A magassarkú megváltoztatja a vádlit?

Medipress
megjelent:

Azoknál a nőknél, akik magas sarkú cipőben vannak nap mint nap, lábfájás jelentkezhet, méghozzá nem is kis mértékű!

A rendszeres magassarkú viselés változásokat idéz elő a vádli izomzatában és az inakban, tájékoztat egy nemrégiben megjelent tanulmány. A dolog odáig megy, hogy ezek a nők tényleg kényelmetlenül érzik magukat, ha tűsarok nélkül sétálnak.

A magassarkú viselés szokása a vádli izomrostjainak megrövidülését okozhatja, és az Achilles-ín, amely a vádli izmait a csonthoz rögzíti, merevvé válik és megvastagszik. Míg ez a beállítás nem okoz gondot alátámasztott sarkak esetén, a lapos sarkú cipőben állás vagy járás kényelmetlen lehet, mivel az izom és az ín a megszokott mozdulatokra törekszik. „Ilymódon a rendszer adaptálódik az új pozícióhoz,” – mondja Marco Narici, az angliai Manchester Metropolitan University tudományos kutatója. „Mikor magassarkút viselnek, az izmok kényelmesebben érzik magukat.” Az eredményeket az Experimental Biology július 16-i számában közlik.

Izommmérés

Mikor az ember magas sarkú cipőbe bújik, a térdek megemelkednek és a vádliizomzatot megrövidült (összehúzódott) helyzetben tartják. A tudósok előtt ismeretes tény, hogy amikor az izom összehúzott állapotban van huzamosabb ideig – például mert be van gipszelve –, az valóban rövidebbé válik, mondja Narici. Narici kíváncsi volt arra, vajon az állandóan viselt magassarkú okozhat-e izomrövidülést?

"Azt gondoltam: a magas sarkú cipőt viselő nők kísérletet végeztek nekünk anélkül, hogy tudatában lettek volna – így az összes teendőnk csak annyi volt, hogy összetoborozzuk és teszteljük őket" – mondta a LiveScience-nek nyilatkozva. Hozzá tehetjük, van erre egy anekdotikus bizonyíték az 50-es évekből, miszerint a titkárnők kényelmetlenséget éreztek, amikor levetették magassarkúikat és mezítláb jártak – mondja Narici. Ez megint azt sugallja, hogy a folytonosan viselt magassarkú változásokat idézhet elő.

A vizsgálatban részt vevő 11 nő (átlagéletkoruk 43 év) legalább 5 cm, vagy annál magasabb sarkú cipőt viselt heti öt napon át, két éven keresztül, vagy tovább. A kísérleti személyek nagy többsége kényelmetlenségről számolt be, mikor mezítláb kellett állniuk. A kísérletnek volt kontrollcsoportja is, 9 nő, akik nem rendszeresen viseltek magas sarkú cipőt.

A vádli izomzatának hossza - Hatással van rá a magassarkú?

Narici és kollégái először megmérték a hölgyek vádli izomzatát, egy MRI készülék segítségével, azonban semmilyen eltérést nem találtak a két csoport izomtömegében. Végül ultrahang vizsgálattal mérték a vádli izomrostjainak hosszát, és azt találták, hogy a magassarkút viselőké 13 százalékkal rövidebb, összehasonlítva a kontrollcsoport eredményével.

A rövidebb izomrostok hatással vannak arra is, hogyan „dolgoznak” az izmok: a rövidebb izomrost kevesebb erőt fejt ki, és kevésbé hatékonnyá teszi a gyalog járást ezeknél a nőknél.

Az Achilles-ín vizsgálata megmutatta, hogy a magassarkút viselők inai vastagabbak voltak, és így merevebbek is, mint a lapos sarkút viselőké. A vastagabb inak ellensúlyozzák a rövidebb izomrostokat, és ezáltal teszik lehetővé a normális működést - mondja Narici.

De nemcsak a magassarkú az egyetlen rizikós lábbeli. Egy független kísérlet 2008-ban kimutatta, hogy az állandó strandpapucs hordás is megváltoztatja a járást. A tartás elemeinek apró megváltozása problémákhoz vezethet, mert fájdalmat okoz a talp, sarok és boka táján.

Orvosszemmel a magassarkú cipőről

Lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütyök, kalapácsujj, térdfájás, hátfájás, fejfájás. Mi a közös bennük? Mindet a magas sarkú cipő viselése okozza.
A magassarkú cipő hátrányai

Kukába a magassarkúval?

Narici szerint az eredmények nem jelentik azt, hogy a nőknek le kéne mondani a magassarkú viseléséről.

De azt ajánlja, hogy végezzenek nyújtó gyakorlatokat egy magas sarkakon eltöltött nap után, hogy megelőzzék az izomrostok rövidülését. Jelenleg Narici és kollégái azt vizsgálják, kevésbé hatékony-e a futás a megvastagodott Achilles-ín esetén.

Ezt a munkát Narici és munkatársai, Robert Csapo (Bécsi Egyetem), és Olivier Seynnes, valamint Costis Maganaris (Manchesteri Egyetem) végezték. A kutatást a Manchesteri Egyetem és a Bécsi Egyetem finanszírozták.

Rossz szokások

Mennyit mozog egy héten? Milyen fotelből nézi a TV-t? Van magassarkú cipője? Milyen párnán alszik? Apró hibák, melyek súlyosabb következményeket okozhatnak, mint hinné. Ügyeljen az egészségére!
Három hiba, amivel többet árt magának, mint hinné

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
Orvostkeresek Egészségmagazin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.