében a valódi megoldás az lenne, ha nem létesítenének idő előtt szexuális kapcsolatot. Ha...

Hogyan jógázzunk otthon...

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos...

Tanácsok aktív szabadidős...

Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az...

Görbe hímvessző - Mi állhat a...

Férjem péniszformája az utóbbi egy évben feltűnően megváltozott, szinte már teljesen derékszögbe hajlik nyugalmi és izgalmi állapotban is. -...

Miért csalják meg partnerüket a...

Újabb nap, újabb politikai szex botrány. Ezúttal az egykori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger ismerte el, hogy több mint egy évtizeddel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.