Műtét előtt 4-8 héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást

MTI
megjelent:

Műtét előtt 4-8 héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást, hogy csökkenhessen a komplikációk kockázata - hangoztatják svéd orvosok.

"Ötven százalékkal kisebb az esélye fertőzésnek, vérrögképződésnek, ha egy dohányos legalább egy hónapos szünetet tart operáció előtt, mint ha nem" - idézte Peter Friberget, a Svéd Orvosi Kamara elnökét a Dagens Nyheter című lap hétfői száma.

Tavaly 16 ezer esetben mutatkozott komplikáció dohányos betegnél műtét után, az összes operáció utáni problémák fele náluk jelentkezett. Svédországban ugyanakkor csak 15-20 százalék között van a dohányzók aránya, ebben benne vannak az alkalmi dohányzók is - tette hozzá a The Local című svéd netlap.

Dohányzás és gyógyulási id?
A nyilvánvaló egészségkárosító hatás mellett sorra derülnek ki további „apróságok” a dohányzás negatív hatásairól. A legújabb felfedezés: aki legalább négy héttel egy operáció előtt felhagy a dohányzással, az megfelezheti a dohányosoknál tapasztalt lassú sebgyógyulási időt. Dohányzás és gyógyulási idő.>>

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.