Fogamzásgátlás ösztrogénmentesen

szerző: Dr. Lampé Rudolf, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg - Támogatott tartalom
megjelent:

Ma már többféle hormontartalmú fogamzásgátló tabletta közül választhatunk, ami az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb módja, hogy elkerüljük a terhességet. Fontos, hogy döntésünkkor figyelembe vegyük az igényeinket és szükségleteinket, így választható ki - szakember segítségével - a számunkra megfelelő típus. (x)

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták két fajtáját különböztetjük meg: van az úgynevezett kombinált tabletta, ami ösztrogént és progeszteront tartalmaz, és létezik az ösztrogénmentes, csak progeszteront tartalmazó mini tabletta.

Fontos leszögezni, hogy ugyan a két típusú fogamzásgátló tabletta hatásmechanizmusa különbözik egymástól, de mindkettő megbízhatóan véd a teherbeeséstől. A kombinált tabletta úgy működik, hogy megakadályozza a peteérést, míg a csak progeszteront tartalmazó tabletták elvékonyítják a méh nyálkahártyáját, illetve a méhnyakban lévő nyákot olyan sűrűvé teszik, hogy azon nem tudnak áthatolni a spermiumok, így akadályozzák meg a terhességet. A kombinált tabletta előnye, hogy az ösztrogénnek köszönhetően óramű pontossággal állítja be a menstruációs ciklust, míg az ösztrogénmentes mini tabletta használatakor előfordulhat pecsételő vérzés.Fogamzásgátlás

Az ösztrogénmentes tabletta előnye, hogy alapvetően kisebb hormonterhelést jelent a szervezet számára, mint a kombinált fogamzásgátlók. Alkalmazása nem jár az ösztrogénhez kötődő esetleges kellemetlen tünetekkel, mint például az emlőfeszülés, haspuffadás, végtagduzzadás, melyek a kombinált fogamzásgátló készítmények ösztrogén komponensének folyadékvisszatartó hatása miatt is kialakulhatnak. Nem fokozza a trombózis rizikót. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ösztrogénmentes mini tabletta szedése mellett nem, vagy csak ugyanolyan mértékben jelentkezik a szívinfarktus, a sztrók és a vénás tromboembólia kockázata, mintha nem szednénk semmilyen hormontartalmú készítményt.

Az életkor előrehaladtával, egyes betegségek megjelenésével időről-időre érdemes átgondolni, hogy milyen fogamzásgátló a megfelelő számunkra. Általánosságban elmondható, hogy a kombinált tablettával ellentétben az ösztrogénmentes fogamzásgátló tabletta minden nőnek a fogamzóképes kor bármelyik szakaszában ajánlható természetesen akkor, ha nincs ellenjavallata a hormontartalmú készítmények alkalmazásának.

Amennyiben az alábbiak közül legalább az egyik jellemző ránk, akkor a kombinált tabletták helyett érdemes a hormontartalmú készítmények közül az ösztrogénmentes mini tablettákat részesíteni előnyben:

  • Szülés után szoptatáskor
  • 35 év feletti életkor és dohányzás esetén
  • Trombózis kockázatát fokozó génmutáció, pl. Leiden-mutáció esetén
  • Elhízás esetén
  • Bizonyos betegségek esetén
  • Érrendszert károsító betegségekkor, például cukorbetegség, magasvérnyomás, elhízás, vérzsíranyagcsere-zavar esetén
  • COVID-19 esetén vagy a post-COVID alatt, ugyanis a fertőzés önmagában növeli a vénás trombózis kialakulásának esélyét, amit az ösztrogén tovább fokozhat.

Azok is szedhetik az ösztrogénmnetes mini tablettákat, akiknek az ösztrogéntartalmú szerek alkalmazása nem javasolt.

ÖsztrogénmentesSokszor felmerül a kérdés, hogy tanácsos-e éveken keresztül fogamzásgátló tablettát szedni? Ha valaki nem első vagy második generációs fogamzásgátló tablettát használ, akkor minden további nélkül folytathatja a szedését természetesen orvosi kontroll mellett. A legújabb tabletták ugyanis olyan minimális hormonmennyiséget tartalmaznak, hogy több évnyi alkalmazásuk esetén sincs jelentős rizikó, sőt, bizonyos kutatások szerint, ha valaki 5 évnél tovább szedi, akkor csökkenhet a petefészek-, és méhtestrák rizikója.

Érdemes-e bevált fogamzásgátló használat esetén is időről-időre egyeztetni orvosunkkal a fogamzásgátlási lehetőségeket? Minden élethelyzetben érdemes átgondolni, hogy mire van szükségünk, éppen milyen megoldás előnyös számunkra. Az életkor előrehaladtával, egyes betegségek megjelenésével a trombózis előfordulásának valószínűsége egyre nő. Vagyis amit fiatal felnőttként használtunk, az nem biztos, hogy előnyös évek múltán is. Tanácsos időről-időre nőgyógyászunkkal átbeszélni, hogy milyen fogamzásgátló tabletta, fogamzásgátlási lehetőség a legmegfelelőbb számunkra.

Dr. Lampé Rudolf szülész-nőgyógyászSzerző: Dr. Lampé Rudolf, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tuberkulózis (tbc) Tuberkulózis (tbc)

Az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Miről ismerhető fel?

Tesztelje tudását! Tesztelje tudását!

Mit tud Ön a térdízületről? Milyen sportágak kímélik a térdet?

7 hormon, aminek a működését minden nőnek értenie kell

Az agyunk irányítja a gondolatainkat és cselekedeteinket, ám ha a szervezet belső működéséről van szó, a hormonoké a főszerep.

Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen...

Fogamzásgátlás és trombózisveszély

Egészséges fiatal nőknél a fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám...

TSH (thyreoideastimuláló hormon) - Mi a normál értéke?

A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol...

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a...

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Feromonok - Orrunknál fogva vezetnek?

Vajon ez az egyéni testszag az, amely a párokat először egymáshoz vonzotta, vagy pedig azért találják egymás illatát vonzónak, mert agyunk tudat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.