• Koronavírus-járvány - Hogyan élik meg a helyzetet a hipochonderek?

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Miközben az emberek döntő többsége kisebb-nagyobb intenzitással szorong a járvány kapcsán, vannak, akiknek a hangulata és mentális állapota határozott javulást mutat mostanában. Ők azok, akiket mindeddig nem értett (meg) a környezetük, furcsának tűnő viselkedésük és reakcióik láttán csak legyintettek. Most azonban, hogy mindenki szorong körülöttük, az ő szorongásuk enyhül.

    Érdekes jelenségre figyeltek fel a pszichológusok. Jóllehet, a szakemberek főleg a hipochondriára hajlamos klienseiket féltették attól, hogy hirtelen romlani fog az állapotuk, a valóságban épp az ellenkezője történt. A „képzelt betegek” szinte jobban reagálnak a helyzetre, mint mások.

    Ahhoz, hogy ezt a furcsának tűnő jelenséget megértsük, érdemes tudni, mi fán terem a hipochondria. Legalábbis annak enyhébb, hétköznapi változata. A „képzelt beteg” egy hevesebb szívdobogást az infarktus biztos jelének vél, a lábai elmacskásodását pedig az agyvérzés rettegett tüneteként értelmezi. Az érintett környezete eleinte szórakoztatónak, később azonban egyre zavaróbbnak, sőt, aggasztónak véli a dolgot, ezért arra buzdítja őt, hogy keressen fel egy pszichológust, mondván, a beképzelt testi tünetek mögött biztosan lelki okok állnak.

    Hirdetés

    Van, hogy pont a valós betegséget nem veszik komolyan!

    A hipochondriára való fokozott hajlam azonban nincs összefüggésben azzal, hogy az illető testi tünetei mögött hajlamos-e lelki okokat feltételezni vagy sem. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a hipochondria és a valós betegségek bagatellizálása jól megfér egymás mellett. A „képzelt betegek” igen gyakran rohannak az orvosukhoz, ha nincs is rá okuk, ám ha netán valóban segítségre van szükségük, könnyedén legyintenek, mondván, csak a szokásos stressz.

    És a hipochonderek – engedve a jóakarók ösztönzésének – elmennek pszichológushoz. Elvégre, ha választani lehet az olykor kellemetlen, fájdalmas, de hatékonyságát tekintve bizonytalan orvosi kezelés és az annál jóval humánusabb „beszélgetve gyógyítás” között, érthető, hogy miért engednek oly’ sokan a csábításnak. Amennyiben a nullánál több esély van arra, hogy a nagyon is valós és nagyon is kínzó testi fájdalmukat néhány jól irányzott terápiás üléssel orvosolni lehet, könnyű a választás. Ráadásul mindaddig, amíg a saját lelkükre tudják „fogni” a betegségeket, addig fenntarthatják az illúziót, miszerint kontrollt gyakorolhatnak a testük működése felett.

    Általában a hipochondria hátterében a katasztrofizálásra való fokozott hajlam húzódik meg. Az a hiedelem hatja át az illető gondolkodását, hogy a világ kiszámíthatatlan, veszélyes és bármikor, bárhonnan beüthet a mennykő. Kívülről nézve ez a hozzáállás irreális és érthetetlen. Valójában maga az érintett is tudatában van annak, hogy nincs, vagyis kevés racionális alapja van vészjósló gondolatainak, mégsem képes szabadulni tőlük. Az élete emiatt a szűnni nem akaró szorongás jegyében telik. A szorongás ugyanis nem más, mint tárgy nélküli félelem.

    A most kialakult helyzetben azonban minden egy csapásra megváltozott. Az eddigi lebegő szorongás hirtelen „tárgyat” kapott. A hipochonderek többsége – ha nem is legyint a járványra, de – konstatálja, hogy most mindenki ugyanúgy retteg és szorong, mint korábban csak ő és a sorstársai. Ez a tapasztalás pedig önmagában elég ahhoz, hogy a szorongása jelentősen oldódjon. Paradox módon a világjárvánnyal a hipochonderek szorongása enyhül.

    Fontos odafigyelnünk rájuk!

    A hipochonderek környezetében élőknek fontos odafigyelniük az illetőre, a járványhelyzetben különösen, hiszen a valós betegségek tüneteit komolyan kell venni és annak megfelelően szorgalmazni, hogy a beteg kérjen segítséget (orvos értesítése, szükség esetén orvoshoz fordulás).

    Szigeti IldikóForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Módosítva: 2020.04.11 15:05, Megjelenés: 2020.04.11 15:05
    Címkék: Hipochondria,
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Amikor a lélek betegíti meg a férfiak testét

    A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

    Megfertőződtem, kórházba kerülök, vagy csak rettegek a koronavírustól?

    A koronavírus-világjárvány közel három hónapjában a kormány által meghozott óvintézkedések, jogszabályok, a kijárási korlátozás, a szigorú védelem, egyéb prevenciós szabályozások, a szűrések, a karanténba vonulások menete, a kórházi gyógyítások pontos üteme, a kötelező higiénés szabályok betartása precízen megvoltak s meg is vannak határozva és szervezve hazánkban. Lassan, reményeink szerint, biztonságosan áll vissza a korábbi rend, a megszokott életünk menete, noha a járványnak még nincs vége, vagyis az enyhítések nem jelentik azt, hogy a szabályokat ne kellene betartanunk.

    A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat

    A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet.

    "Szeretném, ha beteg lennék - hypochonder vagyok?" - Az orvos válaszol

    "Szeretnék érdeklődni, hogy mit neveznek hipochondriának. Én minden kis tünetből valami nagy betegségre következtetek, mint a hipochonderek. Ha vérzik az orrom, arra gondolok, hogy leukémiás vagyok. Nem azért, mert annyira félek a betegségtől, hanem mert annyira szeretném, ha végre beteg lennék. Ez elég furcsán hangzik, de tényleg így van." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.