A magas sarkú cipő hátrányai

KamaszPanasz
megjelent:

Lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütyök, kalapácsujj, térdfájás, hátfájás, fejfájás. Mi a közös bennük? Mindet a magas sarkú cipő viselése okozza.

A lábfejet 26 fő csont, 33 ízület, 107 ízületi szalag, és 19 izom, valamint ín alkotja. Nem véletlen, hogy Leonardo Da Vinci a mérnöki munka mesterműveként jellemezte az emberi lábfejet, melynek a feladata, hogy egyensúlyban tartson bennünket bármilyen talajon, akár futunk vagy gyalogolunk.

Átlagosan naponta 8-10 ezer lépést teszünk meg , s minden egyes lépésnél a testsúly 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez a testsúly 3-4-szerese. Képzeljük el, ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek van kitéve, milyen lehet annak a hatása, mikor az egész testsúly a lábujjakra nehezedik, ahelyett, hogy az egyenletesen szétoszlana az egész talpon!

A magas sarkú cipő viselése feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Márpedig ha a talpak ízületei nem működnek megfelelően a magas sarkú cipő viselése miatt, a test többi részének kell kompenzálni, ami azt jelenti, hogy azokra is nagyobb terhelés jut.

Ezért is van, hogy a magas sarkú cipő viselése közben a nyaki izmok megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, s mindez krónikus fejfájást eredményez.

Nem véletlen az sem, hogy a nőknél négyszer gyakoribbak a lábbetegségek, mint a férfiaknál!

Káros hatások

A lábproblémák kezelése

A kalapácsujj kezdeti állapotban lábujjsín viselésével helyrehozható, mivel az visszahúzza a nagylábujjat az eredeti helyzetébe. Fontos a boltozatot tartó izmok megerősítése lábtornával.
A bütyök kezelését a műtét jelenti, ahol a keletkező csontkinövést levésik, a nagylábujj hibás állását korrigálják.

A magas sarkú cipő megemeli a sarkat, ezzel a test gravitációs központja eltolódik. Ennek ellensúlyozására az alsó hátszakasz meghajlik, mire a gerinc addigi helyzete is megváltozik, nyomást gyakorolva a hát és nyak idegekre, állandó fejfájást okozva.

Achilles-ín-fájdalom. Az Achilles-ín is jelentősen sérül. A sarok megemelésének hatására megrövidül, s később a kinyújtása, a lapos sarkú cipőre való ismételt áttérés fájdalmas lehet.

Bütyök (ami nem más, mint a nagylábujjon jelentkező fájdalmas csontkinövés) és kalapácsujj (mikor a nagylábujj a kisujjak felé meghajlik, miközben az alapperc jellegzetesen kitüremkedik) alakul ki. A szűk cipők szorítása ezt tovább erősíti, a nagylábujjak ficamszerű elmozdulásához vezetve.

További kellemetlen hatások a térd osteoarthitis (degeneratív ízületi elváltozás), metatarsalgia (krónikus lábpközépcsont-fájdalom), benőtt köröm.

Hogyan előzhető meg a lábfájás?

  • Ha csak nem muszáj, ne hordjon magas sarkú cipőt! Tartogassa a különleges alkalmakra, a mindennapokra pedig viseljen kényelmes cipőt!
  • Ne hordjon hátrész nélküli cipőt, mert ez járás közben a lábujjakat begörbítésre, „kapaszkodásra” kényszeríti, további deformációt okozva.
  • Mindig délután menjen cipőt vásárolni! A nap folyamán a láb mérete egy kicsit megnő, s így a délután vásárolt cipő, biztosan kényelmes lesz a nap bármely szakában.
  • Mindkét lábra próbálja fel a cipőt, mert előfordulhat, hogy egyik valamivel nagyobb, mint a másik.
  • Felváltva viseljen magas és lapos sarkú cipőt!
  • A szandálok vékony pántjai szoríthatják a bokát vagy a lábujjakat. Vásárolj néhány tapaszt, hogy elkerüld a fájdalmas bőrsérüléseket!
  • Kímélje a lábait a plussz kilóktól! A túlsúly extra terhet jelent a lábaknak, és azok ízületeinek! Gondoljon csak arra, milyen lenne, ha például folyamatosan egy 5 kg-os táskát kéne cipelni! Pontosan ilyen terhet jelent a lábaknak is, ha 5 kg-mal nehezebb.
  • Étkezzen egészségesen, hogy a lábak erei és szövetei is egészségesek maradjanak! Ezek állapota ugyanis nagymértékben függ a táplálkozás minőségétől! A keringésre a legveszélyesebbek a hidrogénezett olajok és a cukor. Lehetőleg kerülje ezeket!

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Orvostkeresek Egészségmagazin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.