A nyugtalan láb szindróma az alvását is tönkreteheti

szerző: Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus - JóAlvás Központ
frissítve:

Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely az alvászavar egyik oka lehet. A becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érintő problémáról dr. Vida Zsuzsanna szomnológus főorvos beszélt.

Egy szindróma az alvászavar mögött?

A nőknél nagyobb arányban jelentkező probléma nem tartozik a könnyen beazonosítható és kezelhető alvási rendellenességek közé, hiszen nem olyan feltűnő, mint például a horkolás. A nyugtalan láb szindrómások maguk is nehezen tudják leírni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat.

A legjellemzőbb tünet, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik.

A tünetek megjelenése napszaki ingadozást mutat. A reggeli időszakban általában nem jelentkeznek a tünetek, azonban a nap folyamán egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak legintenzívebbé, megakadályozva a pihenést, alvást.

Mivel a beteg nem tud nyugodtan ülni, feküdni, már az esti pihenés, például a tévénézés is meghiúsulhat, gyakori és jellemző panasz az elalvási zavar, amikor forgolódik, „nem találja a helyét” az érintett. A nyugtalan láb szindrómában emellett károsodik az alvás szerkezete, csökken a fiziológiás mélyalvás mennyisége, és előbb-utóbb állandósul az alvászavar. Ennek következménye a napközbeni fáradtság, álmosság, a mindennapi teljesítőképesség csökkenése, figyelem-, és memóriazavar, koncentrálóképesség csökkenése.

Amennyiben a probléma nappal is jelentkezik, különösen erős stresszt okozhat, hiszen az ilyen betegek nem tudnak hosszabb időn át nyugodtan ülni. Ennek akár az is lehet a következménye, hogy nem vállalnak pl. hosszabb utazásokat, különösen repülőgéppel nem, ami akár a munkájukat is korlátozhatja.

A mielőbbi felismerés és kezelés érdekében minden esetben alvásspecialista (szomnológus) neurológust ajánlatos felkeresni, hiszen a tünetek megszüntetésével jelentős életminőség javulás érhető el.

Kapcsolódó Az alvás kóros állapotai | Az alvászavarok további típusai

Kiket érint?

Mivel a nyugtalan láb szindróma pontos kiváltó oka és létrejöttének mechanizmusa még nem ismert, csupán megfigyelések, tapasztalatok útján lehet megnevezni néhány tényezőt, amely növeli a gyakoriságot.

  • A betegség egy része genetikai eredetű, generációkon keresztül öröklődik, gyakori a családi halmozódás.

  • Nőknél a terhesség alatt jelentkezhet, és általában a szülés után meg is szűnik.

  • Gyakran társul vashiányos vérszegénységhez, ennek rendezése a tüneteket enyhíti.

  • A másodlagosan kialakuló szindróma hátterében állhat még a vesebetegség, a Parkinson-kór, a cukorbetegség, továbbá egyes reumatológiai betegségek.

A megoldás kulcsa a pontos diagnózisra épülő kezelés

- A szindróma és az alvászavar megszüntetése felé vezető első lépés a pontos diagnózis felállítása. A beteg panaszainak pontos kikérdezése, a kísérőbetegségek ismerete, fizikális vizsgálat alapján nagy valószínűséggel felállítható a diagnózis, azonban gyakran van szükség alváslaboratóriumi kivizsgálásra, melynek során az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket tudjuk regisztrálni – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus.

- Amennyiben másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése szükséges. Ha kimutatható, meg kell szüntetni a vashiányt, rendezni kell a cukorbetegséget, és ajánlatos lemondani a cigarettáról, az alkoholról és az élénkítő szerekről. A rendszeres testmozgás is hozzájárulhat a probléma csökkenéséhez és az alvás kiegyensúlyozottabbá válásához.

Amennyiben az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szintén neurológus, szomnológus feladata.

Részletesen A nyugtalan láb szindróma tünetei és kezelése

Az alvás szakaszai

Non-REM fázis

  • Lassú hullámú alvás
  • vérnyomás, szívfrekvencia, légzés csökken
  • testhő, izomtónus csökken
  • 4 stádiuma van (1. stádium: szendergés, a 4. stádium a mély alvás)

REM fázis

  • „Rapid eye movement” (gyors szemmozgás)
  • Paradox gyors hullámú alvás
  • Szívfrekvencia, vérnyomás, légzés, metabolikus arány nő
  • Ekkor álmodunk, ekkor történik az erekció
  • Az izom teljesen ellazul, de izomrángás (myoclonus) jelentkezhet.

Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológusJóAlvás Központ
Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus

Cikkajánló

Nyugtalan láb
A nyugtalan láb szindróma (szakirodalomban RLS, restless legs syndrome) az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. A lakosság 2-5 százalékának, az idősebb korosztály 10 százalékának az éjszakai nyugalmát teszi tönkre ez a tünetegyüttes.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.