• A Münchausen szindróma tünetei - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    A Münchausen szindrómáról szeretném kérdezni Önöket. Családunk egyik tagja úgy tűnik, ebben szenved. Állandóan különféle tüneteket produkál, fejfájás, hasfájás, gyomorfájás... és nincs vége a tüneteknek. A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A Münchausen szindróma (más néven ún. factitiosus zavar) kritériuma, hogy a páciens szándékosan idézi elő tüneteit (akár öngyógyszerezés, önsértés is) abból a célból, hogy az egészségügy rendszerében foglalkozzanak vele.

    Hirdetés

     Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

    Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta? >>

    Az illető általában jól tájékozott a betegségeket illetően. A kórkép hátterében lelki okok állnak.

    Ezzel ellentétben vannak olyan betegségek (szomatizációs zavar, hypochondria, fájdalom szindróma) amikor a testi tünetek hátterében ugyan nem állnak organikus eltérések, de ezeket nem akaratlagosan produkálja azokat.

    A pontos diagnózishoz a már elvégzett organikus kivizsgálás után részletes pszichiátriai kivizsgálás szükséges.

     Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

    Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei >>

    Mivel az elkülönítéshez hosszabb megfigyelés szükséges, ezért lehetséges, hogy kórházi felvételre is indokolt lesz.

    Tehát keressenek fel ismét pszichiátert a részletes kórtörténettel, leletekkel.

    Bármely előbb részletezett kórkép igazolódik be, pszichiátriai kezelést igényel. Gyógyszerekre és hosszú távú pszichoterápiára lesz szükség.

    Pszichiáter és pszichoterapeuta együttműködésére kell számítani. Külön specialistáról nem tudok.

      A Münchausen szindróma tünetei és kezelése

    Ez az érdekes, rejtélyes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét szőni, hazudni, hogy mindenkit megtévesztett magakörül.
    A Münchausen szindrómában szenvedő betegek sem tesznek mást, mint hihető történeteket találnak ki betegségekről, tünetekről, csak hogy az orvosi figyelem középpontjába kerülhessenek. Fontos elkülöníteni őket a hipochonderektől és a szimulánsoktól.
    Az utóbbiak mindig valamilyen előnyt remélnek abból, hogy betegnek tettetik magukat - ez lehet pénzbeli juttatás, munkakerülés, stb. A Münchausen szindrómában szenvedőket ilyesmi soha nem motiválja, ők csak az odafigyelésre, gondoskodásra vágynak.
    Hipochondernek sem tekinthetjük őket, mert a hipochonder valóban betegnek hiszi magát, szemben a Münchausen szindrómában szenvedővel, aki tudja, hogy nem beteg, csak szeretne azzá válni.
    Bővebbe: a Münchausen szindróma tünetei és kezelése>>

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Módosítva: 2012.02.24 05:21, Megjelenés: 2012.02.24 05:21
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az anya- és az apakomplexusok hatásai a felnőtté váló utódokra

    Sokan élnek egész életükben azzal a feldolgozatlan lelki teherrel, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek voltak önálló, egészséges önbizalommal, önbecsüléssel teli életet élni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy szüleiktől nem megfelelő mintát kaptak a kiegyensúlyozott élethez. Nem feltétlenül elhanyagolásban volt részük a megoldatlan traumáikkal élőknek, hanem gyakorta túlféltésben, túlkényeztetésben, következetlen nevelésben, vagy épp hűvös, távolságtartó szülő-gyermek kapcsolatban cseperedtek.

    Az anyasebnek, az apasebnek gyógyulnia kell a stabil léthez

    Bizonyára sokan érezték már azt, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek önálló életet élni, bennragadtak a szülők igényének kiszolgálásában, s bűntudatot éreznének, ha leválnának róluk. Sokan érzik azt, hogy egy anyát nem lehet magára hagyni, főként nem akkor, ha bajban van, ha beteg, ha kiszolgáltatott, magányos, lelkileg megerősítésre szorul. Nem szükséges ehhez fehér hajú, idős édesanyára gondolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.