Fogászati érzéstelenítés

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Manapság az emberek többsége a fogorvosnál megélt fájdalmak miatt fél az újabb kezelésektől. Régen, elmondások alapján közel sem volt hasonló modern, fájdalommentes kezelés, mint ami napjainkban megteremthető.

Fogászati kezelést végezhetünk helyi érzéstelenítésben (lidocainnal vagy articainnal), illetve mélyaltatásban. Ez utóbbi aneszteziológus segítségével történik. Állami rendelésen TB által finanszírozva ez utóbbi kezelési forma kizárólag nagyon fiatal gyermekek, vagy fogyatékkal elők körében korhatár nélkül lehetséges. Minden más esetben, ha valaki ezt a megoldást szeretné választani, mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe magánrendeléseken. Altatás előtt szükséges egy vérkép készítése, mellkasröntgen- és EKG-vizsgálat, illetve konzultáció aneszteziológus szakorvossal.

A helyi érzéstelenítésről bővebben

Helyi érzéstelenítésre használt hatóanyagok: lidocain, articain, benzocain.

Helyi érzéstelenítésben megkülönböztethetünk alsó- és felső állcsonton végzett érzéstelenítést.

A szúrás helyét előtte egy zsibbasztó zselével (benzocain) tudjuk érzéketlenné tenni, így talán könnyebb az injekció beadása a beteg számára.

A felső fogaknál az úgynevezett áthajlásba a fogak külső felszínéhez adunk szurit, illetve a szájpadra is. A felső állcsont szivacsosabb szerkezetű, így sikeresen be tud diffundálni az anyag. Ekkor csak a terület egy adott része zsibbad el, az egész nem.

Alsó fogaknál egy műfogás segítségével a hátsó ideghez tudjuk az érzéstelenítőt injektálni. Ekkor a fél állkapocs, a nyelv egy része, és egészen az ajakzugig elzsibbad.

Az érzéstelenítők működési elve az, hogy az érzőidegek működését blokkoljuk. A célunk az, hogy a fájdalomérzetet kiiktassuk, ám ettől még a beteg nyomkodást, tapintást érezni fog, csak fájdalmat nem. Ugynais a mozgató és nyomásérző idegek működését nem blokkolja. Ezt érdemes tudni és figyelembe venni fogeltávolításkor, mert a recsegést, ropogást, nyomást fogjuk érezni, csak a fájdalmat nem.

Terhesség alatt inkább articain hatóanyagú érzéstelenítőt használunk, illetve ha valaki allergiás a lidocainra, akkor is. Várandósság idején a nem sürgős beavatkozásokat inkább a 2. trimeszter után végeztessük el.

A lidocain-allergiáról

A lidocain-allergia tünete a szikralátás, hirtelen vérnyomásesés, rosszullét, ájulás, és anafilaxia is felléphet. Ilyen esetben a rendelő személyzete azonnal mentőt hív, és a pácienst elkezdik ellátni az elsősegélydoboz segítségével. Általában a fellépő allergia nem a lidocain ellen irányul, hanem a benne található tartósítószer váltja ki.

Amennyiben önnek ismert lidocain-allergiája van, feltétlenül tájékoztassa erről a fogorvost a kezelés megkezdése előtt!

Tudnivalók azutánra, ha helyi érzéstelenítésben részesültünk fogászati kezelés során

A beadott érzéstelenítő kb. 10 perc alatt kifejti a hatását, és kezelés után még 2-3 óráig fenn fog állni a zsibbadás.

Érdemes étkezni fogászati kezelés előtt, hogy a zsibbadás elmúltáig ne legyünk nagyon éhesek, ugyanis, amíg a zsibbídás tart, nem szabad enni-inni, mert zsibbadás közben az ember el tudja harapni az ajkát vagy nyelvét, illetve a nyelés is nehéz lehet.

Esetleges mellékhatások: az érzéstelenítőben található adrenalin miatt érezhet a páciens heves szívdobogást, és az injekció beadási helye érzékeny lehet pár napig.

Tovább Gyermekek a fogorvosi rendelőben

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.