Curasept - a modern szájöblögető termékcsalád

Szerző: Gyógyszerészek lapja

Az ínygyulladás és a fogszuvasodás komplex folyamat eredménye. A szénhidrátokból, fehérjékből és hámsejtekből álló lepedékben elszaporodó baktériumok savakat termelnek, amelyek ínygyulladást okoznak és károsítják a fogzománcot.(x)

Amikor az íny begyullad, vérzékeny lesz (gingivitis), súlyosabb esetben ez a gyulladás átterjed a fogágyra is (parodontitis), aminek eredményeképpen ínysorvadás alakul ki és a fogak meglazulnak. Fokozottan hajlamosak ínygyulladásra a legyengült immunrendszerűek (diabetes, haematológiai betegség, erős stressz), várandósok, dohányosok, fogszabályozót viselők, és azok, akik „elbliccelik” a szájápolást. Pedig a lepedéket vagy plakkot megfelelő fogkefével és helyes fogmosási technikával el lehet eltávolítani. Szükség esetén azonban a fogmosást hasznos lehet megfelelő hatóanyag-tartalmú szájöblögetőkkel kiegészíteni (kémiai plakk-kontroll).

A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer. Antimikrobás hatású a Gram-pozitív és -negatív, aerob és anaerob baktériumokkal szemben egyaránt. Gátolja a plakk-képződést, az ínyvérzést és a gyulladást, a szájnyálkahártyán és a fogakon megtapadva hatása 8-12 órán át érvényesül. A klórhexidin tartalmú készítmények hosszan tartó alkalmazásának lehetséges mellékhatása azonban a fogak barnás elszíneződése.

A korszerű klórhexidines CURASEPT készítményekben található ADS® rendszer csökkenti az elszíneződés kockázatát és az ízérzék-zavar előfordulását és alkoholmentes összetételüknek köszönhetően nem irritálják a nyálkahártyát.

A Curasept ADS® szájöblögetők 3-féle koncentrációban kaphatók és ezeknek indikációja más és más.

A hígabb Curasept ADS® 205 akár 6 hónapig is használható megelőző céllal. Különösen ajánlott fogszabályozót vagy protézist viselőknek.

A töményebb Curasept ADS® 212 használata 1-2 hónapig, kisebb szájsebészeti beavatkozásoknál javasolt.

A legtöményebb Curasept ADS® 220 1-2 hetes intenzív kezelésre való, nagyobb szájsebészeti beavatkozások előtt és után.

A megfelelő koncentráció kiválasztásában és az alkalmazás időtartamában kérjük fogorvosunk tanácsát.

Hasznos tanácsunk: a legjobb eredmény érdekében a CURASEPT ADS® (és más klórhexidin tartalmú) szájöblögető alkalmazásakor mindig SLS (sodium-lauryl-sulfate) mentes fogkrémmel mossunk fogat. A hagyományos fogkrémekben található SLS ugyanis gátolja a klórhexidin elnyújtott plakkcsökkentő hatását, ezért a két hatóanyag együttes alkalmazása nem javasolt.

A Curasept ADS® készítmények használata előtt kérdezze fogorvosát!

Kapható a gyógyszertárakban és webáruházunkban: www.sagerdental.hu!

(Forrás: Gyógyszerészek lapja)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szlávik: mindent meg kell tenni...

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők, sőt az intenzív osztályokon kezeltek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.