Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Újabb nap, újabb politikai szexbotrány. Ezúttal az egykori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger ismerte el, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt gyermeket nemzett egyik háztartási alkalmazottjának.

Noha a pszichológusokat és a közvéleményt talán már egyáltalán nem lepik meg az ilyen jellegű hírek, mégis felmerül bennünk a kérdés: „Miért csalják meg partnerüket a hatalmon lévő férfiak?”

Szakértők szerint a hatalom nemcsak több lehetőséggel jár (szexuális téren is), hanem nagyobb önbizalmat is ad, így a magas pozícióban lévők könnyen elbízzák magukat, és azt hiszik, bármit megúszhatnak.

Politikai szexbotrányok rendszeresen pattannak ki (gondoljunk csak az IMF-vezér, Bill Clinton vagy a Kennedyek szexbotrányára), s noha nem csak a politikusok csalják meg párjukat, kutatások szerint a hatalommal a kísértés is együttjár, a legtöbb befolyásos ember úgy véli, nem fog lebukni.

Ezt olvasta már? Szexfüggőség, hiperszexualitás és kényszeres szexuális viselkedés

„Tulajdonképpen csak az elmúlt 150 évben várják el a férfiaktól, hogy magasabb szintű hűséggel tartozzanak párjuknak” – állítja Stephanie Coontz történész. Ezt megelőzően a férfiaktól úgymond elvárták, hogy csalják meg párjukat, míg a nőkkel szembeni elvárás az volt, hogy hunyjanak szemet efölött, hagyják a megcsalás tényét figyelmen kívül. A hatalmon lévő férfiakkal szemben ez a mentalitás még az 1960-as években is folytatódott – gondoljunk csak a híresen nőfaló Kennedy fiúkra. „ Az erőteljes és gazdag emberektől szinte elvárták, hogy szeretőt tartsanak, amiről pedig a sajtó természetesen rendszeresen be is számolt” – mondja Coontz, aki szerint arról van szó, hogy egyes hatalmon lévő férfiak lassabban tanulnak a saját és mások hibájából, a mai elvárásokról.

Hatalom és kísértés

Mérgező féltékenység! - A pszichológus válaszol

"A párommal csodálatos a kapcsolatom, azonban rettenetesen féltékeny. Sajnos a korábbi felesége megcsalta, majd öngyilkos lett, így érthető is volna a gond, de úgy érzem, lassan megfulladok!" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Mérgező féltékenység! - A pszichológus válaszol

Bár az amerikai politikai szexbotrányok elkövetői szinte mindig férfiak, a megcsalás utáni vágy sokkal inkább kötődik a hatalomhoz, mint a nemhez.

A Psychological Science című folyóiratban közeljövőben megjelenő tanulmány megállapította, hogy a hatalmon lévők nagyobb valószínűséggel állítják, hogy megcsalták partnerüket, vagy vágyat éreztek arra, mint az átlagember.

Egy anonim kutatás során 1561 szakembert vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy a hatalom és az önbizalom szoros kapcsolatban áll, a nagyobb önbizalommal rendelkezőknél pedig erősebb a megcsalásra való késztetés.

A hatalmon lévők között a megcsalásra irányuló hajlandóság tekintetében a nemek között nem volt jelentős különbség, noha mivel több férfi van vezető pozícióban mint nő, a hatalmon lévő házasságtörők többsége is férfi.

Azt nehéz megállapítani, hogy az átlagemberek körében milyen arányban történik hűtlenség, hiszen az emberek próbálják a tényt leplezni. Mindenesetre egy 2010-es atlantai, országosan reprezentatív felmérésben a férfiak 3.8%-a, míg a nők 1.4%-a ismerte el, hogy hűtlen volt. A magasabb jövedelmi viszonyokkal rendelkezőknél mindkét nembeliek nagyobb valószínűséggel követtek el házasságtörést.

A hatalmon lévőknek hamarabb megbocsátanak

A Psychological Science közelgő tanulmánya nem talált bizonyítékot arra, hogy a többet utazók többször hűtlenkedtek volna, de a politikusoknak több lehetőségük van a hűtlenkedésre, mint az átlagembernek. Ennek egyik fő oka Pepper Schwartz, a University of Washington Seattle szociológusa szerint az, hogy a politikusok rengeteg emberrel találkoznak, akik közül a nők többségét lenyűgözi a poziciójuk, így vonzóvá válnak azoknak a nőknek a szemében is, akik könyvelőként sosem venné észre ezeket a férfiakat. A férfiak számára pedig mindig is vonzó volt, ha csodálták őket.

Mindemellett a nemi szerepek szocializációja szintén az esetleges politikai házasságtörők kezére játszik. Még ma is sokan hajlamosak a hatalmat és a kiváltságokat a szexuális izgalommal azonosítani, így a hatalmon lévő férfiak a megnövekedett egojukat gyakran terelik szexuális útra.

Coontz szerint, noha a közvéleményt egyre jobban felháborítják a politikusok félrelépéseiről szóló hírek, a társadalom hajlamos gyorsan megbocsátani. Habár a közvéleményt jobban felháborítja egy-egy politikusi félrelépés, mint régebben, mindaddig, míg a házastárs támogatólag lép fel, hajlamosak vagyunk egy újabb esélyt adni a hatalmon lévőknek. Ráadásul a hatalmon lévő férfiaknak sokkal inkább hajlamosak vagyunk megbocsátani a megcsalást mint a nőknek, vagy kevésbé befolyásos embereknek.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.