Bujdosó Balázs

Bujdosó Balázs

Igazságügyi pszichológus, igazságügyi gyógypedagógus
Bemutatkozás:
Gyógypedagógus (Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola/Budapest), és pszichológus (ELTE/Budapest) végzettségeim vannak.
Mintegy tíz tanévet dolgoztam a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tk.Főiskolán oktatóként, s egyben  a Vizsgáló és Tanácsadó Intézet  ambulanciáján vizsgálóként.
Negyven éve  vagyok igazságügyi gyógypedagógus és pszichológus igazságügyi szakértő. Ebből mintegy  30 éve  országos  hatáskörű  szakértővé nevezett ki az Igazságügyi Miniszter  az Egészségügyi a Munkaügyi  és az Oktatásügyi miniszter egyetértésével.
Kezdetben kijelölt szakértőként dolgoztam a Fővárosi Igazságügyi Szakértői Intézetben ,majd önálló igazságügyi szakértőként.
Tudományos kutatói munkakörben az Igazságügyi Minisztériumban és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán végeztem munkát.
Igazságügyi szakértői megbízásaim pontos számát csak becsülni tudom, de összességében több ezres nagyságrendű az ügyszám, amelyekben különböző hatóságok (Minisztériumok, Bíróságok, Ügyészség,országos és megyei Rendőrkapitányságok,Gyámhatóságok) és magánszemélyek számára önállóan, társszakértőként, illetve Szakértői Tanács tagjaként végeztem.
Ezek között - néhány esetben -valójában (elvi és gyakorlati szinten egyaránt) az  ország számára meghatározó jelentőségű, - esetenként  a nemzetközi szakmai és publicisztikai figyelmet is  kiváltó -  ügyekben jártam (járok) el.
Több szakértői Társaságnak és Egyesületnek vagyok a tagja, ill. választott  tisztségviselője. A szakértői közéleteben is részt veszek: a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara küldötte, és az Etikai és Fegyelmi Bizottság tagja vagyok.
Rendszeresen tartok előadásokat igazságügyi szakmai fórumokon, konferenciákon.
Gyógypedagógiai és pszichológiai szakmai publikációim (szakcikkek,könyv és tankönyv/részletek stb) száma jelentős.
Legutóbbi válaszai

Gyerek, beszéd, utánzás

Véleményem szerint a kérdés nem logopédiai természetű,hisz volt már kialakult beszéd ; közbejött betegséget nem említ. Inkább pszichológiai természetű a dolog. Feltehetően mintaként tekint valami miatt a barátjára , s ebben is igyekszik hasonlítani hozzá. Nem gondolom, hogy erőszakkal javítani kellene, inkább keressen olyan gyerektársaságot , ahol nem "divat" a hibás beszéd.

Furcsaságok egy párkapcsolatban

Tisztelt Kérdező ! 1/ "...nem tudom hogyan tudnék továbblépni a múltamon mert nagyon cifra dolgok történtek velem." Így általánosságban ez a kérdése nem válaszolható meg. Függ a "továbblépés " a megoldás attól, hogy konkréten mit ért ezalatt : élményt, életvitelt, traumát, szocializációt stb.stb. (Részemről nincs akadálya h. E-címemre írjon , amennyiben ezt a Szerkesztőségi protokoll engedi ; kérje elTőlük a privát E-címemet a továbbiakhoz.) 2/ "...a párom gyakran bánt engem de legtöbbször nincsen tudatában mert vagy éjszaka történik (pl durván belém rúg álmában úgy hogy kék zöld foltjaim vannak) vagy nappal csak ugy pl. csak meg akar simogatni de megcsuszik ..." 2-1/ Az éjszakai történések tekintetében- ha azok tényleg az alvás ideje alatt történnek - az első egy orvosi vizsgálat lenne fontos h. - esetleg - milyen testi betegség állhat a dolog hátterében (epilepszia , stb stb.) Vagy kimerültség ,szorongásos álmok stb. Mindezek csak a testi vizsgálatot követően tisztázhatóak. 2-2/ "...meg akar simogatni de megcsuszik ..." : ki csúszik meg , mi csúszik meg, hogyan csúszik meg ? - számomra az olyan "megcsúszás" amelyektől ",,,kék zöld foltjai ..." lesznek a partnernek "kicsit " furcsán hatnak - de ennek pontosabb meghatározása pszichológiai vizsgálatot igényelne. 2-3/ Ha szabad magánvéleményt/tanácsot adnom : addig állítsa le,tiltsa be ezeket a "megcsúszásokat", amíg komolyabb következményei nem lesznek- mint Igazságügyi pszichológus szakértő sajnos volt már közvetlen tapasztalatom hasonló ügyekben,melyek kissé túlmutattak a szokványos és megengedhető kapcsolati határokon.

Elakarom hagyni a családom

Tisztelt Asszonyom! Problémája nem orvosolható egyszerűen; legfőképpen internetes kapcsolatban. Javaslom, hogy keressen fel pszichoterápiás szakembert problémájával. Üdvözlöm: Bujdoso Balazs i.ü. pszichológus szakértő

Mit tanácsol?

Tisztelt Kérdező, tisztelt Asszonyom! Sajnos nincs jó hírem. Azt valószínűsítem, hogy a probléma, amellyel kapcsolatban megkeresett, valós. Célszerű lenne vizsgálat kérésével szakemberhez fordulnia. Sajnos azt ezekből az adatokból/ismérvekből nem tudom megállapítani, hogy melyik intézmény lenne illetékes. Ez FONTOS, mert ha rossz irányban kezdődik a probléma diagnosztizálása, az időbeni veszteséget,(sőt esetleg más problémákat) IS EREDMÉNYEZHET. Miután kizárólag a rajzokra tud (illetve tudunk) támaszkodni, kérem, a gyerek összes rajzát az életkor és az általa adott "megnevezéssel" együtt küldje el a [email protected] e-mail címre. Ez esetben esetleg azt is meg lehet határozni, hova kell(ene) fordulnia.

Válás esetén gyerek, apa és új kapcsolat helyzete, problémái

Tisztelt Asszonyom! Nehezen fogtam a válasz megírásához. Nem a (szokásos) időhiány, hanem a tanácstalanság okán. Ahogy a mondás tartja:"bármelyik ujjamat harapom, mindegyik fáj." Kétségkívül, itt két -érzelmileg - jogos érdek áll szemben egymással. Jogi értelemben "joga" azonban csak a gyereknek van az apjához. Persze ettől az Ön számára a helyzet épp ugyanolyan nehéz,mert az nem jogi hanem érzelmi kérdés. Ha mégis szabad konkréten állást foglalnom: azt javaslom : legyen most Ön toleráns az apa és a gyermeke kapcsolatát tekintve. Ha a gyermek nagyobb,érettebb lesz, és apja is belátja, hogy új kapcsolatában feszültséget okoz a szituáció, meggyőződésem, hogy harmonikusan lehet e problémát kezelni. Üdvözlöm: Bujdosó Balázs igazságügyi pszichológus szakértő