• A sportoló fiatalok boldogabbak

    Szerző: Magyar Sporttudományi Társaság

    A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának munkatársai serdülőkorú fiatalokat vizsgáltak abból a szempontból, milyen hatással van a mozgás a hangulatukra.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Munkájuk során sportoló és nem sportoló gyermekek lelki folyamatainak panaszleltárából néhány pszichikus tünetet dolgoztak fel. Elsősorban a negatív hangulati elemek megjelenési gyakoriságát kutatták. A következő kérdésekre keresték a választ: A nemnek és a fizikai aktivitásnak van-e hatása a vizsgált tünetek gyakoriságára. Az egészséggel való elégedettség szintjei szerint különbözik-e a sportoló és a nem sportoló gyermekek tüneteinek megoszlása.

    Hirdetés

    Anyag és módszerek

    A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai


    Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai>>

    Öt sportágban 290 serdülőkorú fiatalt vizsgáltak (236 fiú, 54 lány). A kontrollcsoportot azok a székesfehérvári általános és középiskolás tanulók képezték, akiken a végleges kérdőívet kipróbálták (176 fiú, 289 lány). Az összesen 16 szubjektív egészségi panasz közül a rosszkedv, az idegesség, a félelem és az unalom gyakoriságát kérdezték meg. Arra is kérték a fiatalokat, hogy minősítsék egészségi állapotukat. Az alcsoportok homogenitását és függetlenségét kereszttábla elemzéssel vizsgálták. A megoszlásban mutatkozó különbségeket Khi2-próbával figyelték.

    Eredmények

    A pszichológiai tünetek előfordulási gyakorisága a sportolóknál független volt a nemtől. A fizikai aktivitás szintje mindkét nemnél jelentősen befolyásolta a szubjektív jóllét mutatóit. A nem sportoló fiatalok tünetei lényegesen gyakoribbak voltak, mint a rendszeresen sportolóké. A rosszkedv és az idegesség a nem sportolóknál hetente fordult elő leggyakrabban, míg a sportolóknál a ritkán kategória volt a legnépesebb.

    A félelem, mint tünet ritkán jelent meg, de lényegesen gyakoribb volt a nem sportolóknál. Míg a nem sportolók 61 százaléka gyakran unatkozott, addig ez az arány a sportolóknál 12 százalék volt. A nem sportoló és a sportoló fiatalok 79-98 százaléka kiválónak vagy jónak ítélte meg egészségi állapotát.

    Az egészségi állapot szintjei szerint bontott almintákban csak a sportolóknál találtunk szignifikáns eloszlásbeli különbségeket. A fiúknál a rosszkedv és az idegesség, a lányoknál a félelem jelentősen kisebb arányban fordult elő a kiváló egészségi állapotot jelzőknél, mint azoknál, akik egészségüket jónak ítélték.

    Kell a mozgás

    A nem sportolókhoz képest a sportoló fiúk és lányok tüneteinek homogenitása, lényegesen ritkábban előforduló panaszaik arra mutatnak rá, hogy a sporttevékenység, a megfelelő szintű fizikai aktivitás stresszvédő faktornak tekinthető. A fiatalok saját egészségükre vonatkozó szubjektív megítélése nagymértékű elégedettségre utal, ami összecseng más hasonló vizsgálatok adataival.

    (A tanulmány a X. Országos Sporttudományi Kongresszuson hangzott el, a Magyar Sporttudományi Szemle 14. évfolyam 54. számában olvasható.)

     
    Módosítva: 2013.09.17 07:38, Megjelenés: 2013.09.17 07:38
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A rendszeres edzés jelentősége huszonéves korban

    A huszonévesek leginkább a kinézetük miatt kezdik el az edzést, és az esztétikát tartják szem előtt, bele sem gondolva abba, hogy a fiatalkori edzéssel megalapozhatják izomzatukat, hiszen nem mindegy, hogy még 50 éves korukban is képesek lesznek-e sétálni egyet fájdalmak nélkül, és erőlködés nélkül haza tudják-e vinni a szatyrokat a bevásárlásból.

    Egyszer fent, egyszer lent - avagy hogyan határozza meg hangulatunk a mindennapokat

    Mindennapjaink megélését és viselkedésünket alapjaiban szövi át a hangulatunk. Természetes jelenség, hogy amit az egyik nap vállrándítással intézünk el, azt egy másikon ingerülten vehetjük tudomásul.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    A sport jótékonyan hat a fiatalok lelki egészségére

    Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA