Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Szerző: Emolium -Támogatott tartalom

Egyes környezeti tényezők egyre több kisgyermekes családban okoznak gondot. A fűtési szezonban ráadásul a bőr könnyen kiszárad, táptalajt biztosítva ezzel a kórokozóknak. (x)

A kisgyermekek bőre vékonyabb, érzékenyebb, védtelenebb, mint a felnőtteké. Így aztán gyakori, hogy a gyermek bőre kiszárad, durva tapintásúvá válik, esetleg be is repedezik vagy hámlani kezd. A száraz bőr hajlamos a gyulladásra, az allergiás megbetegedésekre, például az ekcémára. Ezért nagyon fontos a gyermek bőrének ápolása. Megelőzésként egészséges gyermekeknél is alkalmazni kell valamilyen készítményt, amely pótolja a bőr zsírtartalmát, és megköti a vizet.

Mit kell tudni az ekcémáról?

A bőrszárazságot és a kísérő tüneteket leggyakrabban az ekcéma (atópiás dermatitis) okozza. Becslések szerint a gyermekek 22%-a küzd ezzel a megbetegedéssel. Ha a családban előfordul allergia, akkor a betegség kialakulásának valószínűsége nő az utódokban. Az atópiás betegek felénél már egyéves kor előtt jelentkeznek a tünetek.

Szerencsére az atópiás dermatitist a kis betegek fele „kinövi” felnőtt korára, ám ők a későbbiekben is érzékenyen reagálnak az irritáló anyagokra, hajlamosak lesznek például a kéz ekcémájára. Esetükben nagyobb a kockázata (többek között) az allergiás kötőhártya gyulladásnak, a szénanáthának, illetve a tüdőasztmának is.

Mi okozhatja, mit tehetünk ellene?

A betegség allergiás eredetű, de hátterében genetikai okok, pszichés, és egyéb, bőrszárazságot okozó, életmóddal összefüggő tényezők is szerepet játszhatnak. Vannak tünetmentes időszakok, de az atópiás dermatitis nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet és kell is enyhíteni. Mindenekelőtt a bőr kiszáradását kell megakadályozni, a gyulladást, és viszketést pedig csillapítani.

Fontos, hogy a tüneteket kiváltó allergéneket távolítsuk el a kicsik környezetéből. A házi poratka gyakran súlyosbítja a betegséget, ezért fontos a rendszeres portörlés, ágyneműmosás és szellőztetés, és természetesen a dohányfüstmentes környezet! A verejtékezés kedvez az ekcéma kialakulásának, úgyhogy kerüljük a kimelegedést okozó helyzeteket, pl a túlöltöztetést.

Fontos a mindennapi bőrápolás!

Ismerje meg Ön is az Emolium termékeket!

Az emolienseket általában a gyermekgyógyászok és bőrgyógyászok a száraz és érzékeny bőrű gyermekek és felnőttek napi, rendszeres bőrápolására szokták javasolni.

Többféle emoliens bőrápoló készítmény létezik: krémek, kenőcsök, fürdetőszerek, testápolók, olajok, gélek formájában.

Főleg a téli időszakban a nagy hőingadozás, a hideg okozta rosszabb keringés és a fűtött helyiségek alacsony páratartalma miatt szárazabb a bőr. A megfelelő bőrápoló készítmények alkalmazása ekcémás és nem ekcémás gyermekek esetében egyaránt fontos. Olyan összetételű anyagokra van szükség, amelyek képesek bejutni a bőr mélyebb rétegeibe.

Szerencsére már kaphatók olyan modern, bőrgyógyászok által tesztelt készítmények, amelyekben megbízhatunk. Az Emolium termékcsalád tagjai: a krémek, a testápolók, a fürdető emulzió egymás hatását kiegészítve enyhítik a gyulladást, csillapítják a viszketést, pótolják a hiányzó nedvességet. A készítmények hipoallergének, illat- és színezőanyagot nem tartalmaznak, így csecsemők és érzékeny bőrű gyermekek esetén is alkalmazhatók. Ne feledjük, az atópiás bőr ápolására a tünetmentes időszakokban is szükség van!

(Emolium)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Bőrápolás kisokos - Mitől szép...

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc és kézfejek...

Egészséges bőr télen is

A tél jár némi kellemetlenséggel: hideg, fagy és jeges szél. Ha hazaérkezünk a hidegből, bekapcsoljuk a fűtést. Mindez a bőrnek nagy stresszt...

10 tipp a téli bőrvédelemhez

A hideg, az alacsonyabb páratartalom, a lakások fűtése különösen megviselheti a bőrünket. A szárazság mellett gyakran jelentkezik egy másik...

6 lépés a fiatalos bőrért

Dr. Pellion Szilvia, bőrgyógyász a legjobb tippekkel szolgál, a bőrápolási szokásoktól a táplálkozási tanácsokig.

5 tipp a szép és egészséges...

Ahhoz, hogy a bőrünk szép és egészséges legyen vagy maradjon, nem elég csupán a természetre bíznunk magunkat. A legfontosabb bőrápolási...

Milyen ápolást igényel a zsíros...

Kamaszkorban a legjellemzőbb, de sokan felnőttként is küzdenek a fokozott faggyúműködés miatt csillogó, olajos hatású bőr okozta kellemetlen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.