Petefészekrák: vérvétel és ultrahang együtt jobban kimutatja

MTI
megjelent:

Vérvétel és ultrahang együttes alkalmazásával a lehető legkorábbi és kezelhető stádiumban kimutatható a halálos petefészekrák egy szerdán közzétett brit tanulmány szerint.

Egy nagyszabású kutatás során 200 ezer 50-70 év közötti nőt vontak be 2001 és 2005 között Nagy-Britanniában. A vizsgálatban ötvenezer nő esetében csak ultrahangot alkalmaztak, a másik ötvenezer esetében a CA125 tumormarkert vizsgáló vérvételt végeztek, és ha az rendellenességet mutatott ki, ultrahanggal is vizsgálták a pácienst. Százezer ember nem vett részt semmilyen szűrésen.

A csak ultrahangos vizsgálatok esetében mintegy 75 százalékos volt a betegség kimutatása, s amikor a kettős módszert alkalmazták, ez 89 százalékra emelkedett. A megbetegedések több mint felét a korai első vagy második szakaszban észlelték, amikor a rák még nem terjedt el nagyon és bizonyos esetekben gyógyítható volt.

Mivel jelenleg nem létezik jó módszer a petefészekrák kimutatására, egy megbízható szűrési teszt sokak életét mentheti meg - írták a tanulmányt jegyző University College London munkatársai, Ian Jacobs és Usha Menon a Lancet Oncology szaklapban.

Jacobs és Menon rámutatott arra, hogy mind a vérvizsgálat, mind pedig a hüvelyen keresztüli ultrahangvizsgálat sokat korszerűsödött az elmúlt években, és manapság sokkal hasznosabb információkat nyújt az orvosoknak.

Mivel a petefészekrák alig jár tünetekkel, gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor túl késő, ezáltal csekély a túlélési arány.

A betegség évente mintegy 100 ezer halálos áldozatot szed, ám ha időben diagnosztizálják, a betegek 90 százaléka megmenthető.

(MTI)

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.