A Münchausen-szindróma tünetei - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A Münchausen-szindrómáról szeretném kérdezni Önöket. Családunk egyik tagja, úgy tűnik, ebben szenved. Állandóan különféle tüneteket produkál, fejfájás, hasfájás, gyomorfájás..., és nincs vége a tüneteknek. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A Münchausen-szindróma (más néven úgynevezett factitiosus zavar) kritériuma, hogy a páciens szándékosan idézi elő tüneteit (akár öngyógyszerezés, önsértés is) abból a célból, hogy az egészségügy rendszerében foglalkozzanak vele.

Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

Az illető általában jól tájékozott a betegségeket illetően. A kórkép hátterében lelki okok állnak.

Ezzel ellentétben vannak olyan betegségek (szomatizációs zavar, hypochondria, fájdalom szindróma), amikor a testi tünetek hátterében ugyan nem állnak organikus eltérések, de a beteg nem akaratlagosan produkálja azokat.

A pontos diagnózishoz a már elvégzett organikus kivizsgálás után részletes pszichiátriai kivizsgálás szükséges.

Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei

Mivel az elkülönítéshez hosszabb megfigyelés szükséges, ezért lehetséges, hogy kórházi felvétel is indokolt lesz.

Tehát keressenek fel ismét pszichiátert a részletes kórtörténettel, leletekkel.

Bármely előbb részletezett kórkép igazolódik be, pszichiátriai kezelést igényel. Gyógyszerekre és hosszú távú pszichoterápiára lesz szükség.

Pszichiáter és pszichoterapeuta együttműködésére kell számítani. Külön specialistáról nem tudok.

A Münchausen-szindróma tünetei és kezelése

Ez az érdekes, rejtélyes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét szőni, hazudni, hogy mindenkit megtévesztett magakörül.
A Münchausen szindrómában szenvedő betegek sem tesznek mást, mint hihető történeteket találnak ki betegségekről, tünetekről, csak hogy az orvosi figyelem középpontjába kerülhessenek. Fontos elkülöníteni őket a hipochonderektől és a szimulánsoktól.
Az utóbbiak mindig valamilyen előnyt remélnek abból, hogy betegnek tettetik magukat - ez lehet pénzbeli juttatás, munkakerülés, stb. A Münchausen szindrómában szenvedőket ilyesmi soha nem motiválja, ők csak az odafigyelésre, gondoskodásra vágynak.
Hipochondernek sem tekinthetjük őket, mert a hipochonder valóban betegnek hiszi magát, szemben a Münchausen szindrómában szenvedővel, aki tudja, hogy nem beteg, csak szeretne azzá válni.
Bővebbe: a Münchausen szindróma tünetei és kezelése

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.