Fogamzásgátlás ösztrogénmentesen

szerző: Dr. Lampé Rudolf, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg - Támogatott tartalom
megjelent:

Ma már többféle hormontartalmú fogamzásgátló tabletta közül választhatunk, ami az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb módja, hogy elkerüljük a terhességet. Fontos, hogy döntésünkkor figyelembe vegyük az igényeinket és szükségleteinket, így választható ki - szakember segítségével - a számunkra megfelelő típus. (x)

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták két fajtáját különböztetjük meg: van az úgynevezett kombinált tabletta, ami ösztrogént és progeszteront tartalmaz, és létezik az ösztrogénmentes, csak progeszteront tartalmazó mini tabletta.

Fontos leszögezni, hogy ugyan a két típusú fogamzásgátló tabletta hatásmechanizmusa különbözik egymástól, de mindkettő megbízhatóan véd a teherbeeséstől. A kombinált tabletta úgy működik, hogy megakadályozza a peteérést, míg a csak progeszteront tartalmazó tabletták elvékonyítják a méh nyálkahártyáját, illetve a méhnyakban lévő nyákot olyan sűrűvé teszik, hogy azon nem tudnak áthatolni a spermiumok, így akadályozzák meg a terhességet. A kombinált tabletta előnye, hogy az ösztrogénnek köszönhetően óramű pontossággal állítja be a menstruációs ciklust, míg az ösztrogénmentes mini tabletta használatakor előfordulhat pecsételő vérzés.

Fogamzásgátlás

Az ösztrogénmentes tabletta előnye, hogy alapvetően kisebb hormonterhelést jelent a szervezet számára, mint a kombinált fogamzásgátlók. Alkalmazása nem jár az ösztrogénhez kötődő esetleges kellemetlen tünetekkel, mint például az emlőfeszülés, haspuffadás, végtagduzzadás, melyek a kombinált fogamzásgátló készítmények ösztrogén komponensének folyadékvisszatartó hatása miatt is kialakulhatnak. Nem fokozza a trombózis rizikót. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ösztrogénmentes mini tabletta szedése mellett nem, vagy csak ugyanolyan mértékben jelentkezik a szívinfarktus, a sztrók és a vénás tromboembólia kockázata, mintha nem szednénk semmilyen hormontartalmú készítményt.

Az életkor előrehaladtával, egyes betegségek megjelenésével időről-időre érdemes átgondolni, hogy milyen fogamzásgátló a megfelelő számunkra. Általánosságban elmondható, hogy a kombinált tablettával ellentétben az ösztrogénmentes fogamzásgátló tabletta minden nőnek a fogamzóképes kor bármelyik szakaszában ajánlható természetesen akkor, ha nincs ellenjavallata a hormontartalmú készítmények alkalmazásának.

Amennyiben az alábbiak közül legalább az egyik jellemző ránk, akkor a kombinált tabletták helyett érdemes a hormontartalmú készítmények közül az ösztrogénmentes mini tablettákat részesíteni előnyben:

  • Szülés után szoptatáskor
  • 35 év feletti életkor és dohányzás esetén
  • Trombózis kockázatát fokozó génmutáció, pl. Leiden-mutáció esetén
  • Elhízás esetén
  • Bizonyos betegségek esetén
  • Érrendszert károsító betegségekkor, például cukorbetegség, magasvérnyomás, elhízás, vérzsíranyagcsere-zavar esetén
  • COVID-19 esetén vagy a post-COVID alatt, ugyanis a fertőzés önmagában növeli a vénás trombózis kialakulásának esélyét, amit az ösztrogén tovább fokozhat.

Azok is szedhetik az ösztrogénmnetes mini tablettákat, akiknek az ösztrogéntartalmú szerek alkalmazása nem javasolt.

ÖsztrogénmentesSokszor felmerül a kérdés, hogy tanácsos-e éveken keresztül fogamzásgátló tablettát szedni? Ha valaki nem első vagy második generációs fogamzásgátló tablettát használ, akkor minden további nélkül folytathatja a szedését természetesen orvosi kontroll mellett. A legújabb tabletták ugyanis olyan minimális hormonmennyiséget tartalmaznak, hogy több évnyi alkalmazásuk esetén sincs jelentős rizikó, sőt, bizonyos kutatások szerint, ha valaki 5 évnél tovább szedi, akkor csökkenhet a petefészek-, és méhtestrák rizikója.

Érdemes-e bevált fogamzásgátló használat esetén is időről-időre egyeztetni orvosunkkal a fogamzásgátlási lehetőségeket? Minden élethelyzetben érdemes átgondolni, hogy mire van szükségünk, éppen milyen megoldás előnyös számunkra. Az életkor előrehaladtával, egyes betegségek megjelenésével a trombózis előfordulásának valószínűsége egyre nő. Vagyis amit fiatal felnőttként használtunk, az nem biztos, hogy előnyös évek múltán is. Tanácsos időről-időre nőgyógyászunkkal átbeszélni, hogy milyen fogamzásgátló tabletta, fogamzásgátlási lehetőség a legmegfelelőbb számunkra.

Dr. Lampé Rudolf szülész-nőgyógyászSzerző: Dr. Lampé Rudolf, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Ébresztőóra fejfájás
Ébresztőóra fejfájás

Mi okozhatja? Milyen vizsgálatok szükségesek?

Higiénia hipotézis
Higiénia hipotézis

A túlzott tisztaság allergiához vezethet?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.