Tollrajz Dr. Koncz Tibor reumatológus szakorvosról, manuálterapeutáról

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tapasztalták már azt, ha orvoshoz kell menniük, s nem ismerik a leendő gyógyítójukat, olykor csöppnyi szorongást éreznek? Ha szerencsénk van, ez egy pillanat alatt elmúlik, miután orvosunk segítőkészen és türelmesen válaszol kérdéseinkre.

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutaDr. Koncz Tibor reumatológus szakorvos, manuálterapeuta épp ilyen hatással van a betegeire, s ettől eltérő véleményt soha sehol nem hallottam. Nem csupán kiváló és körültekintő, sokoldalú szakorvos, de a lényéből áradó béke és nyugalom, ahogy mondják, már „fél gyógyulást” eredményez.

Dr. Koncz Tibor szeretettel beszél gyermekkoráról, szüleiről, testvéreiről, gyermekeiről s a hivatásáról. Debrecenben született, de a gyógyító munkát nem a szülein keresztül szerette meg. Édesapja ugyanis agrármérnök, édesanyja tanítónő. Két húga van: Judit védőnő, Kriszta jogász.

- Nagyon összetartó, szerető családban nőttem fel. Az otthon kapott értékeket igyekszem továbbadni a gyermekeimnek. A mai napig, szinte minden hétvégén összejön a család, ami most már elég népes, ugyanis mindhármunknak három gyermeke van. Annál nagyobb az öröm, és egyre több az élmény, amit megosztunk egymással. Édesapám munkája miatt hatéves koromban Polgárra költöztünk, majd a középiskolát már a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban végeztem.

- Miként fordultál az orvosi egyetem felé, hiszen a szüleid egész más területed dolgoznak?

- Sokáig nem tudtam, mivel szeretnék foglalkozni. A biológia érdekelt leginkább, eleinte az agrárpálya vonzott, de végül az orvosi egyetemre jelentkeztem. Az első két évben, az elméleti tárgyak tanulása közben még többször elbizonytalanodtam. Amikor elkezdtük a klinikai tárgyakat tanulni, már tudtam, hogy jó helyen vagyok. Abban az időben önálló reumatológia tantárgy még nem szerepelt az oktatásban, az immunológián belül tanultunk valamennyit, de már akkor megfogalmazódott bennem, hogy szívesen foglalkoznék ezzel a szakterülettel.

- Hol kezdted a hivatásod gyakorlását az orvosi egyetem elvégzése után?

- Az egyetem után a nyíregyházi Jósa András Kórház Reumatológia Osztályán kaptam állást, de mielőtt oda kerültem, két év rezidens képzésben kellett részt vennem. Ennek meghatározó része volt az a hat hónap, amit az akkori III. Belgyógyászati Klinikán töltöttem Debrecenben. Ez arra az időszakra esett, amikor a Reumatológia Tanszék alakult. Dr. Szekanecz Zoltán, dr. Szántó Sándor és dr. Szűcs Gabriella mellett dolgoztam, akiktől rengeteget tanultam. Ezután következtek a nyíregyházi évek, amikor Varju Tibor és Bartha Attila főorvos uraktól sajátítottam el az orvosi hivatás speciális szakmai részét, leginkább ők formálták az orvosi gondolkodásomat. Nagyon sokat köszönhetek nekik, de tulajdonképpen minden nyíregyházi kollégámtól tanultam. Hálás szívvel, szeretettel gondolok rájuk a mai napig. A szakvizsga után nem sokkal, családi okok miatt visszaköltöztem Debrecenbe, az akkori VESZ Reumatológia Szakrendelésén dolgoztam, ami ugyancsak kihívást jelentett.

- A betegeid ragaszkodnak hozzád, s javasolják másoknak is, keressenek téged, ha reumatológiai panaszuk van. Mi a titkod, amivel természetesen „megnyered” a pácienseket?

- Hamar kiderült, hogy szinte bármilyen végzettségű, szociális hátterű beteggel jól szót tudok érteni. Vélhetően mindenkinek a személyiségéből fakad, hogy képes-e erre vagy sem. Szerencsére, empatikusan tudok a páciensek felé fordulni. Már kezdetben sok pozitív visszajelzést kaptam a betegektől, de képes vagyok ma is zavarba jönni, ha dicsérnek. A test és a lélek összhangjában gyakran egy érdeklődő, rövid beszélgetés is sokat segít a krónikus fájdalomtól szenvedő embernek. A nyugalom, a békés lelki állapot ellazítja a testet. Ezzel persze nincs vége a gyógyító munkának, hiszen ezt követően kezdődik az orvoslás.

Dr. Koncz Tibor szakorvosnak három gyermeke van, s mivel még iskolások, egyelőre nem tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni, ha elérkezik a döntés ideje. Van még bőven idejük eldönteni, hiszen Borbála 15 éves, s nagyon érdekődlik a természettudományok iránt, biológia-kémia tagozaton tanul, Tibor 13 éves, ő szintén a Tóth Árpád Gimnázium hatosztályos diákja, őt viszont a matematika érdekli. Julianna, a legkisebb csemete, 11 esztendős, így neki még sok ideje van a döntésig – tudom meg a büszke édesapától, aki a hivatása mellett a magánéletben a gyermekei kiegyensúlyozott, szeretetteljes, nyugodt fejlődését tartja elsődlegesnek. Úgy, ahogyan ő is megélte a családjában.

- A múlt év elején, a koronavírus-világjárvány megjelenésével szinte teljesen megszűnt beteg és orvos személyes találkozása. Ez a reumatológiai betegségben szenvedőket is megviselte, hiszen olyan fájdalommal élnek együtt, ami orvosi kezelés nélkül szinte elviselhetetlen.

- Sajnos a járvány mindenkit megvisel, és egy új életformára kellett felkészülni, „berendezkedi” a prevenció érdekében és a vírus terjedésének lassítására. Nagyon fontos a távolságtartás, a maszkviselés, a higiéniás szabályok betartása. Ezeket senki nem hanyagolhatja el, nem veheti félvállról. Nekünk, orvosoknak is a központi szabályok szerint kell eljárnunk, s minden tekintetben óvni a páciensek és a magunk egészségét.

- Ha újra korlátozások lépnének életbe, s a telefonos kapcsolatra helyeződik a hangsúly, hol találhatnak meg a betegeid?

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeuta- A Medolis Medical Centerben vagyok elérhető Debrecenben. Az egészségügyi központunkban a szigorú szabályokat betartjuk. A maszkviselés természetesen kötelező, mint mindenhol, ha orvosi vizsgálatra készül valaki. Csak előzetes, telefonos előjegyzéssel fogadunk beteget, az időpontot igyekszünk pontosan tartani, hogy ne torlódjanak össze a páciensek, s lehetőleg ne is találkozzanak egymással, épp az egészségük védelmében.

- Számos helyen olvastam, hogy a reumatikus betegségek népbetegségnek számítanak hazánkban, már a negyven éves korosztály is súlyosabb tünetekkel, betegségekkel küzd.

- A mozgásszervi betegségek valóban népbetegségnek számítanak hazánkban. Derékfájástól az emberek 80 százaléka szenved élete során legalább egy alkalommal, az osteoarthrosis (ízületi porckopás) pedig az egyik leggyakoribb rokkantsághoz vezető kórkép. Ez hatalmas fájdalommal, gyakorta beszűkült életvitellel járhat. A kezelését mindenkor a beteg adott állapotához igazítjuk. A rheumatoid arthritis, valamint a spondyloarthritisek is az ízületi gyulladás kínzó fajtái – utóbbi a gerincet érinti elsősorban – egyre nagyobb gyakorisággal fordulnak elő. Emellett számos, reumatológiai kórkép keseríti meg az abban szenvedők mindennapjait.

Leginkább a degeneratív megbetegedések gyakori előfordulása mögött állnak a civilizációs ártalmak. Az egyik legjelentősebb az elhízás. Így nagyobb terhet kell cipelni a páciensnek, valamint az elhízás olyan anyagcsere-változásokhoz vezet, ami elősegíti a porcbontást. A másik a mozgásszegény, ülő életmód és munkavégzés, ami a derék- és nyakfájdalmak, -betegségek gyakoribb előfordulásához vezet.

- Mit tehet a reumatológus szakorvos, hogy enyhítse, gyógyítsa a páciensek fájdalmait, krónikus betegségét?

- Számos terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyulladásos reumatológiai betegségek esetén elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés. Szerencsére, az utóbbi két évtizedben hatalmas előrelépés történt. Minden mozgásszervi betegség esetén nagyon fontos a fájdalom megfelelő csillapítása, ami gyógyszerrel, szükség esetén helyi injekciós kezeléssel érhető el. Fizio-balneoterápiás kezelésekkel az életminőség javítható. Szinte minden mozgásszervi betegség kezelésének része kell, hogy legyen a gyógytorna, enélkül tartós eredmény nem érhető el.

- Mikor ne húzzák az időt a betegek arra várva, hogy majd elmúlik a szenvedésük, fájdalmuk? Mi lehet az elhanyagolt reumás betegségek következménye, s milyen tünetekkel?

- A gyulladásos reumatológiai betegségeknél nagyon fontos, hogy minél hamarabb reumatológus szakorvos lássa a beteget. Ha valaki a kezein, lábain ízületi duzzanatot, fájdalmat észlel, kezeit reggelente hosszasan merevnek érzi, minél előbb forduljon orvoshoz. Így hatékonyabb lehet a kezelés, a gyógyulás esélye, s nyugalomba kerül a betegség. Néhány hónap késlekedés is jelentősen rontja a kilátásokat, a jobb életminőség reményét. Ugyancsak intő jel a szűnni nem akaró, éjszaka is jelentkező derékfájás, vagy ha valaki végtagba sugárzó fájdalmat érez, szintén érdemes orvoshoz fordulni. Ha a végtag gyengévé válik, vagy széklet-, vizelettartási nehézség jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni!

- Milyen betegségeken nem tud segíteni a reumatológus szakorvos?

- Sajnos előfordul, hogy olyan nagyfokú ízületi kopással érkezik hozzám a páciens, amikor a konzervatív kezelésektől már nem várható javulás, akkor ortopédiai műtétre kerülhet sor. Ezt mindenkor újabb vizsgálatok, képalkotó diagnosztikai felvételek készítése előzi meg. Porckorongsérv esetén, ha az végtagbénulást, vagy széklet-, vizelettartási képtelenséget okoz, nem szabad késlekedni, sürgősen idegsebészhez kell irányítani a beteget.

- A manuálterápiás gyógymódot még mindig kevesen alkalmazzák a szakorvosok közül, te viszont időben fedezted fel az ebben rejlő sikeres gyógyítási lehetőséget. Mit jelent ez a terápia, s kiknek javaslod?

- A manuálterápia a tartó-mozgásszervrendszer visszafordítható működészavarainak diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik. Kézzel végzett diagnosztikus és terápiás fogások rendszere, amit az 1950-es években Európában alakítottak ki és azóta az újabb ismeretek birtokában fejlesztenek. Funkcionális anatómián, élettani, kórélettani, biomechanikai ismereteken alapuló orvosi szakterület jött így létre. Az ízületek működészavarait a csökkent vagy fokozott mozgás jelzi. A manuálterápiát az ízületek csökkent mozgása, úgynevezett funkcionális ízületi blokk esetén alkalmazzuk. Ezek a blokkok alapos fizikális vizsgálat során fedezhetők fel, hátterükben az ízületi tok, illetve a meniscoidok „becsípődése” áll. Gyakorta a csigolyák közötti kisízületek blokkja áll a derék-, hát-, nyakfájdalom, nyaki eredetű fejfájás hátterében, amihez az izmok reflexes merevsége, fájdalma társul.

A funkcionális ízületi blokk oldásával, az izomzat és a lágyrészek szükség szerinti lazításával vagy az izmok erősítésével próbáljuk helyreállítani a gerinc és a végtagok mozgásdinamikáját, ezáltal csökkenteni a fájdalmat. Sokszor a panaszok enyhülése már az első kezelés után érezhető, általában néhány alkalom szükséges a jelentős javuláshoz, amennyiben a panaszok hátterében ízületi blokk áll. Sajnos nem minden esetben várható javulás ettől a módszertől sem. A jelentős ízületi kopás esetén nem tudunk javulást elérni ezzel a kezeléssel. Ellenjavallatot képez az akut gyulladás, ideggyöki tünetekkel járó porckorongsérv, a daganatos betegség, a hypermobilitás, a súlyos csontritkulás, a traumás eltérések.

Dr. Koncz Tibor elmondja azt is, hogy hazánkban, illetve a Tiszántúlon dr. Oláh Mihály főorvos már évtizedek óta végzi ezt a gyógyító tevékenységet. Az viszont sajnálatos, hogy kevesen foglalkoznak ezzel a szakterülettel a reumatológusok közül.

- Egyetemista koromban került a kezembe dr. Ormos Gábor könyve, amit nagy érdeklődéssel olvastam, majd egy időre feledésbe merült. Ő volt Magyarországon az első reumatológus szakorvos, aki külföldön megtanulta a manuálterápiát – folytatja dr. Koncz Tibor. – Sokat tett a módszer megismertetéséért, elfogadtatásáért. Amikor a VESZ Reumatológia Szakrendelésén dolgoztam, akkor olvastam újra a tanulmányt és döntöttem el, hogy megtanulom a módszert. Budapesten kétéves pluszképzést kellett elvégezni hozzá s a végén a Semmelweis Egyetemen sikeres vizsgát tenni. Csak orvosok és gyógytornászok jelentkezhetnek a tanfolyamra, és csak ők végezhetik ezt a tevékenységet. 2008-ban kezdtem el alkalmazni a magánrendelésemen. Később több irányzattal is megismerkedtem, Maitland- és Muligan-manuálterápia tanfolyamokon is rész vettem.

A gyógytorna szinte minden mozgásszervi betegség esetén alapvető fontosságú. A manuálterápia passzív kezelési módszer, amivel sok esetben csökkenthető a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, de önmagában nem elég. Mindig ki kell egészíteni gyógytornával, amit jó, ha gyógytornász tanít meg a betegnek egyéni foglalkozás keretében.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.