Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Szerző: Emolium

Egyes környezeti tényezők egyre több kisgyermekes családban okoznak gondot. A fűtési szezonban ráadásul a bőr könnyen kiszárad, táptalajt biztosítva ezzel a kórokozóknak. (x)

A kisgyermekek bőre vékonyabb, érzékenyebb, védtelenebb, mint a felnőtteké. Így aztán gyakori, hogy a gyermek bőre kiszárad, durva tapintásúvá válik, esetleg be is repedezik vagy hámlani kezd. A száraz bőr hajlamos a gyulladásra, az allergiás megbetegedésekre, például az ekcémára. Ezért nagyon fontos a gyermek bőrének ápolása. Megelőzésként egészséges gyermekeknél is alkalmazni kell valamilyen készítményt, amely pótolja a bőr zsírtartalmát, és megköti a vizet.

Mit kell tudni az ekcémáról?

A bőrszárazságot és a kísérő tüneteket leggyakrabban az ekcéma (atópiás dermatitis) okozza. Becslések szerint a gyermekek 22%-a küzd ezzel a megbetegedéssel. Ha a családban előfordul allergia, akkor a betegség kialakulásának valószínűsége nő az utódokban. Az atópiás betegek felénél már egyéves kor előtt jelentkeznek a tünetek.

Szerencsére az atópiás dermatitist a kis betegek fele „kinövi” felnőtt korára, ám ők a későbbiekben is érzékenyen reagálnak az irritáló anyagokra, hajlamosak lesznek például a kéz ekcémájára. Esetükben nagyobb a kockázata (többek között) az allergiás kötőhártya gyulladásnak, a szénanáthának, illetve a tüdőasztmának is.

Mi okozhatja, mit tehetünk ellene?

A betegség allergiás eredetű, de hátterében genetikai okok, pszichés, és egyéb, bőrszárazságot okozó, életmóddal összefüggő tényezők is szerepet játszhatnak. Vannak tünetmentes időszakok, de az atópiás dermatitis nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet és kell is enyhíteni. Mindenekelőtt a bőr kiszáradását kell megakadályozni, a gyulladást, és viszketést pedig csillapítani.

Fontos, hogy a tüneteket kiváltó allergéneket távolítsuk el a kicsik környezetéből. A házi poratka gyakran súlyosbítja a betegséget, ezért fontos a rendszeres portörlés, ágyneműmosás és szellőztetés, és természetesen a dohányfüstmentes környezet! A verejtékezés kedvez az ekcéma kialakulásának, úgyhogy kerüljük a kimelegedést okozó helyzeteket, pl a túlöltöztetést.

Fontos a mindennapi bőrápolás!

Ismerje meg Ön is az Emolium termékeket!

Az emolienseket általában a gyermekgyógyászok és bőrgyógyászok a száraz és érzékeny bőrű gyermekek és felnőttek napi, rendszeres bőrápolására szokták javasolni.

Többféle emoliens bőrápoló készítmény létezik: krémek, kenőcsök, fürdetőszerek, testápolók, olajok, gélek formájában.

Főleg a téli időszakban a nagy hőingadozás, a hideg okozta rosszabb keringés és a fűtött helyiségek alacsony páratartalma miatt szárazabb a bőr. A megfelelő bőrápoló készítmények alkalmazása ekcémás és nem ekcémás gyermekek esetében egyaránt fontos. Olyan összetételű anyagokra van szükség, amelyek képesek bejutni a bőr mélyebb rétegeibe.

Szerencsére már kaphatók olyan modern, bőrgyógyászok által tesztelt készítmények, amelyekben megbízhatunk. Az Emolium termékcsalád tagjai: a krémek, a testápolók, a fürdető emulzió egymás hatását kiegészítve enyhítik a gyulladást, csillapítják a viszketést, pótolják a hiányzó nedvességet. A készítmények hipoallergének, illat- és színezőanyagot nem tartalmaznak, így csecsemők és érzékeny bőrű gyermekek esetén is alkalmazhatók. Ne feledjük, az atópiás bőr ápolására a tünetmentes időszakokban is szükség van!

(Emolium)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Téli depresszió Téli depresszió

Mit tehetünk, ha tapasztaljuk a téli depresszió tüneteinek jelentkezését?

Felfázás Felfázás

Mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

Téli szünet után - Csak...

Az elmúlt hónapokban több oktatási és nevelési intézményben fertőződtek meg koronavírussal pedagógusok s az intézmények más dolgozói is.

Az ekcéma kiváltó okai és típusai

Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas. A kellemetlenségek a...

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan...

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a...

Viszketési inger, hólyagok, piros...

Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos - alapos kivizsgálás nélkül is - gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek...

Ekcéma - Számos tévhit él a...

Érdemes-e diétáznia az ekcémás betegnek? Fertőz-e a betegség? Felnőttkorban is jelentkezhet? Az ekcémával kapcsolatos tényeket és gyakori...

Ekcéma csecsemőkorban

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány egyre nő. Dr. Vincze Ildikó...

Az ekcéma ezer arca

A betegség különböző formáinak megismerése azért fontos, mert az eltérő típusú ekcémák másfajta kezelést igényelnek. Az allergiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.