A Münchausen szindróma tünetei - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

A Münchausen szindrómáról szeretném kérdezni Önöket. Családunk egyik tagja úgy tűnik, ebben szenved. Állandóan különféle tüneteket produkál, fejfájás, hasfájás, gyomorfájás... és nincs vége a tüneteknek. A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A Münchausen szindróma (más néven ún. factitiosus zavar) kritériuma, hogy a páciens szándékosan idézi elő tüneteit (akár öngyógyszerezés, önsértés is) abból a célból, hogy az egészségügy rendszerében foglalkozzanak vele.

Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta? >>

Az illető általában jól tájékozott a betegségeket illetően. A kórkép hátterében lelki okok állnak.

Ezzel ellentétben vannak olyan betegségek (szomatizációs zavar, hypochondria, fájdalom szindróma) amikor a testi tünetek hátterében ugyan nem állnak organikus eltérések, de ezeket nem akaratlagosan produkálja azokat.

A pontos diagnózishoz a már elvégzett organikus kivizsgálás után részletes pszichiátriai kivizsgálás szükséges.

Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei >>

Mivel az elkülönítéshez hosszabb megfigyelés szükséges, ezért lehetséges, hogy kórházi felvételre is indokolt lesz.

Tehát keressenek fel ismét pszichiátert a részletes kórtörténettel, leletekkel.

Bármely előbb részletezett kórkép igazolódik be, pszichiátriai kezelést igényel. Gyógyszerekre és hosszú távú pszichoterápiára lesz szükség.

Pszichiáter és pszichoterapeuta együttműködésére kell számítani. Külön specialistáról nem tudok.

A Münchausen szindróma tünetei és kezelése

Ez az érdekes, rejtélyes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét szőni, hazudni, hogy mindenkit megtévesztett magakörül.
A Münchausen szindrómában szenvedő betegek sem tesznek mást, mint hihető történeteket találnak ki betegségekről, tünetekről, csak hogy az orvosi figyelem középpontjába kerülhessenek. Fontos elkülöníteni őket a hipochonderektől és a szimulánsoktól.
Az utóbbiak mindig valamilyen előnyt remélnek abból, hogy betegnek tettetik magukat - ez lehet pénzbeli juttatás, munkakerülés, stb. A Münchausen szindrómában szenvedőket ilyesmi soha nem motiválja, ők csak az odafigyelésre, gondoskodásra vágynak.
Hipochondernek sem tekinthetjük őket, mert a hipochonder valóban betegnek hiszi magát, szemben a Münchausen szindrómában szenvedővel, aki tudja, hogy nem beteg, csak szeretne azzá válni.
Bővebbe: a Münchausen szindróma tünetei és kezelése>>

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Mi áll a dadogás hátterében, s...

A hétköznapi és szakmai értelmezés szerint a dadogás alatt a beszéd folyamatosságának akadályoztatását, problémáját értjük. Vagyis, a dadogás...

A megélt magány, ami a háttérben...

Gyakran halljuk, az ember társas lény, nem magányra, egyedüllétre született. Természetes igénye, hogy másokkal is együtt lehessen, s ha teheti, ne...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.