• Szexbotrányok - Milyen okok állanak a háttérben?

    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra

    Az utóbbi időben egyre több ismert emberről derül ki, hogy szexuálisan kicsapongó életet él és hatalmával visszaélve erőszakoskodik. Bill Clinton és Silvio Berlusconi után most itt van a legújabb botrány: Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt elnöke döbbentette meg a nagyközönséget egy szobalány állítólagos megerőszakolásával.

    Egyszerű hűtlenség vagy kóros szexfüggőség?


    A szexfüggőség alig különbözik a drogfüggőségtől, ilyenkor az ebben szenvedő megszállottan cselekszik, gyakran teljesen nyilvánvaló ostobaságokat követ el, mivel nem képes a következményekkel számolni.
    Egyszerű hűtlenség vagy kóros szexfüggőség?>>

    Ha jobban megnézzük ezeket az embereket, egy közös van bennük: köztiszteletben álló politikusok, akik magas, intellektuális pozíciókat töltenek be, és így folyamatos stressznek vannak kitéve. 16-18 órát dolgoznak naponta, állandóan elérhetőnek kell lenniük, napokat-heteket töltenek távol a családjuktól és nem bízhatnak igazán senkiben. Rosszabb esetben közszereplésük és magánéletük a sajtó állandó figyelmének középpontjában áll. Mindeközben munkájuk élvez elsőbbséget a magánéletükkel szemben, nagyon kevés időt töltenek pihenéssel és a szeretteik körében. A magánélet és a pihenés hiánya oda vezet, hogy felborul az egészséges egyensúly az életükben. Önmagukat, a saját érzelmi szükségleteiket elhanyagolják, ambícióik érdekében az intimitásra való igényüket háttérbe szorítják.

    Hirdetés

    A felsőbbrendűségi érzés a fő ok

    Mindezek mellett - pozíciójukból adódóan és kapcsolataiknak köszönhetően - sérthetelennek érzik magukat. A felsőbbrendűség érzete olyan tettekre is hajlamossá teheti őket, melyek aláássák a már elért szakmai sikereiket. A fent említett közszereplők olyan dolgokat is megengednek maguknak, amit mások már etikátlannak vagy erkölcstelennek tartanak. Gondoljunk csak Berlusconi nőügyeire vagy az IMF-vezér erőszakoskodásával kapcsolatos vádakra.

    A személyiség befolyásoló tényező

    Természetesen nem minden vezető válik hírhedtté kicsapongásairól és túlkapásairól. Feltehetőleg az illető személyisége nagyban befolyásolja, mennyire lesz hajlamos ilyen cselekedetekre. A nárcisztikus emberek például felsőbbrendűnek tartják magukat másoknál, és ebből adódóan dominánsan lépnek fel egyes helyzetekben. Úgy érzik, saját magukkal szemben érzett rajongásuk feljogosítja őket arra, hogy olyan dolgokat is megtegyenek, amit mások nem.

    A származás is hatással van a viselkedésre

    Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?


    Újabb nap, újabb politikai szex botrány. Ezúttal az egykori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger ismerte el, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt gyermeket nemzett egyik háztartási alkalmazottjának.
    Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?>>

    A személyiség mellett a származás is hatással van a későbbi viselkedésre. Az alacsony sorból, rossz körülmények közül jött sportolóknál, vezetőknél figyelték meg, hogy pályájuk kezdetén rengeteg nehézséggel találták szemben magukat, melyet kitartó munkával, szépen lassan leküzdöttek. Elismertségük növekedésével párhuzamosan egyre kevesebb korlátba ütköztek, egyre több szabályt rúghattak fel. Ez megrészegítette őket, és számos erőszakos vagy törvénybe ütköző cselekedetre ragadtatták magukat. A szexuális túlkapások rizikófaktorai között a magas pozíció is megtalálható. Minél magasabb, felelősségteljesebb munkakört tölt be valaki, annál valószínűbb, hogy megcsalja párját, és szexuális tévútra tér. A fiatal korban elszenvedett érzelmi megpróbáltatások, traumák is károsan befolyásolhatják ezeknek az embereknek a jellemfejlődését és későbbi viselkedését.

    El kell ítélni azokat azokat akik visszaélnek a hatalmukkal

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A média sokszor azt sugallja, hogy a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekedetek hátterében a szexfüggőség áll. Ilyen esetekben a beteg leküzdhetetlen, egyre erősödő vágyat érez, és mindent elkövet, hogy szexuálisan kielégüljön. Az aktus után egy időre csillapodik az ösztön, majd újra kezdődik minden előről. Sokan ezt az állapotot az alkohol- vagy a drogfüggőséghez hasonlatosnak tartják, míg mások a létezését is kétségbe vonják. Akár létezik, akár nem, a partnerrel szemben elkövetett erőszakosságot nem szabad összetéveszteni ezzel az állapottal. A túlzott munkavégzésből adódó stressz levezetésére használt agressziót és szexuális szabadosságot nem szabad elnézni csak azért, mert az nem kontrollálható, ösztönös viselkedés, vagy egyfajta függőség, esetleg kényszerbetegség. A két állapot közt különbséget kell tudni tenni, és elítélni azokat a magas pozícióban álló vezetőket, akik visszaélnek hatalmukkal és így követnek el bűncselekményt.

    (WEBBeteg - Dr. Veress Dóra)

    Legutóbb frissült: 2011.05.23 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Nem kívánom a szexet, mi okozhatja ezt? - A szexológus válaszol

    Napi 16 órát dolgozom, a szexuális életünk a párommal sajnos nagyon ritka. Ha mégis sort kerítünk rá, nagyon nehezen tudok elmenni, de általában hiába kívánom őt, nincs kedvem az együttléthez. Mi lehet a gond? Fáradtság? Stressz? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    Betegségnek nyilvánították a szexfüggőséget

    Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést (compulsive sexual behaviour). A WHO nyilatkozata szerint nem tisztázott, hogy olyan jellegű addikció-e, mint a kábítószer- vagy szerencsejáték-függőség.

    Fulladás szex közben - Az orvos válaszol

    Sajnos évek óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent,hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    A barátnőm cikiz a méretem miatt - Az urológus válaszol

    19 éves srác vagyok, a péniszem nyugalmi állapotban 6 cm, merevedéskor 14 cm. A barátnőm szerint ez kicsi, és cikiz a dologgal. Hogyan lehetne növelni a méretét? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tévhitek a 40 fölötti szexről - Avagy az igazán jó szex korral jön

    Lehet, hogy a 40 az új 30, de figyelembe véve a téveszméket, melyek egy bizonyos életkort elért nők kívánatosságával és szexualitásával kapcsolatosak, a 40 az új 80!

    A méret és a szeretkezés időtartama - Az orvos válaszol

    Az lenne a kérdésem, hogy átlagosan meddig nő a férfi nemi szerv? Mennyi a normális közösülés időtartama? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.