Sport: egészséges, mint leszokni a dohányzásról

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Újabb érvek állnak mindazok rendelkezésére, akikben érlelődik a dohányzásról való leszokás gondolata: a füstmentessé válás ugyanolyan mértékben növeli a várható élettartamunkat, mint a rendszeres testmozgás. A megállapítást tartalmazó tanulmány szerint sohasem késő átállni a sportos életmódra.

Teljesen mindegy, hogy középkorúként fogunk hozzá a sportoláshoz, vagy már gyermekkorunk óta folyamatosan aktívak vagyunk, a rendszeres testmozgás bizonyítottan akár négy évet is hozzáadhat a várható élettartamunkhoz.

Érdemes a cigit edzőcipőre cserélni

A sportosan aktív életmód pozitív hatása ugyanolyan erős, mint amikor egy régóta dohányzó végképp megszabadul a káros szenvedélyétől – állapította meg egy hosszú távú svéd kutatás.

A fáradtság ellenszere a testedzés?

Mikor valakit teljesen letaglóz a fáradtság, a legutolsó dolog, ami eszébe jut, hogy tornázzon. Azonban újabb kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres, alacsony intenzitású gyakorlatok segítenek energiával feltölteni mindazokat, akik teljesen kimerültnek érzik magukat. Bővebben a témáról

Az Uppsala városában tevékenykedő tudósok arra voltak kíváncsiak, milyen változással van az érintettek várható élettartamára, ha az ötvenedik életévük után kezdenek el sportolni. A 35 év alatt összegyűlt adatok összesen 2205 ötven év fölötti férfira terjednek ki. A résztvevőknek részletesen be kellett számolniuk azokról a testi tevékenységekről, amelyeket rendszeresen gyakoroltak. Ide tartozott a kerékpározás, a futás, de a kerti munkára is kiterjedt a kutatók érdeklődése.

Az elemzés során az az eredmény született, hogy már tíz, sportosan aktív év után is olyan mértékűre csökkent az érintettek halandósága, mint amilyet az egész életükben sportolók esetében mértek. A várható élettartam ilyen mértékű növekedése nagyságrendileg a dohányzásról végképp leszokóknál tapasztaltakkal hasonlítható össze.

Napi fél óra odafigyelés

A svéd kutatóktól függetlenül az amerikai Bostoni Egyetem kutatói is a sportos életmódra váltás és a várható élettartam meghosszabbodása közötti összefüggést vizsgálták Framingham Heart Study című tanulmányukban. Az ő adataik alapján a rendszeresen végzett, nagy mennyiségű testmozgás 3,9-4,1 évvel járul hozzá a megélt évek számához. Még a közepes mennyiségű sport is 1,6-1,8 évet nyújt az élettartamon. Mindezt a sportos szempontból inaktívnak számító kontrollcsoport adataihoz képest mérték.

Megéri tehát nem csak a 40-es éveikbe érőknek, hanem a tőlük jóval idősebbeknek is életmódot váltani és sportoláshoz fogni. A kutatók ajánlása szerint a napi rendszerességű, legalább 30 perces testmozgás biztosítja a legtöbb előnyt, s általa csökken az esélye az idő előtti elhalálozásnak is. Az pedig, hogy a dohányzásról ajánlott leszokni, magától értetődő…

(WEBBeteg – K. J.; Forrás: Fitforun.de)

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.