Betegtájékoztató - Miért fontos, hogy elolvassuk?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A gyógyszer nemcsak a megvásárolt csepp, tabletta, kúp, tapasz, hanem a hozzá tartozó információ is! Információ hiányában ugyanis nem tudjuk, hogy mit, mire, hogyan, mikor alkalmazzunk. Ezeket az információkat tartalmazza a betegtájékoztató is.

A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultja állítja össze, és a gyógyszer engedélyezésekor a gyógyszerügyi hatóság hagyja jóvá. Tehát a benne található információk hitelesek.

Sajnos gyakori tapasztalat a két véglet: a beteg rögtön eldobja, vagy elolvassa és nem értelmezi helyesen.

Próbálja ki! WEBBeteg gyógyszerkereső

Mit is tartalmaz a betegtájékoztató, és hogyan értelmezzük helyesen?

 • A betegtájékoztató a gyógyszerrel kapcsolatos nagy mennyiségű dokumentáció összefoglalója a betegek vagy hozzátartozójuk számára, közérthető módon. Minden gyógyszerhez kötelező mellékelni, hazánkban magyar nyelven.
 • A gyógyszer nevét, hatóanyagát, annak mennyiségét, a segédanyagokat, mely laktózérzékenyeknek, cukorbetegeknek, vagy különböző érzékenységeknél fontos információt hordoz.
 • Milyen betegségre alkalmazandó a gyógyszer, kik szedhetik, milyen életkortól.
 • Mikor nem alkalmazhatjuk a gyógyszert, figyelmeztetéseket és óvintézkedést is tartalmaz, hogy milyen esetekben érdemes az orvosunkkal, gyógyszerészünkkel megbeszélni, hogy szedhető-e a gyógyszer más gyógyszereinkkel, vagy betegségeink mellett. (Gondoljunk itt a recept nélküli készítményekre.)
 • A recept nélküli készítményeknél pontos adagolási utasítást tartalmaz a betegtájékoztató. Míg receptköteles gyógyszereknél az orvos feladata a dózis beállítása.
 • Felvilágosítást kapunk az alkalmazás módjáról is, például hogy mikor (étkezés előtt vagy után) és mivel vegyük be.
 • Terhesség, szoptatás esetén alkalmazható-e.
 • Vezethetünk-e alkalmazása alatt autót.
 • Mit tegyünk, ha elfelejtettük bevenni a gyógyszert, vagy esetleg többet vettünk be az előírtnál.
 • Fontos figyelmeztetéseket is tartalmaz: gyermekek elől elzárandó, ha lejárt a készítmény, már ne alkalmazzuk. (A gyógyszer lejáratának időpontja nemcsak a dobozán, hanem a belső közvetlen csomagolásán is megtalálható.)

Ez is érdekelheti Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Lehetséges mellékhatások

A lehetséges mellékhatások fejezetet így is kell érteni. A forgalomban lévő gyógyszerek alapvetően biztonságosak. Fontos tudni, hogy csak olyan gyógyszer kerülhet forgalomba, melynek hatása jóval meghaladja az esetleges mellékhatásokat.

A mellékhatásokat gyakoriságuk szerint csoportosítják:

 • gyakori mellékhatások: 10 betegből legfeljebb 1-et érinthet,
 • nem gyakori mellékhatások: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet,
 • ritka mellékhatások: 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet,
 • nem ismert gyakoriságú mellékhatások.

Súlyos mellékhatások

A betegtájékoztató tartalmazza, mely súlyos mellékhatás kezdeti megjelenésekor kell azonnal abbahagyni a gyógyszer alkalmazását. (Ez a rész általában alá is van húzva, hogy fokozottan felhívja a figyelmet.) Minden mellékhatás jelentkezésénél lépjünk kapcsolatba az orvossal! Lehetséges, hogy a gyógyszer szedését módosítani kell, vagy alkalmazását leállítani. Ilyen esetben akár mi magunk is bejelenthetjük a hatóságnak – OGYÉI-nek – a tapasztalt mellékhatást, ezzel segítve, hogy minél több információja legyen a hatóságnak az adott gyógyszerről.

Fokozott felügyelet alatt álló gyógyszerek

A betegtájékoztatóban találkozhatunk egy fordított fekete háromszöggel és hozzátartozó szöveggel:

Fordított fekete háromszög,,Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll.” Akkor találkozhatunk vele, amikor például nem olyan régóta alkalmazzák a gyógyszert, korlátozott adat áll rendelkezésre az alkalmazásáról, ezért úgynevezett fokozott felügyelet alatt van. Ez nem jelenti azt, hogy a gyógyszer alkalmazása nem biztonságos. Ilyen gyógyszereknél különösen fontos azonban az esetleges mellékhatás bejelentése.

Miért érdemes elolvasni és megőrizni a betegtájékoztatót?

Mert bármikor felmerülhet bennünk valamilyen kérdés a gyógyszerrel kapcsolatban. Ilyenkor nem árt, ha hiteles tájékoztatáshoz jutunk.

Kapcsolódó cikkeink

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Keserű vagy túl nagy? Hat innovatív megoldás a gyógyszerbevétel megkönnyítésére

Laktáz enzimet tartalmazó szívószálat állítottak elő a Semmelweis Egyetem kutatói, melyet egyedülálló szimulációs módszerrel vizsgáltak. A...

Bele lehet betegedni a mellékhatásoktól való félelembe?

Előfordult már Önnel is, hogy miután elolvasta valamelyik gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, úgy érezte, hogy jelentkezett Önnél egy vagy...

Gyógyszeradagolás a beteg otthonában

Gyakori probléma otthonukban egyedül élő vagy napközben magára maradó idős betegek esetében, hogy a napi rutinfeladatokat, mint a fürdés, főzés...

Élethosszig tartó hormonkezelés?

A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat...

H1N1 vakcina - Mit ír a betegtájékoztató?

A Fluval P szuszpenziós injekció betegtájékoztatója. A H1N1 elleni oltóanyag teljeskörű betegtájékoztatóját az Országos Gyógyszerészeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.