Fókuszban a női rákok

szerző: Boromisza Piroska - WEBBeteg
megjelent:

November 7-én a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a nőgyógyászati daganatok megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére.

Vigyázz magadra! – a rendezvény mottója arra utal, hogy könnyebb az egészségünket megőrizni, mint azt visszaszerezni. Ám ennek az egyszerű alaptézisnek a gyakorlatba ültetése gyakran azért feneklik meg, mert a félelem miatt sokan homokba dugják a fejünket – fejtette ki a nyílt nap háziasszonya, Bulla Bianka.

A legfontosabb nőgyógyászati szűrések

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrések fontosságát, és azzal is tisztában kell lennünk, hogy a nőgyógyászt nem csak panasz esetén érdemes felkeresni. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyász főorvosa a legfontosabb vizsgálatokról beszélt.

A legfontosabb nőgyógyászati szűrések - nem csak panasz esetén

A rendezvény fővédnöke Dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár, országos tiszti-főorvos köszöntőjében méltatta a rendezvényt, hiszen „ olyan problémára fókuszál, amelynek megoldására nagy energiát kell fordítanunk annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen kielégíteni a lakosság szükségleteiből fakadó igényeket.”

„Ne féljetek!” – kétezer évvel ezelőtt született meg ez a nemes gondolat – kanyarodott vissza bevezetőhöz Kásler Miklós professzor az intézet főigazgatója. Ennek az életszemléletnek a középpontjában a szeretet áll, ebből lehet levezetni az emberhez méltó, minőségi életet. „Természetes – szólt az egybegyűlt fiatalokhoz –, hogy egészségesen akarjátok leélni az életeteket, aminek értelmet az adhat, ha a szabad akaratból fakadó döntéseitek során a rossz ellenében mindig a szépet, a nemeset választjátok.”

B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke kiemelte, hogy a nyílt nap során a hallgatóság egy nagy múltú, komoly eredményeket felmutató országos intézmény kulisszatitkaiba pillanthat be, és olyanokkal is találkozhat, akik daganatos betegségükből épültek fel, leküzdve félelmüket.

Ne félj a mammográfiától!

Kásler Miklós professzor a panelbeszélgetésben elmondta: arra a legbüszkébb, hogy az elmúlt évtizedekben olyan szellemiséget, humánus szemléletet sikerült megteremteni az intézményben, amelynek révén az ott dolgozó orvosok szeretettel, segítő szándékkal fordulnak a beteg emberek felé, hogy enyhítsék szenvedésüket, és vissza tudják adni, illetve meg tudják hosszabbítani az életüket. Az intézet több mint 160 onkológiai módszert vezetett be Magyarországon, és hat olyan kezelési modalitás van, amelyet ez az intézet alkalmazott elsőként az egész világon.

Dr. Gődény Mária radiológus professzor kifejtette, hogy a technika fejlődésének köszönhetően a radiológia eszköztára kiszélesedett, ezért ma már az orvosi képalkotás nyer egyre nagyobb teret az orvoslásban. A képalkotó vizsgálatok
jelen vannak a daganatok kimutatásában, a stádium-meghatározásban, a terápia hatékonyságának követésében és a betegség lefolyásának monitorozásában is.

A mammográfiáról sokat hallani, hogy káros, hogy sugárterheléssel jár. Ezekre a tévhitekre reagálva kifejtette, hogy a vizsgálat igen alacsony sugárterheléssel jár, és nincs káros hatása. Magyarországon több mint 15 éve zajlik országos szinten szervezett emlőszűrés, amelyre a 45-60 éves hölgyek kétévente kapnak meghívót, ám sajnos az érintettek fele sem jelenik meg a vizsgálatokon.

Petefészekciszta

A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Dr. Demjén László, nőgyógyász szerint azonban előfordulhat, hogy a ciszta olyan nagyra nő, hogy elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás.
Petefészekciszta? A szűrés elengedhetetlen!

Dr. Varga Szilvia sugárterapeuta főorvos azok megnyugtatására, akik tartanak a sugárkezeléstől, elmondta, hogy a radioterápia igen modern gépekkel, CT-alapú tervezéssel és számítógép által vezérelten történik, aminek köszönhetően a kezelés igen biztonságos. Alkalmazása során előfordulhatnak mellékhatások, ám megfelelő bőrápolással jól uralhatók.

Dr. Szentes Tamás országos tiszti-főorvos hozzátette, hogy elsődleges népegészségügyi prioritás a daganatos betegségek kialakulásának megelőzése, illetve korai stádiumban történő felfedezése. Az elsődleges prevenció lényege az egészséges életmód, amellyel megelőzhető a rák kialakulása. Ki több, ki kevesebb genetikai kockázatot – öröklött hajlamot – hordoz, ám mindenkinek oda kell figyelnie magára, és élnie kell az állam által biztosított szűrés lehetőségével. Felhívta a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák kialakulásának hátterében az ún. humán papillomavírus fertőzés áll, amely ellen 90 százalékos védettséget nyújt a jelenleg kampányoltás keretében hozzáférhető HPV vakcina. Dr. Sárosi Zsuzsanna nőgyógyász hangsúlyozta, hogy a XXI. században a méhnyakráknak egyáltalán nem lenne szabad előfordulnia, hiszen a szűrőmódszer teljes mértékben kifejlesztett és mindenki számára elérhető. A szűrésen való részvételi arány Magyarországon mindössze 37 százalék, miközben minden évben 1200-1300 új méhnyak-daganatot ismernek fel!

Dr. Mátrai Zoltán emlősebész szerint a tények azt mutatják, hogy a Magyarországon élő nőknek 1:10 az esélye az emlőrákra. A Daganatsebészeti Központ főorvosa elmondta, hogy az országban először az Országos Onkológiai Intézetben alakítottak ki egy nyugati mintájú emlősebészeti osztályt , ahol az onkoplasztikai ellátás rendszerszintűvé válhatott, azaz a betegek szép, új mellet kapnak. Arra kérte a jelenlévő fiatal lányokat, hogy szánjanak öt percet az önvizsgálatra, váljon ez a tevékenység olyan természetessé az életükben, mint a napi tisztálkodás. Gondoljanak családjuk nőtagjaira, és kérdezzék meg tőlük: elmentek-e a szűrővizsgálatra. Az emlőszűréssel ugyanis látványosan csökkenthetők a mellrák halálozási mutatói: a jó részvételi aránynak köszönhetően Hollandiában 70, Írországban 40 százalékkal csökkent az emlőrák okozta halálozás!

Dr. Rubovszky Gábor belgyógyász-onkológus főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az kemoterápia mellékhatásaitól való félelem miatt egyesek inkább a médiában reklámozott „csodaszerekhez” folyamodnak, amelyek hatásosságát és biztonságosságát azonban semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, a késlekedés pedig emberéletet követelhet.

Ne hagyd ki a mell önvizsgálatát!

A rendezvény második blokkja rendhagyó divatbemutató indította- Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna vezetésével- bizonyítva, hogy a mellrák legyőzhető. A mosolygós modellek – koruktól és testsúlyuktól függetlenül – a nyilvánosság előtt vállalták a betegségüket és azt, hogy nők akartak és tudnak maradni mellműtét után is. Többeket a kilencvenes évek elején operáltak, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a rákot 20-30 évvel a diagnózis és a műtét után is túl lehet élni. Dr. Újhelyi Mihály sebész elmondta, hogy mivel a daganat a két szűrővizsgálat közötti időszakban is kifejlődhet: fontos, hogy minden nő havonta megvizsgálja magát, és ha addig nem tapasztalt, idegen dolgot érez a mellében, azonnal forduljon orvoshoz, és ne dőljön be az interneten olvasható álhíreknek!

Az önvizsgálat lépéseit plakáton és szórólapokon mutatta be a rendezvényen kiállító Mellrákinfo Egyesület, melynek vezetője, Halom Borbála maga is átesett a mellrákon. A napokban ünnepelte, hogy az intézetben megszabadították a ráktól, öt éve gyógyult, ez a dátum pedig mérföldkő egy daganatos beteg életében. Egyesülete olyan önkéntesekből áll, akiknek célja, hogy minél több nőnek segítsenek átvészelni a betegséget az első sokkoló pillanattól kezdve egészen a rehabilitációig.

Elhangzott, hogy az Országos Onkológiai Intézetben indult meg hazánkban elsőként a korszerű emlőrekonstrukció Dr. Gulyás Gusztáv professzor vezetésével. Jó hír, hogy az emlőműtétek során a sebészek mindig az emlő eredeti formájának tökéletes helyreállítására törekednek, és a másik mell szimmetrizációját is elvégzik.

Mellrák

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.
Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

Patay Gyöngyi emlőterápiás nővér, főnővér arra buzdította a középiskolásokat, hogy a szexuális élet megkezdésekor minden lány vizsgáltassa meg magát nőgyógyásszal, és a fogamzásgátló tablettát ne mással írassa fel. Dr. Kelemen Péter Bertalan sebész főorvos rámutatott, hogy napjainkban sok fiatal lány él az esztétikai műtét lehetőségével. Fontos tudni: tévhit, hogy az implantátummal élőknél nem szükséges a mammográfia, illetve az ultrahangos vizsgálat. Hangsúlyozta, hogy az emlősebészet az egyre kevésbé radikális beavatkozások irányába mozdult el, célja az emlőmegtartó műtétek 80 százalékos arányának az elérése.

Dr. Kulcsár Tamás nőgyógyász-onkológus főorvostól megtudhattuk, hogy a petefészekrák az ötödik legnagyobb halálok: több halálesetért felelős, mint az összes többi nőgyógyászati daganattípus együttvéve!

A Magyarországon évente 1400 nő halálát okozó petefészekrák speciális ultrahang képet mutat, ezért felismerésében alapvető eszköz az ultrahang vizsgálat. Mivel a daganat progressziója gyors, évente egyszer érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. A tünetek – kismedencei fájdalom, puffadás, székelési problémák, gyakori vizelési inger, alhasi telítettség érzés – jelentkezése esetén pedig haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Koncz Zsuzsanna klinikai szakpszichológus kiemelte a stressz szerepét, ami a daganatos megbetegedések egyik rizikófaktorának tekinthető. Ezért célszerű megtanulni a stressz kezelését, amelynek módja lehet például a testmozgás és a különböző relaxációs technikák, de még a természetjárás és minden építő jellegű közösségi program is.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Boromisza Piroska

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.