• Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Újabb nap, újabb politikai szex botrány. Ezúttal az egykori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger ismerte el, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt gyermeket nemzett egyik háztartási alkalmazottjának.

    Noha a pszichológusokat és a közvéleményt talán már egyáltalán nem lepik meg az ilyen jellegű hírek, mégis felmerül bennünk a kérdés: „Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?”

    Szakértők szerint a hatalom nem csak több lehetőséggel jár (szexuális téren is), hanem nagyobb önbizalmat is ad, így a magas pozícióban lévők könnyen elbízzák magukat, és azt hiszik, bármit megúszhatnak.

    Politikai szexbotrányok rendszeresen pattannak ki (gondoljunk csak az IMF vezér , Bill Clinton vagy a Kennedyek szexbotrányára) , s noha nem csak a politikusok csalják meg párjukat, kutatások szerint a hatalommal a kísértés is együttjár, a legtöbb befolyásos ember úgy véli, nem fog lebukni.

    Egyszerű hűtlenség vagy kóros szexfüggőség?

    A szexfüggőség alig különbözik a drogfüggőségtől, ilyenkor az ebben szenvedő megszállottan cselekszik, gyakran teljesen nyilvánvaló ostobaságokat követ el, mivel nem képes a következményekkel számolni.
    Egyszerű hűtlenség vagy kóros szexfüggőség?>>

    „Tulajdonképpen csak az elmúlt 150 évben várják el a férfiaktól, hogy magasabb szintű hűséggel tartozzanak párjuknak” – állítja Stephanie Coontz történész. Ezt megelőzően a férfiaktól úgymond elvárták, hogy csalják meg párjukat, míg a nőkkel szembeni elvárás az volt, hogy hunyjanak szemet efölött, hagyják a megcsalás tényét figyelmen kívül. A hatalmon lévő férfiakkal szemben ez a mentalitás még az 1960-as években is folytatódott – gondoljunk csak a híresen nőfaló Kennedy fiúkra. „ Az erőteljes és gazdag emberektől szinte elvárták, hogy szeretőt tartsanak, amiről pedig a sajtó természetesen rendszeresen be is számolt” – mondja Coontz, aki szerint arról van szó, hogy egyes hatalmon lévő férfiak lassabban tanulnak a saját és mások hibájából, a mai elvárásokról.

    Hirdetés

    Hatalom és kísértés

    Mérgező féltékenység! - A pszichológus válaszol

    "A párommal csodálatos a kapcsolatom, azonban rettenetesen féltékeny. Sajnos a korábbi felesége megcsalta, majd öngyilkos lett, így érthető is volna a gond, de úgy érzem, lassan megfulladok!" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Mérgező féltékenység! - A pszichológus válaszol>>

    Bár az amerikai politikai szexbotrányok elkövetői szinte mindig férfiak, a megcsalás utáni vágy sokkal inkább kötődik a hatalomhoz, mint a nemhez.

    A Psychological Science című folyóiratban közeljövőben megjelenő tanulmány megállapította, hogy a hatalmon lévők nagyobb valószínűséggel állítják, hogy megcsalták partnerüket, vagy vágyat éreztek arra, mint az átlagember.

    Egy anonim kutatás során 1561 szakembert vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy a hatalom és az önbizalom szoros kapcsolatban áll, a nagyobb önbizalommal rendelkezőknél pedig erősebb a megcsalásra való késztetés.

    A hatalmon lévők között a megcsalásra irányuló hajlandóság tekintetében a nemek között nem volt jelentős különbség, noha mivel több férfi van vezető pozícióban mint nő, a hatalmon lévő házasságtörők többsége is férfi.

    Azt nehéz megállapítani, hogy az átlagemberek körében milyen arányban történik hűtlenség, hiszen az emberek próbálják a tényt leplezni. Mindenesetre egy 2010-es atlantai, országosan reprezentatív felmérésben a férfiak 3.8%-a, míg a nők 1.4%-a ismerte el, hogy hűtlen volt. A magasabb jövedelmi viszonyokkal rendelkezőknél mindkét nembeliek nagyobb valószínűséggel követtek el házasságtörést.

    A hatalmon lévőknek hamarabb megbocsátanak

    A Psychological Science közelgő tanulmánya nem talált bizonyítékot arra, hogy a többet utazók többször hűtlenkedtek volna, de a politikusoknak több lehetőségük van a hűtlenkedésre, mint az átlagembernek. Ennek egyik fő oka Pepper Schwartz, a University of Washington Seattle szociológusa szerint az, hogy a politikusok rengeteg emberrel találkoznak, akik közül a nők többségét lenyűgözi a poziciójuk, így vonzóvá válnak azoknak a nőknek a szemében is, akik könyvelőként sosem venné észre ezeket a férfiakat. A férfiak számára pedig mindig is vonzó volt, ha csodálták őket.

    Mindemellett a nemi szerepek szocializációja szintén az esetleges politikai házasságtörők kezére játszik. Még ma is sokan hajlamosak a hatalmat és a kiváltságokat a szexuális izgalommal azonosítani, így a hatalmon lévő férfiak a megnövekedett egojukat gyakran terelik szexuális útra.

    Coontz szerint, noha a közvéleményt egyre jobban felháborítják a politikusok félrelépéseiről szóló hírek, a társadalom hajlamos gyorsan megbocsátani. Habár a közvéleményt jobban felháborítja egy-egy politikusi félrelépés, mint régebben, mindaddig, míg a házastárs támogatólag lép fel, hajlamosak vagyunk egy újabb esélyt adni a hatalmon lévőknek. Ráadásul a hatalmon lévő férfiaknak sokkal inkább hajlamosak vagyunk megbocsátani a megcsalást mint a nőknek, vagy kevésbé befolyásos embereknek.

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Módosítva: 2011.05.19 11:38, Megjelenés: 2011.05.19 11:38
    Címkék: Szex,
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Miért lehet fájdalmas a szex?

    Visszatérő gombás fertőzés esetében a hüvelybemenet körül krónikus gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor ezen a területen apró, fájdalmas kis repedések képződhetnek, amelyek a szexuális aktust is kifejezetten fájdalmassá tehetik.

    Tévhitek a 40 fölötti szexről - Avagy az igazán jó szex korral jön

    Lehet, hogy a 40 az új 30, de figyelembe véve a téveszméket, melyek egy bizonyos életkort elért nők kívánatosságával és szexualitásával kapcsolatosak, a 40 az új 80!

    Mi a jó szex titka?

    A jó szex nem csak a bonyolult technikán múlik. Hogy növelni tudja az élvezetet a hálószobai játékokban, frissen kell tartania az agyát és a testét egyaránt! A jó szexuális élet egy újabb ok, amiért érdemes egészségesen élni!

    Fulladás szex közben - Az orvos válaszol

    Sajnos évek óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent, hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    Szexuális anorexia

    Ha alacsony a szexuális érintkezés iránti vágya, lehet, hogy szexuális anorexiája van. A szexuális anorexiában szenvedő emberek kerülik, félnek vagy rettegnek a szexuális intimitástól. Az állapot férfiakat és nőket egyaránt érinthet, olyan fizikai problémákat is magába foglalhat, mint például az impotencia, de gyakran fizikai ok nélkül jelentkezik.

    Görbe hímvessző - Mi állhat a háttérben?

    Férjem péniszformája az utóbbi egy évben feltűnően megváltozott, szinte már teljesen derékszögbe hajlik nyugalmi és izgalmi állapotban is. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Olimpia 2012: óvszer, alkohol és orgiák?

    Az óvszer az olimpiai falu legfontosabb kelléke – jelentette ki az ötkarikás játékok előtt Ronda Rousey, amerikai dzsúdós, aki szerint a londoni olimpiai falu, akárcsak bármelyik másik korábbi játékokon, a pajzán kalandok melegágya lesz. De miért ez a hatalmas tesztoszteronháború, miért van szükség 15 ezer óvszerre a sportolóknak?

    Szeretem, mégsem kívánom a páromat! Mi lehet az oka?

    "Van egy párom. 2 éve vagyunk együtt. Tökéletes a szexuális életünk, de sajnos mostanában nem kívánom az együttléteket! Mi lehet az oka ennek?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA