Rákszűrés téma

A koraszülött gyerekekről

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-11-17 17:33
A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!

Vastagbélrák: innen kiderül, kell-e szűrésre mennie

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2018-03-24 11:25

A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma.

Magyarországon ez a növekedés kiugró: míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc. Ezzel jelenleg a második legnagyobb számban előforduló daganatos halálok hazánkban, a nem dohányzó emberek esetében pedig az első. Évente kb. 5000 beteg hal meg vastag- vagy végbélrákban.

A betegség fiatal korban ritka, a betegek száma 50 éves kor fölött nő meg. A vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, míg a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

Aggódjak, ha P3 lett a rákszűrésem eredménye?

Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász - 2018-01-12 17:25
Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra.

Méhnyakrák - Mire számíthat a nőgyógyásznál?

WEBBeteg - Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász - 2017-09-19 21:41
Rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák kialakulása megelőzhető!

Hogyan ismerhető fel idejében a mellrák?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-08-12 07:38
A nőknek ma már nagy esélyük van arra, hogy a mellrák diagnosztizálása után a megfelelő kezelést alkalmazva meggyógyuljanak, és újra teljesen egészségesek legyenek. Ehhez azonban a tumort időben fel kell fedezni.

Mit mutat a panoráma röntgen?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2017-04-22 07:38
A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

A méhnyakrák-szűrés módszerei

Medipress - 2016-11-13 21:11
A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő vizsgálatig, derül ki egy új felmérésből.
Óriási előrelépést hozna a rák diagnosztikájában, kezelésében és szűrésében, ha megbízhatóan ki lehetne mutatni a fejlődő daganatból a vérbe kerülő anyagokat. Számos laboratóriumban dolgoznak olyan vértesztek előállításán, amellyel igen korai, még kezelhető formájában lehetne felfedezni a betegséget. Az mta.hu összeállítása.

Kiváló szakmai tudásával s empátiájával nők százait menti meg

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2015-09-23 13:11
Angyali bájjal, olthatatlan tudásvággyal, segítőkészséggel, zseniális szakmai tudással, és rátermettséggel: dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász klinikai orvos immár lányok, asszonyok példaképe, s választott orvosa.

Szűrni kellene a vastagbélrákot

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2014-04-17 10:57
A kolorektális, vagyis vastag- és végbéldaganatok száma az utóbbi időben megsokszorozódott, így mára a második leggyakoribb daganatos halálokká vált. Hazánkban évente körülbelül 9000 új vastagbélrákos beteget regisztrálnak, és ugyanennyi idő alatt körülbelül 5000 beteg hal meg a betegség következtében.

Rákszűrés konyhai ecettel

MTI - 2011-10-08 23:41
A méhnyakrák korai elváltozásait egyszerű beavatkozással könnyű láthatóvá tenni és ebben az időszakban jó eséllyel kezelni is. Az Egészségügyi Világszervezet a minap jóváhagyta a szegény országokban is bárhol alkalmazható, házi szűrővizsgálatot.
A vastagbélrákkal diagnosztizált férfiaknál előrehaladottabb állapotban ismerik fel a tumort, mint a hasonló korú nőknél, ezért nemenként eltérő életkorban ajánlják a szűrést szakemberek.
A cukorbetegséget már korábban is számos szövődménnyel hozták összefüggésbe, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a rák megnövekedett kockázatát is hozzá lehet adni ehhez a listához.
A rendszeres fizikai aktivitás, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a dohányzás kerülése átlagosan 14 évvel növelheti a várható élettartamot - hangsúlyozta Szócska Miklós csütörtökön az egészség világnapja alkalmából a Normafánál tartott rendhagyó sajtótájékoztatón.

Daganatok - Miért járnak kevesen szűrésre?

Független Hírügynökség - 2010-03-13 06:32
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 865 millió forint uniós forrásból tavaly óta kommunikációs kampányt folytat, ennek keretében idén tavasszal 3 ezer szakembert és civilt képeznek ki arra, hogyan győzzék meg a lakosságot a szűréseken való részvételre.
A rendszeres szűrés ellenzői azt állítják, hogy túl sok a hibás eredmény, ami a nőket megfélemlíti, a szükségtelen szövetmintavételek és a sugárkezelés okozta megterhelés pedig önmagában is rákot okozhat.

Rákszűrés lombikbébiknek

Független Hírügynökség - 2009-04-23 11:02
Spanyolországban engedélyezték, hogy a lombikbébiprogram keretében rákszűrésnek vessék alá a beültetésre váró embriókat. Csak olyan embriót fognak beültetni, amely mentes bizonyos rákbetegség génjétől.

Nemzetközi Prosztata Nap a Debreceni Egyetemen

Független Hírügynökség - 2008-09-13 06:54
Európában és az USA-ban a férfiak között az egyik leggyakrabban észlelt rosszindulatú daganatos megbetegedés a prosztatarák. A legveszélyeztetettebbek az 50 év feletti férfiak, de a prosztata gyulladásos megbetegedése bármely életkorban előfordulhat.

P3 majd 1 hónap múlva P2 illetve tervben pajzsmirigy műtét?

Orvos valaszol - † Dr. Szalóczy Péter - 2018-11-23 11:21
Tisztelt Dr. Szalóczy Péter Doktor Úr! A következő kérdésem lenne, ez év októberében kaptam egy P3 majd novemberben másik orvosnál levett rákszűrés eredményem P2 lett, 3 hónap múlva kontroll, Ma kaptam meg a labor eredményem, ahol, Kalcium, TSH,