• A rossz időjárás növeli az autizmus előfordulását?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A túlzottan csapadékos területen élő gyerekeknél – az esővel, hóval összefüggő környezeti és szociális hatások miatt - nagyobb az autizmus kialakulásának kockázata - derül ki egy új kutatásból.

    A kutatók a címben szereplő megállapításhoz azonban azt is rögtön hozzáteszik, hogy a betegség tulajdonképpen nem a hóval vagy az esővel áll összefüggésben, hanem inkább azzal, hogy a csapadékos területeken élőknek sokkal több időt kell lakáson belül tölteniük. Michael Waldman, a kutatás vezetője szerint, a háztartási tisztítószerek egészségünkre gyakorolt hatásai, a túlzott TV-nézés, valamint a napfény hiányában fellépő D-vitaminhiány mind nagymértékben hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

    Az elmúlt 30 év során az autizmus előfordulási aránya nagymértékben növekedett. Míg korábban minden 2500 gyermekből csak 1 betegedett meg, mára ez az arány minden 150-ből 1-re módosult. Noha sokan úgy vélik, hogy ehhez az arányszámváltozáshoz hozzájárult a betegség definíciójának kiszélesítése is, kétségtelen, hogy kialakulása nemcsak genetikai, hanem környezeti tényezőktől is függ.

    Hirdetés

    Az autizmushoz kapcsolódó rendellenességek körébe nemcsak maga az autizmus tartozik, hanem az olyan rendellenes viselkedési zavarok is, melyek jellemzői a nyelvi és kommunikációs nehézségek, valamint az olyan szokatlan szociális zavarok, mint például az emberekkel való érintkezés során jelentkező diszkomfort érzet.

    Két évvel ezelőtt Waldman és társai már kutatták a televízió-nézés autizmusra gyakorolt hatásait. Ezt továbbvizsgálva kutatták a csapadékos területeken jelentkező autista megbetegedések arányát. Azt tapasztalták, hogy azokon a területeken, ahol viszonylag nagymennyiségű csapadék esik (pl. Washington vagy Oregon állam), ott az autizmus kétszer olyan gyakori, mint máshol. Ráadásul a betegség sok esetben már 18 hónapos kortól diagnosztizálható.

    Több környezeti hatás is szerepet játszhat

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Természetesen a kutatók megpróbálták figyelembe venni az egyéb rizikófaktorok hatását is. Arra a megállapításra jutottak, hogy a genetikusan sérülékenyebb gyermekek esetében az olyan környezeti hatások, mint például a csapadékos éghajlat, növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

    Ennek többek között az is oka lehet, hogy a magasabb atmoszférában található vegyi anyagok a csapadék által a közvetlen környezetünkbe kerülnek. Emellett a csapadékos időjárás miatt a négy fal közé zárt gyermekek nagyobb mértékben vannak kitéve a háztartásban mindennaposan használt vegyszerek hatásainak, valamint a kevesebb napfény miatt csökken a D-vitaminszintjük is.

    Természetesen a kutatás eredménye még nem ok arra, hogy szárazabb területekre költözzünk, vagy eltiltsuk gyermekünket a TV-nézéstől. További vizsgálatok szükségesek még az összefüggés pontosításához, illetve a környezeti hatásoknak konkrét megismeréséhez.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Módosítva: 2008.11.23 11:10, Megjelenés: 2008.11.23 11:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szájszárazság

    Szájszárazság

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi hajlamosít szájnyálkahártya-gyulladásra, és mi okozhat szájszárazságot?

    Éjszakai ágybavizelés

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Sándor György

    Sok a tévhit, a félrevezető vélekedés és szinte mindenkinek van véleménye.

    Autizmus, a bezárt világ - Ezek lehetnek a figyelmeztető jelek

    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Melyek ezek?

    Létezik kiút a kényszerbetegségek fogságából

    Egyre többen és többször használják a hétköznapi beszédük során a kényszeres kifejezést anélkül, hogy ismernék a valódi jelentését, s hogy mivel is jár ezzel a betegséggel együtt élni és megküzdeni. Manapság is hatalmas kérdés, hogy mikortól tekinthető valaki kényszeresnek, s főként betegnek a kényszeres cselekedetei, gondolatai miatt.

    Út a külvilágba - Az autizmus kezelési lehetőségei

    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.

    Miért jó énekelni? - Az éneklés pszichés vonatkozásai

    Az emberi hang egy mindenki számára hozzáférhető hangszer. A saját hangunk és szüleink hangjának élménye a legkorábbi tapasztalataink közé tartozik. Mielőtt egy kisgyermek megtanul beszélni, már az úgynevezett nyelv előtti ábécé rendszerében képes kommunikálni az édesanyjával. Ez a fajta nonverbális kommunikáció, a játék a hangszínnel, hangmagasággal, hanglejtéssel, hangerővel és tempóval, megegyezik a zene kifejezőeszközeivel.

    Idősebb nők gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata

    A nőknél az életkor előrehaladtával nő a kockázata annak, hogy születendő gyermekük autista lesz, az idősödő férfiak gyermekeinél azonban ez a veszély kisebb,mint azt eddig feltételezték – derül ki egy kutatásból, melyet több mint 5 millió születés adatainak kiértékelésével készítettek.

    Az Esőemberkék nem rosszak, csak másak

    Az autizmus egyre több embertársunkat érinti anélkül, hogy betegségük elfogadása, eredete és sajátos élethelyzetük pontosan ismert lenne. Fontos róluk beszélnünk, és felnyitni a felnőttek, a gyermekek és az iskolatársak szemét. Nem rejtegetheti őket a család, hiszen épp oly szerethetőek és ragaszkodóak, mint egészséges társaik.

    A környezeti mérgek autizmust okoznak?

    Környezetünk lehet, hogy jobban betegít minket, mint gondolnánk.

    Autizmus: nagyobb a kockázat az elsőszülötteknél, farfekvéseseknél és az idősebb anyák gyermekeinél

    A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek, farfekvésesek vagy 35 évnél idősebb nők gyermekei voltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.