A magassarkú megváltoztatja a vádlit?

Medipress
megjelent: 2010.07.28.

Azoknál a nőknél, akik magas sarkú cipőben vannak nap mint nap, lábfájás jelentkezhet, méghozzá nem is kis mértékű!

A rendszeres magassarkú viselés változásokat idéz elő a vádli izomzatában és az inakban, tájékoztat egy nemrégiben megjelent tanulmány. A dolog odáig megy, hogy ezek a nők tényleg kényelmetlenül érzik magukat, ha tűsarok nélkül sétálnak.

A magassarkú viselés szokása a vádli izomrostjainak megrövidülését okozhatja, és az Achilles-ín, amely a vádli izmait a csonthoz rögzíti, merevvé válik és megvastagszik. Míg ez a beállítás nem okoz gondot alátámasztott sarkak esetén, a lapos sarkú cipőben állás vagy járás kényelmetlen lehet, mivel az izom és az ín a megszokott mozdulatokra törekszik. „Ilymódon a rendszer adaptálódik az új pozícióhoz,” – mondja Marco Narici, az angliai Manchester Metropolitan University tudományos kutatója. „Mikor magassarkút viselnek, az izmok kényelmesebben érzik magukat.” Az eredményeket az Experimental Biology július 16-i számában közlik.

Izommmérés

Mikor az ember magas sarkú cipőbe bújik, a térdek megemelkednek és a vádliizomzatot megrövidült (összehúzódott) helyzetben tartják. A tudósok előtt ismeretes tény, hogy amikor az izom összehúzott állapotban van huzamosabb ideig – például mert be van gipszelve –, az valóban rövidebbé válik, mondja Narici. Narici kíváncsi volt arra, vajon az állandóan viselt magassarkú okozhat-e izomrövidülést?

Három hiba, amivel többet árt magának, mint hinné

Mennyit mozog egy héten? Milyen fotelből nézi a TV-t? Van magassarkú cipője? Milyen párnán alszik? Apró hibák, melyek súlyosabb következményeket okozhatnak, mint hinné. Ügyeljen az egészségére!
Három hiba, amivel többet árt magának, mint hinné>>

"Azt gondoltam: a magas sarkú cipőt viselő nők kísérletet végeztek nekünk anélkül, hogy tudatában lettek volna – így az összes teendőnk csak annyi volt, hogy összetoborozzuk és teszteljük őket" – mondta a LiveScience-nek nyilatkozva. Hozzá tehetjük, van erre egy anekdotikus bizonyíték az 50-es évekből, miszerint a titkárnők kényelmetlenséget éreztek, amikor levetették magassarkúikat és mezítláb jártak – mondja Narici. Ez megint azt sugallja, hogy a folytonosan viselt magassarkú változásokat idézhet elő.

A vizsgálatban részt vevő 11 nő (átlagéletkoruk 43 év) legalább 5 cm, vagy annál magasabb sarkú cipőt viselt heti öt napon át, két éven keresztül, vagy tovább. A kísérleti személyek nagy többsége kényelmetlenségről számolt be, mikor mezítláb kellett állniuk. A kísérletnek volt kontrollcsoportja is, 9 nő, akik nem rendszeresen viseltek magas sarkú cipőt.

A vádli izomzatának hossza - Hatással van rá a magassarkú?

Narici és kollégái először megmérték a hölgyek vádli izomzatát, egy MRI készülék segítségével, azonban semmilyen eltérést nem találtak a két csoport izomtömegében. Végül ultrahang vizsgálattal mérték a vádli izomrostjainak hosszát, és azt találták, hogy a magassarkút viselőké 13 százalékkal rövidebb, összehasonlítva a kontrollcsoport eredményével.

A magassarkú cipő hátrányai

Átlagosan naponta 8-10 ezer lépést teszünk meg , s minden egyes lépésnél a testsúly 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez a testsúly 3-4-szerese. Képzeljük el, ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek van kitéve, milyen lehet annak a hatása, mikor az egész testsúly a lábujjakra nehezedik, ahelyett, hogy az egyenletesen szétoszlana az egész talpon! Lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütyök, kalapácsujj, térdfájás, hátfájás, fejfájás. Mi a közös bennük? Mindet a magas sarkú cipő viselése okozza.
A magassarkú cipő hátrányai>>

A rövidebb izomrostok hatással vannak arra is, hogyan „dolgoznak” az izmok: a rövidebb izomrost kevesebb erőt fejt ki, és kevésbé hatékonnyá teszi a gyalog járást ezeknél a nőknél.

Az Achilles-ín vizsgálata megmutatta, hogy a magassarkút viselők inai vastagabbak voltak, és így merevebbek is, mint a lapos sarkút viselőké. A vastagabb inak ellensúlyozzák a rövidebb izomrostokat, és ezáltal teszik lehetővé a normális működést - mondja Narici.

De nemcsak a magassarkú az egyetlen rizikós lábbeli. Egy független kísérlet 2008-ban kimutatta, hogy az állandó strandpapucs hordás is megváltoztatja a járást. A tartás elemeinek apró megváltozása problémákhoz vezethet, mert fájdalmat okoz a talp, sarok és boka táján.

Kukába a magassarkúval?

Narici szerint az eredmények nem jelentik azt, hogy a nőknek le kéne mondani a magassarkú viseléséről.

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája
A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

De azt ajánlja, hogy végezzenek nyújtó gyakorlatokat egy magas sarkakon eltöltött nap után, hogy megelőzzék az izomrostok rövidülését. Jelenleg Narici és kollégái azt vizsgálják, kevésbé hatékony-e a futás a megvastagodott Achilles-ín esetén.

Ezt a munkát Narici és munkatársai, Robert Csapo (Bécsi Egyetem), és Olivier Seynnes, valamint Costis Maganaris (Manchesteri Egyetem) végezték. A kutatást a Manchesteri Egyetem és a Bécsi Egyetem finanszírozták.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Inkontinencia kisokos Inkontinencia kisokos

Igaz vagy hamis? Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Elváltozások a körmön Elváltozások a körmön

Mi vezethet a köröm külső megjelenésének elváltozásához?

A szépség ára - gerincproblémák, bütyök, kalapácsujj és magas sarkú cipellő

Szokott-e fájni a dereka? Megfigyelt-e bütyköt, egymásra csúszó, esetleg elemelkedő lábujjakat, tyúkszemet a lábfején? Gyakran visel magas sarkú...

A magas sarkú cipők átka - Mit nevezünk terpeszlábnak?

Lábaink a testünk legjobban igénybe vett részei, teherviselő mozgásszervek, az egész testsúlyunkat hordozzák. A test súlya álláskor normál...

Magassarkú cipővel a jobb szexért

A legalább öt centi magas sarokkal rendelkező cipő közvetve elősegíti a jobb szexet, ugyanis erősíti a szeretkezésben fontos szerepet játszó...

A magas sarkú cipő hátrányai

Lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütyök, kalapácsujj, térdfájás, hátfájás, fejfájás. Mi a közös bennük? Mindet a magas sarkú cipő viselése...

Az Achilles-ín gyulladása

Annak ellenére, hogy az Achilles-ín a legnagyobb az emberi testben lévő inak közül, meglepően sérülékeny, a leggyakrabban elszakadó ín. A futók...

Nem csak Achilles-nek sebezhető

A sarokfájdalom igen kellemetlen tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa, sportorvosa...

Öt centi a határ - A magas sarkú cipő veszélyei

Az öt centiméternél magasabb cipősarok – a cipő gyakori viselése esetén – a vádli rövidüléséhez vezethet. Brit női szakszervezetek rögtön...

Három hiba, amivel többet árt magának, mint hinné

Mennyit mozog egy héten? Milyen fotelből nézi a TV-t? Van magassarkú cipője? Milyen párnán alszik? Apró hibák, melyek súlyosabb következményeket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.