COVID-19 elleni vakcinálás után megváltozhat a menstruációs ciklus

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai tanulmányozzák az amerikai Nemzeti Egészségintézet (National Institutes of Health) támogatásával.

Első Moderna oltására várt márciusban egy amerikai nő, amikor arra figyelt fel, hogy a közösségi médiában többen arról tárgyaltak, hogy vakcináltként, kinek mennyiben változott meg a menzesze. Volt, akinek korábban jelentkezett, bővebb, a megszokottnál fájdalmasabb lett. A 45 éves Shana Clauson elraktározva olvasmányait, ment, s beoltatta magát. Pár napra rá, megjött soron következő vérzése. Nála is korábban jött, mint várta, és jóval erősebben, mint szokott.

A Nemzeti Egészségintézet most 1,67 millió dolláros adományt utalt át 5 intézet kutatóinak, hogy keressék arra a választ, vajon valóban létezhet-e ilyen összefüggés – hozta nyilvánosságra a National Institutes of Health (NIH).

Több nő megerősítette, hogy az oltás negatívan hat periódusára

A kutatásra felkért 5 egyetemi intézet (Boston University, Harvard Medical School, Johns Hopkins University, Michigan State University, Oregon Health and Science University) várhatóan egyenként 400-500 ezer közötti résztvevőt válogat be a vizsgálatba.

Az egyéves vizsgálatba kizárólag azokat az alanyokat válogatják be, akiket még nem oltottak be – akár azért, mert még csak tervezik, akár azért, mert nem kívánnak élni a lehetőséggel. Így akarják a kutatók megállapítani, hogy esetleg bármiben változik-e a ciklus oltás után az előző állapothoz képest. „Célunk az, hogy kellő információval lássuk el a menstruálókat, főként arról, hogy mire számítsanak. Hiszen úgy tűnik, sokak számára különösen fontos lett ez a kérdés. Egy nő se számított rá, hogy menstruációs ’rendszere’ megváltozhat. És erre vonatkozóan a korai oltási vizsgálatok nem gyűjtöttek adatot” – mondja Diana Bianchi.

Ha a koronavírus oltás felvétele után megváltozik a menstruáció, ez lehet a vakcinára adott immunválasz, illetve az oltás hatóanyagának a méhre kifejtett következménye. További okok lehetnek a pandémia miatti stressz-reakciók, az életmódbeli változások, vagy akár önmagában a vírussal való megfertőződés – magyarázzák a NIH (National Institutes of Health) szakemberei.

Hozzáteszik, hogy a mai napig nem jelent meg arról tanulmány, hogy vizsgálták volna a vakcina és a menzesz közötti kapcsolatot, illetve felmutattak volna erre nézve, következtetés levonására alkalmas bizonyítékot. A koronavírus vakcina-próbák alatt arra nem kérdeztek rá kifejezetten az alanyoknál, hogy ciklusukban, a vérzés mennyiségében tapasztaltak-e bárminémű nem várt mellékhatást. E hiányosságot Diana Bianchi avval magyarázza, hogy „az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (az FDA), amikor a sürgősségi jóváhagyásról döntött, alapvetően a kritikus biztonságossági részletekre fókuszált. Márpedig, a ciklusban bekövetkező változás, mint olyan, egyáltalán nem jelent ’élet-halál’ kérdést.”

Az öt NIH tanulmány közül 3 a résztvevői sorából kizárja azokat, akik fogamzásgátlással élnek, vagy nemi hormonokat (gender-affirming hormones) szednek, mivel ezek befolyásolhatják a menzesz lefolyását és mennyiségét. A másik két – a Johns Hopkins és a Michigan állami egyetemen zajló – kutatásban viszont bevonnak olyanokat, akik hormonkezelést kapnak, mivel az elemzéshez szükség van az összehasonlításra – magyarázza Diana Bianchi igazgató.

Nem vezet meddőséghez

Itt kell megemlíteni, hogy a szülőképes korú nők körében felbukkant az a hamis félelem, hogy a koronavírus vakcinázás terméketlenséget, meddőséget okoz. A kutatók természetesen mindenkit megnyugtatnak, hogy semmiféle evidencia nem ad okot a félelemre, hogy a vakcina meddőséget okozna. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) pedig kifejezetten azt ajánlja a terhes nőknek, hogy mindenképpen oltassák be magukat.

Ez év elejétől kezdve, több menstruáló, facebook csoportot létrehozva osztja meg a nyilvánossággal, mit tapasztalnak ciklusukkal kapcsolatban beoltottként. A bejegyzéseket (a megosztott adatokat) egy a reprodukciós joggal foglalkozó antropológus professzor, Kate Clancy (University of Illinois) szerkeszti. A bloghoz több mint ezer hozzászólás érkezett a menstruációs változásokról. Ez az információs forrás is közrejátszott abban, mondja Diana Bianchi, hogy feltétlenül foglalkozni akartak végre a kérdéssel, álláspontot kialakítva a probléma előfordulása gyakoriságáról.

Egy másik, most induló nagyobb vizsgálatban dr. Laura Allen Payne mintegy 80 lány oltás előtti és utáni ciklusát fogja összehasonlítani, annak meghatározása érdekében, hogy vajon és miként hat a menzeszükre a vakcina, illetve befolyásolja-e a vele járó fájdalmaikat.

További kutatások is folynak

Három további kutatási projekt (Boston University, Johns Hopkins University, Oregon Health and Science University) együttműködve néhány menstruáció figyelő applikációval, amelyek az ehhez jóváhagyásukat adó felhasználókról, az egyének azonosítására nem alkalmas módon, adatokat fognak szolgáltatni a kutatóknak. A szülész, nőgyógyász Stacey Missmer, aki a termékenységi biológiára szakosodott (Michigan State University), a támogatás segítségével már folyamatban lévő – a meddőséggel és az endometriózissal foglalkozó – két korábbi kutatását bővíti ki, annak meghatározására, hogy vajon az oltás, a pandémia okozta stressz, a fokozott izgalmak, az aggodalom befolyással lehetnek-e a periódusra.

A koronavírus elleniek nem az első vakcinák, amelyek kapcsán panaszok érkeztek a menstruációs ciklus megváltozásáról, említi dr. Leslie Farland, epidemiológus, biostatisztikus. Az arizonai kutató itt arra utal, hogy egy tavaly publikált tanulmány szerzője arról számolt be, hogy a nemzeti vakcina biztonsági felügyeleti program: az oltási mellékhatások bejelentésére létrehozott rendszer adataiban – ahová bárki beküldheti a vakcinálás utáni tapasztalatairól szóló jelentését – a HPV vakcinálások lebonyolítása után aránytalanul megszaporodtak a reprodukciós egészségre vonatkozó panaszok között a menstruációs rendellenességekre utaló bejelentések. Az adatbázisban több mint 3.700 jelentés szerepel arról, hogy a koronavírus elleni vakcina felvételét követően a menzeszhez kötődő diszkomfort érzés, késés, rendellenesség, egyéb eltérések mutatkoztak.

Dr. Leslie Farland egy másik tanulmányra is utal: ez 1913-ra nyúlik vissza, amikor is az történt, hogy a tífusz ellen beoltott mintegy 100 nő több mint felénél az oltás felvételét követően ciklusában valamiféle zavar támadt. Tovább tartott, előbb jött meg, kimaradt, vagy a szokásosnál jóval fájdalmasabb volt. A változást tapasztalt nők közül 14 „nagyon eltérő változást” élt meg, vérzése többszörös értelemben is, több hónapon keresztül, a korábbiakhoz képest eltérő lett.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: People said the covid vaccine affected their periods. Now more than $1.6 million will go into researching it. (The Lily)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

D-vitamin hiánya a nőgyógyászatban...

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, mely hormonként is működik. Nem csak az immunrendszerünk és a csontjaink egészségéhez járul hozzá, de a...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Barátcserje-tartalmú növényi...

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen testi-lelki panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs...

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19...

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a COVID-19 fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.