Alvási problémái vannak? Ezekkel a tippekkel könnyedén megy majd az alvás

Szponzorált tartalom
megjelent: 2022.10.11.

Ön is szenved a rossz minőségű alvástól, és hiába fekszik órákig az ágyban, nem tud eleget aludni? Ha ez a helyzet, akkor valószínűleg rossz minőségű alvást görget maga előtt, méghozzá napról napra - ettől pedig folyamatosan fáradtnak és álmosnak érzi magát. Hogyan lehet ezen változtatni? (x)

Próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni

AlvásGyakori hiba a lefekvés időpontjának változtatása. Egyik nap a munkaidőben csak éjfél után fekszik le? Másnap azt hiszi hogy be tudja pótolni az alvást, de ehelyett, órákig forgolódik az ágyban, és az alvás csak éjfél körül következik be?

Ez azért van, mert a testünk hajlamos egy bizonyos bioritmust követni, amit egyik napról a másikra alig tudunk megmozdítani.

Próbáljon tehát következetes lenni a lefekvés időpontjában, ez biztosan segít az alvás minőségében. Ideális esetben tiszteletben kell tartania a természetes környezetét, és meg kell felelnie annak, hogy Ön inkább éjszakai bagoly vagy reggeli pacsirta. Azonban nem mindenkinek vannak hasonló lehetőségei például a munkája miatt.

Átlagosan napi nyolc órát kell aludni

Mindannyian egyediek vagyunk; vannak, akik kevesebb mint hat órát alszanak naponta. Ez nagy előny - de ki ne szeretne napi két órával még ennél is többet?

Csakhogy a valóságban az átlagembernek körülbelül nyolc óra alvásra van szüksége - a legtöbbünknek napi hét és kilenc óra között van az alvásigénye. Tartsa tiszteletben a teste által igényelt értéket, és rendszeresen engedje meg magának az ilyen hosszúságú alvást. Ha hosszú időn át nem alszik eleget, az eredmény paradox módon további alvásproblémák lehetnek.

Az ágy is számít

A jó minőségű ágy, matrac, paplan és ágynemű mind szerves részei a jó alvásnak. Ha ingatag ágyon, megereszkedett matracon vagy régi, mosatlan lepedőn alszik, nem meglepő, hogy az alvás minősége romolhat.

Tehát tegyen rendet ebben a tekintetben is. Fordítson különös figyelmet a matracra. Szilárd alátámasztást kell nyújtania a testének, ezért kerülje a legolcsóbb akciós matracokat.

Az ágyneműk tekintetében nagyszerű választás a mikrofleece ágynemű, amelytől úgy fog aludni, mint egy tündérmesében. De a klasszikus pamut lepedők és ágyneműk is igen népszerűek.

Fel kell készülnie az alvásra

A testünk nem úgy működik, mint egy készülék, ahol használat után megnyomunk egy gombot, hogy elaludjunk. Az alvásra fokozatosan kell felkészülni. Alvás előtt néhány órával nem tanácsos ételt fogyasztani, és kerülni kell a megerőltető fizikai aktivitást. Még a számítógépes munka vagy a tanulás sem ideális tevékenység alvás előtt.

Jobb, ha könyveket olvas, meditál, vagy beszélget a családjával. A csendesebb tevékenységek szintén befolyásolják az elalvási képességedet és az igazán jó alvást.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte...

Veszélyes lehet az óraátállítás - Egyre rosszabbul alszunk

Az egészséges szervezetet is megviseli az óraátállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk kevesebbet...

Alvásproblémák? - Tippek a nyugodt pihenéshez

Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is legyőzheti az...

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi...

Az alvási apnoe okai

Milyen elváltozások állhatnak az obstruktív, és milyenek a centrális alvási apnoe hátterében? A pontos diagnózis a kezelés alapját jelenti.

Testi betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

Az alvászavar jelentkezhet helytelen életmódbeli tényezők következményeként, illetve kísérhet bizonyos pszichés kórképeket. Ám hátterében testi...

Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott...

Kielégítő alvás - Kiegyensúlyozott mindennapok

Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.