A mozgás sok mindenre orvosság, nincs olyan gyógyszer, ami helyettesítené

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A gyógytornászok (fizioterapeuták) munkájának, áldásos tevékenységének kiemelt szerepe van már a csecsemőkortól egészen időskorig az emberek egészségének megőrzésében. A tapasztalat mégis az, hogy hivatásukat, elért eredményeiket napjainkban is alábecsülik. Ezt nem csupán hazai szervezetek, szakemberek állítják, hanem a Gyógytornászok Világszövetségének korábbi állásfoglalásában is megfogalmazták.

Különös az ellentmondás, mert egy gyógytornász a megfelelő gyakorlatokra és mozdulatsorokra építve más szakterületeknél hatékonyabb munkát végezhet a már közép-, illetve időskorra kialakuló krónikus betegségek, és mozgáskorlátozottságok megelőzésében, illetve kezelésében. Nélkülük a mozgásszervi problémákat kiváltó operációk, illetve az azt követő rehabilitációk sikeressége elképzelhetetlen lenne. Hazánkban a táppénzes napok számát első helyen a krónikus mozgásszervi betegségek adják, így érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a gyógytornászokat intenzívebben bevonják a megelőzésbe, illetve az utókezelésbe. Többségük véleménye az, hogy szívesen is vállalnának plusz gyógyító munkát.

A WHO által közzétett adatok szerint a 60 év fölöttiek aránya a mozgásszervi betegségek területén minden egyéb korcsoporténál gyorsabban nő csaknem az egész világon. Nekik segíthet a gyógytornász, hogy megőrizzék egészségüket, és képesek maradjanak az önálló életvitelre. A különböző krónikus betegségben szenvedőknél is komoly javulás érhető el, ha megtanítják a betegeket, miként végezzék hatékonyan, és biztonságosan a gyakorlatokat otthonukban is.

Bizonyított tény, hogy a fizikai aktivitás javítja az ember testi-szellemi állapotát

A WHO ezért mindenkit arra ösztönöz, hogy idősebb korában se hagyjon fel a rendszeres testmozgással. Hiteles felmérések igazolják a különböző edzésprogramokban való részvétel jótékony hatását a fiatalok, középkorúak és természetesen az idős emberek egészségének szintentartására, javítására. A jobb funkcionális képességek, a nagyobb függetlenség lehetővé teszik a mozgási fájdalomtól való megszabadulást, vagy annak enyhülését, az életminőség javítását, a kevesebb betegeskedést. A mozgás minden téren az életminőség javulását eredményezheti.

Barkóczi Beáta gyógytornásszal beszélgettünk.

Ha meg kellene határoznod, hogy kit is tekinthetnek gyógytornász szakembernek a pácienseid, vajon mit mondanál?

- Saját tapasztalatomra, tanulmányaimra, hivatásomra alapozva azt mondhatom, hogy gyógytornász az a szakember, aki a mozgásszervek és a testrészek működőképességének fejlesztésén és megőrzésén munkálkodik gyermekkortól egészen időskorig. A test mozgásának és a helyes mozgás jellemzőinek magasfokú ismerete révén speciálisan képes segíteni, hogy a beteg megtartsa jó kondícióját, mobilitását és mentes legyen a kiszolgáltatottságtól, amit a mozgásszervi betegségek előidézhetnek. Elhárítjuk és kezeljük a fájdalom, a betegség és a mozgáskorlátozottság, továbbá az öregedés, és a hosszan tartó inaktivitás okozta panaszokat, de a sportolás vagy a munka közben szerzett sérüléseket is eredményesen kezeljük. Természetesen mindezt a szakorvosok által előírt, egyénre szabott egyéni vagy csoportos gyógytornával, és nem utolsósorban a víz alatti torna áldásos hatásmechanizmusával.

Milyen indíttatással kezdted épp ezen a területen tanulmányaidat?

- A gyógytornászok többéves képzés során sajátítják el az emberi szervezettel kapcsolatos tudásukat, ismereteiket, a sokféle probléma kezelésének képességét jól képzett tanároktól. Ez rendszerint egyetemi keretek között zajlik olyan színvonalon, amely lehetővé teszi, hogy a gyógytornászok a diploma birtokában önálló munkát végezhessenek. A tanulás, az újabb technikák elsajátítása, az önképzés egész életükön át tart, hogy lépést tudjanak tartani a szakterületük legújabb elméleti és gyakorlati eredményeivel. Azt viszont nem tagadhatjuk, hogy a kötelezően előírt képzések mellett minden újdonság elsajátítását betegeink érdekében önerőből kell finanszíroznunk.

- A mozgás mindig is a lételemem volt. Anyukám elmondása alapján örökmozgónak számítottam már egész kiskoromban. Általános iskolában rövid ideig kézilabdáztam is, de nem ez volt a meghatározó a hivatásom választásában. Hogy miért lettem mégis gyógytornász? Nagyon egyértelmű volt. Szolnokon dolgoztam a Szolnok megyei Mozgáskorlátozott Egyesületnél mint ápoló és gondozó. Egyik alkalommal egy sclerosis multiplexes beteget ápoltam, akit nagyon megszerettem. Amikor jött hozzá a gyógytornász, csodálattal figyeltem a közös „munkájukat”, erőfeszítésüket. Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy gyógytornász leszek. Így is történt, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskola Karán végeztem 2006-ban.

- A képzésünk számos elméleti ismeretből és sok gyakorlati órából állt, noha az utóbbit lehetett volna bővíteni. Nagyon jó oktatóim voltak, ami meghatározó alapokat adott. Szigorú anatómiai- és élettani képzést kaptunk, boncterembe jártunk, és a vizsgák sem voltak egyszerűek. Sok területen voltunk gyakorlaton, ami szintén színesítette a hivatásunk palettáját. Remek tapasztalatokat szereztünk a gyógyfürdőben, a rehabilitációs osztályokon, a kardiológiai osztályokon, a gyermek rehabilitáción, a traumatológiai és idegsebészeti részlegeken is. Végtelenül hosszú a sor. Szeretem Debrecent, boldog voltam, mikor itt találtam munkát, ami azóta sem változott, csupán az intézmény helye cserélődött alkalmanként.

Barkóczi Beáta

Mi az, amit minden gyógytornásznak kőbevésett alapszabályként kell tekintenie?

- A fokozatosság elve nagyon fontos, és az, hogy nem térhetünk el a szakorvos által adott instrukcióktól. A gyakorlatokat elővigyázatosan, a beteg állapotához alkalmazkodva kell elkezdeni, különösen a rossz kondícióban lévőknél, az idősebbeknél vagy a krónikus betegségekben szenvedőknél. Meghallgatjuk a páciens panaszait, áttekintjük a kórlapot, az orvos által engedélyezett gyakorlatsort. Biztonságos, a beteg állapotának megfelelő gyakorlatokat állítunk össze, és arra is figyelünk, milyen jelekből ismerhetjük fel, ha baj van, ha nem bírja a páciens a terápiát. A betegek részéről nagyon fontos, hogy higgyenek a gyógyulásban, abban, hogy karban kell tartani a testünket, hisz abban élnek benne. Sajnos van olyan, aki a nagy fájdalom miatt nem bírja a tornát, és olyan is, aki fájdalomcsillapítóval is, de jön, és végzi a feladatot. Ha véget ért a kezeléssorozat, betartják, hogy otthon is muszáj tornázni a saját egészségük érdekében. Egy bölcs ókori mondás szerint: „ A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást helyettesítené."

Melyek azok az alapvető betegségek, melyeken nagyban segít a rendszeres gyógytorna?

- A szakirodalomból tájékozódom én is, de a napi gyakorlat, a tapasztalat a valódi bizonyság a leírtak igazolására. A gyógytornászok által előírt gyakorlatok rendszeres alkalmazása csökkenti az elesések kockázatát, a szív- és érrendszeri betegségeket, például a szívinfarktust és a stroke-ot, a magas vérnyomást, a kopásos folyamatokat, a csontritkulást, a depressziót, a szorongásos betegségek kockázatát, javítja az egyensúlyt, az erőnlétet, a koordinációt, az ízületek állapotát, az állóképességet, a rugalmasságot, ezáltal javul a mozgás, az önállóság és az életminőség is.

Bővebben Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

Miért lehet mégis olyan gyakran hallani, hogy a krónikus fájdalommal járó porckopáson szinte semmi nem segít?

- Ez sajnos így van. A fájdalommal járó porckopás egy részét nem tudjuk egyedül orvosolni, néhány esetben nem segít a pihenés, sem egyéb csodaszer. A gyógytornász felméri a gyulladás mértékét alapul véve a reumatológus, ortopéd szakorvos, idegsebész szakvéleményét, és személyre szabott kezelést állít össze. Ez sem hoz mindenkor eredményt, hiszen az, ami elkopott, „elromlott” az emberi szervezetben, azt orvosolni kell. Nem hallgathatjuk el, hogy a fájdalommal járó porckopás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgás beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte ez csak a munkavégzés során okoz kellemetlenséget, később viszont a mindennapi életben is hátráltathatja a pácienst. A betegség lefolyása változatos, viszont az esetek tíz százalékában a gyógyszeres kezelés nem elegendő. Ilyenkor van szükség az orvosi gyógymód meghatározására, beleértve a rehabilitációt.

Hogyan van időd minden beteg kórelőzményét áttanulmányozni? Szoros munkatempóban dolgoztok

- Ez valóban így van, lazításra, pihenésre nincs lehetőségünk, de nem is ezért jövünk a munkahelyünkre. Az is igaz, hogy igen szoros a tempó, és nagy rutin, figyelem kell ahhoz, hogy egy-egy új beteg problémáját azonnal átlássuk, beleolvassunk az ambuláns lapba, és célirányosan épp az a gyakorlatsor álljon össze a gondolatunkban, ami a leghatékonyabb. A legfontosabb az állapotfelmérés, mely a beteg kikérdezésével, óvatos fizikális vizsgálatával kezdődik. Minden esetben a páciens egészét figyeljük, nézzük, nem csupán a gyógyulásra váró beteg testrészt. Épp azért, hogy tisztában legyek a beteg testi-lelki teljesítőképességével, egyéb betegségével.

A fájdalom mértékének ismerete mindennek az alapja

- A beteg állapota alapján javasolja az orvos, hogy a gyógytornászok aktív vagy passzív kezelést végezzenek. Az aktív gyógytorna során a gyógytornász beszédhanggal, pontosan meghatározott feladatok végrehajtásával irányítja a beteget, aki egyedül végzi a gyakorlatokat, így aktív izommunkával dolgozik. A gyakorlatsorokban van egy alap séma, de minden gyógytornász használja a kreativitását, így lehet színesíteni a tornagyakorlatokat, persze a beteg állapotának megfelelően. Fontosak a nyújtó gyakorlatok, nyújtózások, erősítések, egy-egy ízület átmozgatása manuálisan. Rengeteg manuális technikát használhatunk.

Ezt nevezik csoportos gyógytornának, amikor különféle eszközöket is igénybe vesznek a terápiához?

- Segédeszközöket (pl. labda, bot, gumikötél, súlyzó) az egyéni, személyre szabott gyógytornánál is használunk, de ott segítünk a betegnek, ha szükséges. A csoportos gyógytorna során többen tornáznak egyszerre, életkoruk, és állapotuk szerint is másak a páciensek. Kényelmes matracon vagy műanyag szőnyegen végzik a gyógytornász által mondott és mutatott gyakorlatokat. A passzív gyakorlatok, az ízületi zsugorodások megelőzésére, kezelésére irányulnak, ezekben a gyógytornász is részt vesz és segíti a beteget a mozdulatok kivitelezésében. Ennek a mozgásformának fontos szerepe lehet a mindennapi életben, vagyis a gyógytornász olyan mozdulatokat is megtanít, amiket a betegnek otthon, önállóan kell végeznie. Ezeket ajánlott nem elhanyagolni, épp azért, mert a rendszeres gyógytorna a gyógyulást segíti.

Közkedvelt a víz alatti, irányított gyógytorna is

- A víz alatti torna során könnyebben végzik a betegek a gyakorlatokat, mint a szárazföldön. Kétségtelen, hogy a víz alatti torna kiváló hatású a betegeink számára. A szakemberek gyakran javasolják a vízi terápiát, hiszen a vízben egyébként is könnyebb a mozgás, így a gyakorlatok kevésbé fájdalmasak. A gyógyvizekben való pihenés vagy torna ekkor különösen ajánlott, hiszen a felszívódó ásványi anyagok csak a pozitív hatást erősítik. Fontos azonban tudni, hogy a betegség gyulladásos szakaszában a gyógyfürdő nem ajánlott, sőt, ha már ezen túl vagyunk, akkor is kerüljük a forró vizet, hiszen az újabb gyulladáshoz vezethet.

Tudjon meg többet Víz alatti gyógytorna

Mi a helyzet akkor, ha operáció után érkezik a beteg a rehabilitációs kezelésekre?

- Ahol szintén széleskörűen alkalmazzuk a speciális módszereket, az a műtét utáni rehabilitáció, itt a műtéten átesett beteget az állapotának megfelelő gyógytorna segíti a felépülésében, a sérült funkciók helyreállításában. Ebben az esetben is a legkörültekintőbb gyógytorna gyakorlatokat kell összeállítanunk, tekintettel a beteg állapotára, az operáció jellegére, az esetleges fájdalmára, ezért mindent csak a fokozatosság elve alapján szabad alkalmazni. Vannak olyan páciensek, akik kevéssé bíznak úgy bennünk, mint a szakorvosukban, ezért ők külön tájékoztatást kérnek, hogy az orvos által összeállított rehabilitációs kezeléseken belül, a gyógytorna milyen jellegű lehet. Elfogadjuk, de minden kollégám kiváló szakember, és a legjobb tudása szerint gyógyít.

A fiatalok körében is gyakori a gyógytorna tantervi tornaóra helyett. Mi ennek az oka?

- A fiatalok esetén a testtartásproblémák, a gerincferdülés szorul leggyakrabban korrekcióra, amit a serdülőkori megnyúlás tovább fokoz. A számítógép előtti görnyedéstől vagy a telefonok használata során szintén kialakul egy helytelen kényszertartás, ami a gerincet, a csigolyákat alaposan megviseli. A középkorúak esetében az ülő életmód, a túlsúly, a túlzott cipekedés, a kényszertartások miatt kialakuló mozgásszervi elváltozások, gerincproblémák alakulnak ki. Nem utolsó sorban a mozgásszegény életmód, és az életkorral járó kopásos betegségek, a csontritkulás miatt van szükség gyógytornára a panaszok enyhítésére.

Mi mindenre jut időd a munka mellett?

- Magamra sajnos nem sok idő jut. Szeretnék minél több minőségi időt tölteni a kisfiammal, ami sajnos nem mindig kivitelezhető. Számomra ő jelenti a feltöltődést, és a mozgásigényemet is javarészt kielégíti. Természetesen, amikor csak tehetem, elmegyek futni és sportolni. Ez sokat jelent számomra. Nagyon várjuk a tavaszt, a napsütést, és a legjobb "társam” ebben is a kisfiam lesz, aki így szintén megélheti velem a mozgás minden örömét. Célszerű már kisgyermekkorban beépíteni a mindennapos mozgást a kicsik, majd az iskolások életébe. Imádunk a szabadlevegőn lenni, ha van lehetőségünk, kirándulgatunk a közelben, de sajnos vannak olyan helyzetek, melyek a picivel „nagyobb” álmaimnak határt szabnak. A barátaim és édesanyám nélkül szintén elképzelhetetlenek lennének a napjaim. Ők mindig mellettem álltak és állnak most is.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Balogh Mária, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Tollrajz Dr. Koncz Tibor reumatológus...

Tapasztalták már azt, ha orvoshoz kell menniük, s nem ismerik a leendő gyógyítójukat, olykor csöppnyi szorongást éreznek? Ha szerencsénk van, ez egy...

Dr. Mézes Aliz: A családom és a...

Akik ismerik dr. Mézes Aliz debreceni reumatológus adjunktusnőt, pontosan tudják, hogy kivételes hivatástudattal, rendkívüli szakmai tudással...

Nem voltam csodagyerek, így lettem...

Ötezer szülést levezető nőgyógyász, zenetudós, vitorlázó, író, novellista. Sokféle titulust aggathatnánk Dr. Szalóczy Péterre, ő mégis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.