• "Szeretném, ha beteg lennék - hypochonder vagyok?" - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Szeretnék érdeklődni, hogy mit neveznek hipochondriának. Én minden kis tünetből valami nagy betegségre következtetek, mint a hipochonderek. Ha vérzik az orrom, arra gondolok, hogy leukémiás vagyok. Nem azért, mert annyira félek a betegségtől, hanem mert annyira szeretném, ha végre beteg lennék. Ez elég furcsán hangzik, de tényleg így van." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

    Tisztelt Kérdező!

    A betegségkatergóriák között nem szerepel tudtommal ez a gondolatkör, de nem is kell mindent betegségként címkézni.

    Hirdetés

    Egyébként a leírás alapján a halálvágy egy formájának tartom, amit leírt (nem pedig szorongásos zavar, ami a hipochondria feltétele lenne; mondhatnám hogy ennek pont az ellenkezője!)

     A nárcisztikus személyiségzavar

    A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik.
    Milyen jelei vannak a nárcisztikus személyiségzavarnak?>>

    Megjegyzem, hogy érdemes lenne azon gondolkodni, hogy mi vezeti Önt erre (gondtalan/unalmas élet vagy pont az élet súlya?). Mert aki soha nem volt  súlyos beteg, ill. nem volt életveszélyben, annál nehezebben mérhető le az életösztön...

    Azt jó, ha szem előtt tartja, hogy az életének alakulásáért elsősorban mindenki maga felelős, és ne külső tényezőktől (pl. betegség) várja a megoldást.

    (WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

    A hypohondráról - akár paranoáig is fajulhat

    A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival.

    A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet.

    Általában fiatal felnőttkorban indulnak a tünetek. A hypochonder emberek jellemzően bizonyos, normálisan is jelentkező testi tüneteket túlértékelnek, súlyos betegség jelének tartanak. Komolyan aggódnak, hogy valamilyen, súlyos, ritka betegségben szenvednek, melyet orvosaik bagatellizálnak, illetve nem képesek felismerni.

    Jellemzően akár még büszkék is arra, hogy milyen ritka betegségben szenvednek, melyet az orvosok nem képesek gyógyítani, de még diagnosztizálni se. Évek alatt hosszú betegkarriert futhatnak be, számtalan gyógyszert szedhetnek feleslegesen.

    Bővebben a hipochondriáról a WEBBetegen >>

    Módosítva: 2012.03.15 21:31, Megjelenés: 2012.03.15 21:31
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat

    A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet.

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

    A gyermekkori zaklatás megélése életre szóló lelki sérülés

    Hazánkban közel öt esztendeje hirdették ki a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt. Gyermekprostitúciónak számít az Egyezmény szerint, ha a 18 év alatti kiskorúnak vagy fiatalkorúnak a kikényszerített szexuális tevékenységért fizetségként pénzt, javadalmazást vagy bármilyen más juttatást ad a zaklató, vagy azt harmadik fél segítségével közvetítik. A hatóságok bűncselekményként vizsgálják, ha egyáltalán tudomást szereznek a zaklatásról, a fajtalankodásról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.