Szexbotrányok - Milyen okok állanak a háttérben?

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Az utóbbi időben egyre több ismert emberről derül ki, hogy szexuálisan kicsapongó életet él és hatalmával visszaélve erőszakoskodik. Bill Clinton és Silvio Berlusconi után most itt van a legújabb botrány: Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt elnöke döbbentette meg a nagyközönséget egy szobalány állítólagos megerőszakolásával.

Ha jobban megnézzük ezeket az embereket, egy közös van bennük: köztiszteletben álló politikusok, akik magas, intellektuális pozíciókat töltenek be, és így folyamatos stressznek vannak kitéve. 16-18 órát dolgoznak naponta, állandóan elérhetőnek kell lenniük, napokat-heteket töltenek távol a családjuktól és nem bízhatnak igazán senkiben. Rosszabb esetben közszereplésük és magánéletük a sajtó állandó figyelmének középpontjában áll. Mindeközben munkájuk élvez elsőbbséget a magánéletükkel szemben, nagyon kevés időt töltenek pihenéssel és a szeretteik körében. A magánélet és a pihenés hiánya oda vezet, hogy felborul az egészséges egyensúly az életükben. Önmagukat, a saját érzelmi szükségleteiket elhanyagolják, ambícióik érdekében az intimitásra való igényüket háttérbe szorítják.

A felsőbbrendűségi érzés a fő ok

Mindezek mellett - pozíciójukból adódóan és kapcsolataiknak köszönhetően - sérthetelennek érzik magukat. A felsőbbrendűség érzete olyan tettekre is hajlamossá teheti őket, melyek aláássák a már elért szakmai sikereiket. A fent említett közszereplők olyan dolgokat is megengednek maguknak, amit mások már etikátlannak vagy erkölcstelennek tartanak. Gondoljunk csak Berlusconi nőügyeire vagy az IMF-vezér erőszakoskodásával kapcsolatos vádakra.

A személyiség befolyásoló tényező

Természetesen nem minden vezető válik hírhedtté kicsapongásairól és túlkapásairól. Feltehetőleg az illető személyisége nagyban befolyásolja, mennyire lesz hajlamos ilyen cselekedetekre. A nárcisztikus emberek például felsőbbrendűnek tartják magukat másoknál, és ebből adódóan dominánsan lépnek fel egyes helyzetekben. Úgy érzik, saját magukkal szemben érzett rajongásuk feljogosítja őket arra, hogy olyan dolgokat is megtegyenek, amit mások nem.

A származás is hatással van a viselkedésre

Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?

Újabb nap, újabb politikai szex botrány. Ezúttal az egykori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger ismerte el, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt gyermeket nemzett egyik háztartási alkalmazottjának.
Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?

A személyiség mellett a származás is hatással van a későbbi viselkedésre. Az alacsony sorból, rossz körülmények közül jött sportolóknál, vezetőknél figyelték meg, hogy pályájuk kezdetén rengeteg nehézséggel találták szemben magukat, melyet kitartó munkával, szépen lassan leküzdöttek. Elismertségük növekedésével párhuzamosan egyre kevesebb korlátba ütköztek, egyre több szabályt rúghattak fel. Ez megrészegítette őket, és számos erőszakos vagy törvénybe ütköző cselekedetre ragadtatták magukat. A szexuális túlkapások rizikófaktorai között a magas pozíció is megtalálható. Minél magasabb, felelősségteljesebb munkakört tölt be valaki, annál valószínűbb, hogy megcsalja párját, és szexuális tévútra tér. A fiatal korban elszenvedett érzelmi megpróbáltatások, traumák is károsan befolyásolhatják ezeknek az embereknek a jellemfejlődését és későbbi viselkedését.

El kell ítélni azokat azokat akik visszaélnek a hatalmukkal

A média sokszor azt sugallja, hogy a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekedetek hátterében a szexfüggőség áll. Ilyen esetekben a beteg leküzdhetetlen, egyre erősödő vágyat érez, és mindent elkövet, hogy szexuálisan kielégüljön. Az aktus után egy időre csillapodik az ösztön, majd újra kezdődik minden előről. Sokan ezt az állapotot az alkohol- vagy a drogfüggőséghez hasonlatosnak tartják, míg mások a létezését is kétségbe vonják. Akár létezik, akár nem, a partnerrel szemben elkövetett erőszakosságot nem szabad összetéveszteni ezzel az állapottal. A túlzott munkavégzésből adódó stressz levezetésére használt agressziót és szexuális szabadosságot nem szabad elnézni csak azért, mert az nem kontrollálható, ösztönös viselkedés, vagy egyfajta függőség, esetleg kényszerbetegség. A két állapot közt különbséget kell tudni tenni, és elítélni azokat a magas pozícióban álló vezetőket, akik visszaélnek hatalmukkal és így követnek el bűncselekményt.

Ezt olvasta már? Szexfüggőség, hiperszexualitás és kényszeres szexuális viselkedés

(WEBBeteg - Dr. Veress Dóra)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.