Laktózmentes tej - már elérhető a boltokban

Premier Kommunikációs Iroda
megjelent:

Kevesebb laktózmentes tejet fogyasztunk a nemzetközi átlagnál. Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200.000 magyar gyermeket érint a laktózérzékenység, ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani. (x)

Sok szülő a problémával találkozva inkább kiiktatja a tejet a gyerekek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium és vitaminforrást száműzik a táplálkozásból.

A gyermekkori tejcukor érzékenység tünetei

tej

Szakértők szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200.000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mivel sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően. A gyerekek még kevésbé tudják a jeleket összekötni a lehetséges okokkal, ezért a szülőknek kell odafigyelniük a tünetekre és azok fennállása esetén szakorvoshoz fordulni.

Egyen együtt a család

Az, hogy a gyermekek úgy érzik, megkülönböztetik őket társaiktól, mert nem fogyaszthatják ugyanazokat az ételeket, mint a többiek, lelki problémákhoz is vezethet. A szülők, miután kiderül, hogy valamelyik családtag laktózérzékeny, leggyakrabban elkezdenek számukra külön ételeket készíteni. Ez nem csak a mindennapokban, de olyan zsúfolt időszakban, mint a karácsony, komoly nehézséget okozhat, pedig laktózmentes tejtermékekkel egyszerre főzhetünk az egész családnak.

A laktózmentes tej nem kevesebb, hanem több

Magyarországon elsőként a Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet.

Laktózmentes tej

„Nagyon elterjedt és érthető tévhit, hogy a laktózmentes tejből valamit kivonnak, pedig ennek éppen az ellenkezője történik. A laktózmentes Magic Milk tejtermékek gyártása során – egy speciális eljárás segítségével – hozzáadjuk a tejhez azt a laktáz enzimet, amit a laktózérzékenyek szervezete nem vagy korlátozottan tud előállítani. A tejben lévő tejcukor lebontása ezáltal már a termékben megtörténik, így a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható az élelmiszermondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója. „A folyamat - az enzimes hidrolízis - során a mikroorganizmusokból kivont β-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet” – tette hozzá a szakember.

Itthon kevesebb tejet isznak a laktózérzékenyek

A Tetra Pak korábbi felmérése szerint Magyarországon alig 1% a laktózmentes tejek aránya, pedig sokan érzékenyek a tejcukorra. Ezzel szemben Ausztriában, ahol a lakosság kb. 15%-a érintett, a forgalomban lévő tejek 3%-a laktózmentes, Finnországban pedig 12% a laktózmentes tejek aránya, noha a lakosságra vetítve jóval kevesebb a tejcukor érzékenyek száma.

A laktózmentes tej mellett már túró, tejföl, joghurt, túródesszert, habtejszín, sőt, a fokozott igény miatt vajkrém egészíti ki a laktózérzékenyek étrendjét.

(Premier Kommunikációs Iroda)

Cikkajánló

Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni?

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Laktózérzékenység
A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.