Időben felismerve gyógyítható az emlőrák

Szerző: Diagnoscan Magyarország

A mellrákkal kapcsolatban számos rizikótényezőt sikerült azonosítani. A sor várhatóan nem ér véget, a közeljövőben a tudomány fejlődésének köszönhetően újabb rizikótényezők felfedezése valószínűsíthető. (x)

Privát Diagnoscan Központok:

Mammut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 1 880 10 16 Mobil: +36 30 568 8210 E-mail:[email protected]

Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26
E-mail: [email protected]

A mellrák esetében a legfontosabb rizikótényező - mint általában a daganatok többsége esetében - az életkor. Az emlőrák kialakulásának esélye a menopauzáig (változókor, klimax) minden évtizedben a kétszeresére nő. Harmincöt éves kor alatt a betegség előfordulása nagyon ritka, a betegség által a legveszélyeztetettebbek a középkorúak.

A mellrákok egy részének kialakulása és növekedése, bizonyíthatóan függ a női nemi hormonok, elsősorban az ösztrogén jelenlététől és szintjétől. A szervezet magasabb ösztrogénszintje fokozza a hajlamot, ezáltal a női nemi működés bizonyos tényezői fokozzák a betegség kockázatát. Az átlagnál hajlamosabbak a mellrák kialakulására azok, akiknek korán (12 éves kor előtt) jelentkezett első.

De ha nem is fáj?

A mellrákos betegek mindössze 10 százalékánál fordul elő emlőfájdalom. A daganatos fájdalom jellemzően állandó, az emlő meghatározott részére korlátozódik, legtöbbször egyoldali. Ritkán a fájdalom jelentkezhet az egész emlő területén is. Megtévesztő lehet tehát, hogy az esetek 90 %-át a fájdalom és az egyéb testi tünetek hiánya jellemzi, és ezért sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a csomóknak, így későn fordulnak orvoshoz.

Az emlőrák esetében is igaz, hogy a korai felismerés fél gyógyulás! Éppen ezért nagyon fontos, hogy végezzünk rendszeres, havonkénti önvizsgálatot, és gyanú esetén ne halogassuk orvosunk felkeresését. Ugyanilyen fontos, hogy vegyünk részt az ajánlott mammográfiás szűrővizsgálatokon, melynek az a feladata, hogy a még nem tapintható folyamatot is felismerje. A korai stádiumú emlőrák jól gyógyítható, de a diagnózis késlekedése az életet veszélyezteti!

Jó gyógyulási esélyek

Ha a mellrákot nagyon korai stádiumban felfedezik, a tartós gyógyulásra 90 százalék az esély. A jól működő szűrőprogramoknak köszönhetően Magyarországon évente egyre kevesebben halnak meg a betegség következtében. Ahhoz, hogy a gyógyulási esélyek tovább javuljanak, elengedhetetlen a korai felismerés, melynek legfontosabb eszköze a röntgen-mammográfia!

A Diagnoscan központjaiban várólisták nélkül, kellemes környezetben végezheti mammográfiás szűrését. Miért várna?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Nőtt az igazolt majomhimlős esetek...

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon - tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.