• A Münchausen szindróma tünetei - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    A Münchausen szindrómáról szeretném kérdezni Önöket. Családunk egyik tagja úgy tűnik, ebben szenved. Állandóan különféle tüneteket produkál, fejfájás, hasfájás, gyomorfájás... és nincs vége a tüneteknek. A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A Münchausen szindróma (más néven ún. factitiosus zavar) kritériuma, hogy a páciens szándékosan idézi elő tüneteit (akár öngyógyszerezés, önsértés is) abból a célból, hogy az egészségügy rendszerében foglalkozzanak vele.

    Hirdetés

     Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?


    Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta? >>

    Az illető általában jól tájékozott a betegségeket illetően. A kórkép hátterében lelki okok állnak.

    Ezzel ellentétben vannak olyan betegségek (szomatizációs zavar, hypochondria, fájdalom szindróma) amikor a testi tünetek hátterében ugyan nem állnak organikus eltérések, de ezeket nem akaratlagosan produkálja azokat.

    A pontos diagnózishoz a már elvégzett organikus kivizsgálás után részletes pszichiátriai kivizsgálás szükséges.

     Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?


    Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei >>

    Mivel az elkülönítéshez hosszabb megfigyelés szükséges, ezért lehetséges, hogy kórházi felvételre is indokolt lesz.

    Tehát keressenek fel ismét pszichiátert a részletes kórtörténettel, leletekkel.

    Bármely előbb részletezett kórkép igazolódik be, pszichiátriai kezelést igényel. Gyógyszerekre és hosszú távú pszichoterápiára lesz szükség.

    Pszichiáter és pszichoterapeuta együttműködésére kell számítani. Külön specialistáról nem tudok.

      A Münchausen kór tünetei és kezelése


    Ez az érdekes, rejtélyes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét szőni, hazudni, hogy mindenkit megtévesztett magakörül.
    A Münchausen kórban szenvedő betegek sem tesznek mást, mint hihető történeteket találnak ki betegségekről, tünetekről, csak hogy az orvosi figyelem középpontjába kerülhessenek. Fontos elkülöníteni őket a hipochonderektől és a szimulánsoktól.
    Az utóbbiak mindig valamilyen előnyt remélnek abból, hogy betegnek tettetik magukat - ez lehet pénzbeli juttatás, munkakerülés, stb. A Münchausen kórban szenvedőket ilyesmi soha nem motiválja, ők csak az odafigyelésre, gondoskodásra vágynak.
    Hipochondernek sem tekinthetjük őket, mert a hipochonder valóban betegnek hiszi magát, szemben a Münchausen kórban szenvedővel, aki tudja, hogy nem beteg, csak szeretne azzá válni.
    Bővebbe: a Münchausen kór tünetei és kezelése>>

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Módosítva: 2012.02.24 05:21, Megjelenés: 2012.02.24 05:21
   • Nyomtatás
   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.